ett samarbete mellan hp och voister

HP:s snabba skydd

Många organisationer saknar fortfarande en krisplan som håller för cyberattacker, men det går att förebygga problemen. Med HP Sure Recover kan både användarna och organisationen snabbt återställa operativsystem som har attackerats. 

– Det är en fantastisk lösning att kunna göra en ominstallation lokalt och att alltid vara oberoende av operativsystemets status, eftersom omstarten görs på HW-nivå, långt innan ett eventuellt infekterat operativsystem har startat. HP Sure Recover är ännu ett exempel på hur HP jobbar med säkerhet kring hårdvaran, som är den enskilt största säkerhetsrisken, i ett uppkopplat arbetssätt, säger Anna Josefson, produktchef för bärbara datorer på HP.

Omstart på HW-nivå

HP Sure Recover aktiveras från hårdvaruchippet HP End Point Security Controller, som är resultatet av 15 års utvecklingsarbete och har funnits på marknaden i drygt fem år. När det monteras elektriskt separat i systemet är HP End Point Security Controller grunden för datorns Bios-skydd HP Sure Start och nu HP Sure Recover för snabb ominstallation av operativsystemet.

– En användare som till exempel upptäcker skadlig kod i form av krypterad data, behöver bara starta om datorn och trycka F11 så görs ominstallationen lokalt. Med Sure Recover kan det gå så snabbt som några minuter att installera en ny kopia av operativsystemet.

Stärker cyberskyddet

Enligt en rapport från FRA, Försvarets radioanstalt, kommer antalet cyberattacker mot viktiga svenska system att öka samtidigt som de blir allt mer avancerade. World Economic Forum rankar cyberattacker som den största faran för mänskligheten under de närmaste fem åren, efter naturkatastrofer och extremväder.

– Väldigt få organisationer har en krisplan för en bred cyberattack som i praktiken kan drabba tusentals datorer inom vård, skola, industrier och retail för att bara nämna några typer av verksamhet. Hur lång tid kan det ta innan alla är igång igen, och vilka ekonomiska och andra värden står på spel under den tiden.

– Med Sure Recover kan it-avdelningen göra en ominstallation varje natt och varje morgon möter användarna en fräsch image. På så sätt skyddar Sure Recover också förebyggande mot stora cyberattacker.

Även utanför brandväggar

Möjligheten att via End Point Security controller ladda ner en fräsch kopia av organisationens egen image finns inbyggd i alla HP Elite-modeller samt i HP:s kassasystem Elite POS för retailkunder.

Dessutom går det att konfigurera datorn med en separat lokal kopia av imagen vilket gör det ännu snabbare och helt oberoende av trådat nätverk eller brandväggar att göra en ominstallation.

30 augusti 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Anne Hammarskjölddigit Foto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng