Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

FRA utbildar gymnasieelever

Sverige drabbas av 10 000-tals cyberangrepp i månaden. För att lyfta försvarsfrågan och samtidigt intressera ungdomar för it-säkerhet arrangerade Försvarets Radioanstalt, FRA, en sommarutbildning på Lovön för 15 gymnasielever. 

Text Tim Leffler Foto Adobestock 8 augusti 2019 säkerhet

ungdomar hoppar från badbrygga.jpg

– Det låter ofta som att vi på sikt ska bygga ett cyberförsvar, men problemet är att vi är attackerade här och nu. Vi har inte tid att bygga något som ska vara bra på sikt för vi har en situation redan idag som både är dålig och alarmerande, säger Cecilia Laurén, it-säkerhetsexpert på Försvarets Radioanstallt, FRA, under ett seminarium i Almedalen.

Högt mörkertal

Andra stater, och statsförsörjda aktörer, är intresserade av Sveriges försvarsförmåga och uppgifter om Sveriges utrikes- och säkerhetspolitik. Dessutom sysslar samma aktörer även med klassiskt industrispionage och allt sker via datorer, berättar Cecilia Laurén.

Föra några år sedan gick FRA ut med en karta över Sverige med ungefär 10 000 röda prickar som illustrerade hur många cyberangrepp vi drabbades av under en månad, men i själva verket är det betydligt fler än så.

– Dels har angreppen ökat sedan 2015 när vi lade ut bilden, dels är sådana här kvantifieringar något missvisande. Det handlar om attacker som vi följer och registrerar och det är viktigt att komma ihåg att det finns ett stort mörkertal.

Sommarlovön

I takt med att saker och ting digitaliseras i allt högre utsträckning är Cecilia Lauréns bild att säkerheten halkar efter. Därför har FRA under sommaren velat väcka ett intresse kring cybersäkerhet för unga i gymnasieåldern med satsningen Sommarlovön, som anspelar på att FRA ligger på Lovön i Mälaren.

De utvalda ungdomarna kommer från en skola i Kista. En större grupp fick lösa uppgifter på datorer och skolan valde sedan ut 15 elever som fick sätta sig i skolbänken hos FRA.

– Vi vill förstås visa upp vad vi gör och intressera ungdomarna för det och de fick lära sig lite om hur ett angrepp kan se ut och hur man kan försvara sig men framförallt är det ett sätt för oss att belysa vilket kompetensbehov vi har på området.

Man kan fråga sig hur lämpligt det är att visa ungdomar hur attacker mot stater och företag går till, men Cecilia Laurén menar att även om det snabbt går att hitta på internet hur cyberhot och -försvar går till, blir det en större tyngd med en praktisk utbildning, där dessutom de moraliska aspekterna involveras.

– Vi lade stor vikt vid det. Vi vill lyfta intresset för cyberförsvar på ett ansvarsfullt sätt.

Rekommenderad läsning

svensk-soldat.jpg

Bli en cybersoldat

16 jan 2019 säkerhet

Försvarsmakten startar ett pilotprojekt där 30 värnpliktiga ska utbildas till cybersoldater. Samtidigt meddelar Säkerhetspolisen att deras nationella samarbeten ska stärkas, på grund av allt fler cyberattacker mot Sverige. 

foto-forsvarsmakten.jpg

KTH utbildar cybersoldater

17 sep 2019 säkerhet

Varje dag sker hundratals cyberattacker mot svenska myndigheter. Attackerna är ett hot mot rikets säkerhet och det öppna, demokratiska samhället. Nu utbildar KTH framtidens cybersoldater i samarbete med Försvarsmakten.

Vatikanen Ai

AI skyddar Vatikanen

16 nov 2020 säkerhet

Vatikanstaten använder AI för att skydda sitt digitaliserade bibliotek med antika artefakter, vilket inkluderar världens äldsta kopia av Bibeln.

lidingo.jpg
video

Attacken mot Lidingö

30 jul 2019 säkerhet

När Windows 10 drabbades av en aggressiv cyberattack gick Lidingö stad snabbt in i akutläge. Tillsammans lyckades kommunens krisledningsgrupp och it-avdelning lösa problemen och ta fram rutiner som förebygger liknande angrepp i framtiden.

attacker-960640.jpg

6 av 10 attackerade

8 okt 2019 säkerhet

Nära 60 procent av världens företag har drabbats av en cyberattack under de senaste tre åren, visar en ny undersökning från Bitdefender.

två yxor kastade på måltavla i trä.jpg

Hackarnas nya attack

21 apr 2020 säkerhet

Nu stärker cyberkriminella sitt grepp om offren för ransomware. Med hotet om att publicera stulen och känslig information, gör dubbel utpressning en svår situation ännu värre.

polis-iot-960640.jpg

Polisen varnar för IoT

26 okt 2018 säkerhet

Enbart i Sverige uppskattas kostnaderna för bedrägerier ligga på 320 miljarder kronor per år och förra året rapporterades det 80 000 CNP-bedrägerier. Stora hot är även phishing och voice-phishing. Samtidigt menar allt fler att IoT kan bli den första digitala mördaren. 

landet landet kina i flaggans färg.jpg

Spionage mot Sverige

25 mar 2019 säkerhet

Kina bedriver omfattande industriellt cyberspionage mot Sverige. Det skriver Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, i en ny rapport.

klattrare-planerar-nasta-topp.jpg

Säkerhet före nyanställning

2 okt 2018 säkerhet

Svenska företag är positivt inställda till digitaliseringen men oroliga över cyberhoten som utvecklingen för med sig. En tydlig majoritet bedömer att it-säkerhetens utmaningar kommer att öka och företagen anpassar sig på flera sätt till den verkligheten, visar en ny rapport.