När käppen blir robot

cool tant med solglasögon och käpp mot orange bakgrund.jpg

En mobil robotkäpp kan hjälpa framförallt äldre med balans- och hållningssvårigheter att ta sig runt på ett säkert sätt. Det hoppas ingenjörerna bakom käppen Canine.

– Äldre personer kan ofta få hjälp att gå av att hålla någon lätt i handen. Vi har utvecklat en sorts robotkäpp som sitter fast i en mobil robot som automatiskt följer med och stöttar personen som håller i den, säger Sunil Agrawal, professor i mekanik och professor i rehabilitering och regenerativ medicin vid Columbia University School of Engineering and Applied Science.

Robotkäppen, som kallas för Canine, fungerar som en käpp-lik mobil robot, och hjälper personen som går med den att förbättra för sin proprioception, det vill säga sin medvetenhet och känsla för hur man rör sig i rummet, vilket i sin tur förbättrar stabilitet och balans.

Gå med robotkäpp

För att undersöka effekten av att använda käppen fick en försöksperson gå på en matta med sensorer. På sig hade de ett par VR-glasögon som fick rummet att skaka något både horisontellt och verikalt. På så sätt kunde forskarna registrera steglängd och gångrytm, vilket i sin tur gör att det går att analysera personens hållning.

försöksperson går med robotkäpp STÅENDE.png

Försöksperson testar robotkäppen Canine.

I alla fall då försökspersonerna fick hjälp av den rörliga robotkäppen rörde de sig på en mindre och smalare yta vilket är ett täcken på stabilare hållning, menar forskarna.

– Nästa steg är att testa käppen på äldre personer och andra med balans- och hållningssvårigheter för att se hur den fungerar för dem. Vi behöver nya sätt att hjälpa vår åldrande befolkning. Det här är en teknik som har potentialen att göra det på ett någorlunda billigt sätt, säger Sunil Agrawal.

 Källa: Columbia University School of Engineering and Applied Science

20 augusti 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock, DANIELLE STRAMEL AND SUNIL AGRAWAL/COLUMBIA ENGINEERING

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng