Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Slaget om cybersäkerhet

Frågan om Sveriges förmåga att bemöta och hindra cyberattacker ligger högt på agendan för försvarsminister Peter Hultqvist. Ett brett samarbete mellan försvaret och SÄPO och internationella samarbeten med namngivna och hemliga partners är exempel på insatser för att vinna kriget om säkerheten.

Text Tim Leffler Foto adobestock 9 augusti 2018 säkerhet

kamoflagemalad-soldat.jpg

– Cyberattacker utgör ett allvarligt hot mot samhällets funktionalitet och vår förmåga att upprätthålla grundläggande värden. Vi i Sverige utsätts för 100 000 cyberattacker årligen av olika grad. Därför utvecklar och förstärker regeringen tillsammans med Försvarsmakten och FRA ett försvar mot dessa attacker inom ramen för totalförsvaret, genom att låta Försvarsmakten aktivt arbeta med att identifiera hotande verksamheter, öka detekteringsförmågan och arbeta med aktiva operationer, säger försvarsminister Peter Hultqvist under ett seminarium i Almedalen.

Enligt Peter Hultqvist har försvarsmakten redan idag den kompetens som krävs för alla typer av nätverks- och dataoperationer och nu förstärks det ytterligare.

– Jag vill understryka att vårt cyberförsvar byggs på en nära samverkan mellan Försvarsmakten och FRA, och sedan april förra året har även Säkerhetspolisen vävts in i detta samarbete.

Eftersom många av de digitala lösningar som används och utvecklas är framtagna av den privata sektorn, blir det viktigt att det offentliga och det privata samverkar i dessa säkerhetsfrågor i takt med att vår välfärd och vårt välstånd vilar mer och mer på digitala grunder, menar Peter Hultqvist.

Internationellt samarbete

Försvarsministern tycker att det även krävs en internationell samverkan för att kunna försvara sig mot alla befintliga hot. Här finns redan ett initiativ kring samarbete inom EU där nio länder i dagsläget ingår, men inte Sverige.

– Det är i grunden ett positivt initiativ som vi som vi följer. Huruvida vi kommer fram till att vi ska ingå på ett eller annat sätt är något vi får ta i framtiden. Hur och vilka Sverige i nuläget samarbetar med  i dessa frågor, och på vilket sätt vår aktiva förmåga till försvar fungerar, är något jag inte kan gå in på närmare.

I en del andra länder finns så kallade cyber-värnpliktiga och Peter Hultqvist anser att det är Försvarsmakten som avgör om ett sådant behov finns i Sverige. 

 

Rekommenderad läsning

Handlingsplan för cybersäkerhet

18 jul 2018 säkerhet

msb-tar-fram-handlingsplan.jpg msb-tar-fram-handlingsplan.jpg msb-tar-fram-handlingsplan.jpg

Nu ska arbetet med Sveriges cybersäkerhet effektiviseras ytterligare när sju tunga myndigheter ska ta fram en handlingsplan för det fortsatta arbetet. MSB har det sammanhållande ansvaret för regeringens initiativ. 

MSB släcker cyberbränder

23 jul 2018 säkerhet

flygplan-lamnar-arlanda.jpg flygplan-lamnar-arlanda.jpg flygplan-lamnar-arlanda.jpg

I takt med att samhällskritiska funktioner som järnväg och elnät privatiseras förändras också kraven på säkerhet för offentliga och privata aktörer men lika viktigt är insatser för cybersäkerhet. Det menar Dan Eliasson, generaldirektör på MSB som nu tar NIS-direktivet till hjälp för att utveckla en sådan funktion. 

Svagt EU-direktiv om konfliktmineraler

13 jul 2017 ledarskap

Kongo_PMU_960x640.jpg Kongo_PMU_960x640.jpg Kongo_PMU_960x640.jpg video

I våras kom ett nytt EU-direktiv om import av konfliktmineraler men Maria Bard, sakkunnig om Kongo, Pingstmissionens utvecklingssamarbete, tycker att det är för smalt och tandlöst.

Tech minskar löneskillnader

5 jul 2017 ledarskap

AmandaLundeteg_NY_960x640.jpg AmandaLundeteg_NY_960x640.jpg AmandaLundeteg_NY_960x640.jpg

Löneglappet mellan män och kvinnor minskar snabbast i it-branschen. Där kan kvinnor räkna med att skillnaden är utjämnat 2029, men det är fortfarande alldeles för dåligt menar Amanda Lundeteg, vd för AllBright.

Nätet oroar unga föräldrar

11 jul 2017 säkerhet

smartphones .jpg smartphones .jpg smartphones .jpg

Enligt en ny rapport från Com Hem så är unga föräldrar de som är minst positiva till barns användande av internet. Det tros bero på att de har exponerats för mest saker, och har på så sätt upptäckt både för- och nackdelarna med den digitala världen. 

En bit kvar till digital ledartröja

28 jun 2018 ledarskap

digitaliseringsradets-rapport-om-digital-kompetens.jpg digitaliseringsradets-rapport-om-digital-kompetens.jpg digitaliseringsradets-rapport-om-digital-kompetens.jpg

Digitaliseringsrådets rapport om den digitala kompetensen i Sverige visar på ett gott grundläge men också på stora utmaningar. Bland annat för att motarbeta digitalt utanförskap samt på kort och lång sikt säkra kompetensbehoven inom bland annat välfärds- och IKT-sektorn. Ett stort ansvar för utvecklingen ligger på regeringen, SKL och Skolverket. 

It-hoten i Sverige

3 jul 2018 säkerhet

dala hästar i olika färger och storlekar på rad.jpg dala hästar i olika färger och storlekar på rad.jpg dala hästar i olika färger och storlekar på rad.jpg

För att alla typer av cyberbrott ska minska, krävs det gedigna insatser från hela samhället. I Japan kom brottslingar så sent som i våras över miljontals dollar på 45 minuter i en kortbedrägerihärva. Samtidigt ökar risken med automatiserad cyberbrottslighet i takt med att AI utvecklas.

E-handeln har bara börjat

4 jul 2018 ledarskap

snygga-skor-med-accessoarer.jpg snygga-skor-med-accessoarer.jpg snygga-skor-med-accessoarer.jpg video

Som en av grundarna till 00-talsfenomenet boo.com har Patrik Hedelin tagit väl vara på sina erfarenheter. Strategierna från den tiden står sig och med influencer marketing och AI rullar Eequity ut den ena globala e-handelssuccén efter den andra.

Kaspersky till motattack

15 jun 2018 säkerhet

ryssland-960640.jpg ryssland-960640.jpg ryssland-960640.jpg

Efter EU:s påståenden om att Kaspersky labs produkter är en säkerhetsrisk, så avslutar nu det ryska säkerhetsföretaget sina samarbeten med både Europol och Nomoreransom.