Hållbart jordbruk med tech

jordbruk-960640.jpg

Rise har invigt en testbädd för digitaliserat jordbruk i Uppsala. Här ska man arbeta med utveckling och samarbeten kring teknik som kan leda till ett fossilfritt samt mer lönsamt och hållbart jordbruk. 

 Här kommer framtidens digitala jordbruk att växa fram. Med uppkopplade åkrar, självkörande eldrivna jordbruksmaskiner och avancerade system för dataanalys, säger Jonas Engström, forskare på Rise och projektledare för testbädden.

I dagsläget är jordbruket det område som bidrar till tredje störst utsläpp av växthusgaser i Sverige, längre upp på listan ligger endast tung industri och inrikes transporter. Men potentialen att minska utsläppen är stora inom jordbruket.

Därför har Rise invigt en testbädd för digitaliserat jordbruk. Att elektrifiera och automatisera jordbruksmaskiner kan vara en faktor för att minska miljöpåverkan, och i framtiden ser man även att maskinerna kan drivas med energi producerad på gårdarna.

Insamling av data

I projektet ser man också möjligheter att sensorer och system för databaserade analyser kan förbättra jordbrukets hållbarhet, exempelvis genom att nyttja vatten och insatsmedel på ett smartare sätt. Några exempel på data som man vill få in är markens innehåll av näringsämnen och fukt på olika djup, växtstatus via sensorer på drönare och satelliter samt data från redskapen som arbetar på åkrarna.

Förutom informationen som samlas in direkt ute på gårdarna ska även data från bland annat Jordbruksverkets stödsystem och prisinformation från Lantmännen samlas in.

– Jordbruk sker i en komplex omvärld där olika beslut har stor påverkan på utfallet, vilket gör det både svårt och viktigt att arbeta med bättre beslutsstöd för lantbrukaren. Det kommer vi att utveckla i testbädden, säger Jonas Engström från Rise.

Samarbetspartners i testbädden är 17 företag och organisationer, bland annat Uppsala kommun, LRF, SMHI och Telia.

Källa: Rise

10 juni 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng