FRA utbildar gymnasieelever

ungdomar hoppar från badbrygga.jpg

Sverige drabbas av 10 000-tals cyberangrepp i månaden. För att lyfta försvarsfrågan och samtidigt intressera ungdomar för it-säkerhet arrangerade Försvarets Radioanstalt, FRA, en sommarutbildning på Lovön för 15 gymnasielever. 

– Det låter ofta som att vi på sikt ska bygga ett cyberförsvar, men problemet är att vi är attackerade här och nu. Vi har inte tid att bygga något som ska vara bra på sikt för vi har en situation redan idag som både är dålig och alarmerande, säger Cecilia Laurén, it-säkerhetsexpert på Försvarets Radioanstallt, FRA, under ett seminarium i Almedalen.

Högt mörkertal

Andra stater, och statsförsörjda aktörer, är intresserade av Sveriges försvarsförmåga och uppgifter om Sveriges utrikes- och säkerhetspolitik. Dessutom sysslar samma aktörer även med klassiskt industrispionage och allt sker via datorer, berättar Cecilia Laurén.

Föra några år sedan gick FRA ut med en karta över Sverige med ungefär 10 000 röda prickar som illustrerade hur många cyberangrepp vi drabbades av under en månad, men i själva verket är det betydligt fler än så.

– Dels har angreppen ökat sedan 2015 när vi lade ut bilden, dels är sådana här kvantifieringar något missvisande. Det handlar om attacker som vi följer och registrerar och det är viktigt att komma ihåg att det finns ett stort mörkertal.

Sommarlovön

I takt med att saker och ting digitaliseras i allt högre utsträckning är Cecilia Lauréns bild att säkerheten halkar efter. Därför har FRA under sommaren velat väcka ett intresse kring cybersäkerhet för unga i gymnasieåldern med satsningen Sommarlovön, som anspelar på att FRA ligger på Lovön i Mälaren.

De utvalda ungdomarna kommer från en skola i Kista. En större grupp fick lösa uppgifter på datorer och skolan valde sedan ut 15 elever som fick sätta sig i skolbänken hos FRA.

– Vi vill förstås visa upp vad vi gör och intressera ungdomarna för det och de fick lära sig lite om hur ett angrepp kan se ut och hur man kan försvara sig men framförallt är det ett sätt för oss att belysa vilket kompetensbehov vi har på området.

Man kan fråga sig hur lämpligt det är att visa ungdomar hur attacker mot stater och företag går till, men Cecilia Laurén menar att även om det snabbt går att hitta på internet hur cyberhot och -försvar går till, blir det en större tyngd med en praktisk utbildning, där dessutom de moraliska aspekterna involveras.

– Vi lade stor vikt vid det. Vi vill lyfta intresset för cyberförsvar på ett ansvarsfullt sätt.

8 augusti 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflersäkerhetFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng