Robotnalle bra medicin

nalle960640.jpg

Att mysa med en robotnalle har stor betydelse för välbefinnandet hos barn inlagda på sjukhus. Barnen blir mer aktiva och sociala när de leker med nallen. Det visar en ny studie från MIT.

Många sjukhus erbjuder inlagda barn ett brett utbud av aktiviter anpassade till deras sjukdom och behandling. Det kan vara pyssel och spel men också olika pedagogiska stöd för deras utveckling.

Nu har forskare vid MIT, Massachusetts Institute of Technology, genomfört den första studien av hur robotik kan bidra till barnens utveckling och känslor av välbefinnande under sjukhusvistelsen. Studien genomfördes på Bostons barnsjukhus.

Huggable en trygghet

Forskarna har delat in 50 barn i tre olika grupper, där en hade tillgång till den MIT-utvecklade robotnallen Huggable. Den är utvecklad för att skapa känslomässiga band med de sjuka barnen, till exempel genom att ställa frågor om deras behandling och hur de mår, men också småprata och skämta. Huggable kan röra på sig och känner av barnets smärtupplevelse genom trycket i kramar och annan beröring.

De två kontrollgrupperna i studien använde en surfplattebaserad, virtuell Huggable, respektive en vanlig plyschnalle.

Tydliga förbättringar

Resultaten ser lite olika ut i grupperna, men det är tydligt att barnen som myser med robotnallen Huggable blir mer aktiva, de kliver ur sängen, pratar med nallen, presenterar den för sina besökare och utvecklade en tydlig, känslomässig relation med Huggable.

Forskarna framhåller att studien bygger på ett för litet patientunderlag för att dra några långtående slutsatser, men att de förbättrade känslomässiga, fysiska och verbala resultaten är intressanta nog att gå vidare med.

Källa: MIT

 

 

27 juni 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjöldit i vårdenFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng