Gävles stora återtag

återvinning-elektronik.jpg

Genom initiativet Det stora återtaget kan alla anställda i Gävle kommun lämna in sin gamla it-elektronik. På så sätt vill kommunen öka hållbarheten och även medvetenheten om återtag. Dessutom går allt överskott går till välgörenhet.

– Vi har i kommunen haft en bra livscykelhantering på mycket av våra större prylar, såsom stationära datorer, servrar och lagring. Dock tror vi att det finns många mindre enheter som blir liggande hemma eller kvar på våra kontor och därmed aldrig blir omhändertagna. Så där kan satsningen bli inspiration för oss som är lite slarviga och har exempelvis gamla telefoner kvar i någon byrålåda, säger Anders Olsson, CIO i Gävle kommun.

Från mitten av september och tre veckor framåt kommer Gävle kommun att köra det nya projektet Det stora återtaget. Under perioden får kommunens anställda chansen att gratis lämna in gammal elektronik på diverse insamlingsplatser. Det man kan lämna in är mindre prylar såsom mobiler, plattor och laptops, och det gäller både privata enheter och jobbenheter.

Överskott till välgörande ändamål

Medarbetarna i Gävle kommun kan lämna in sin gamla elektronik på ett 30-tal olika arbetsplatser. På ställen där det inte går att lämna kommer det att finnas information om närmaste insamlingsplatser. Prylar som är i tillräckligt bra skick kommer att återanvändas, och det som inte går att använda igen går till återvinning.

– I fall det skulle bli något överskott, vilket såklart bygger på att det går att återbruka mycket av sakerna, så går det till välgörande ändamål. Men steg 1 är att få insatsen att bli kostnadsfri.

Vad hoppas ni på att Det stora återtaget ska leda till?

– Först och främst är det en bra och nödvändig åtgärd med en definitiv miljöaspekt. Och har vi lite tur så kan vi öka medvetenheten kring behovet av återvinning hos våra medarbetare och privatpersoner. 

– Det ska bli spännande vad utfallet blir, vi är 6 000 medarbetare i kommunen så det borde kunna bli en hel prylar. Och vem vet, om någon annan kommun ser att projektet lyckas kanske de kan bli inspirerade och vill testa på något liknande, avslutar Anders Olsson.

19 augusti 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng