AI ser när grisar ler – läser av ansiktsuttryck

griskulting på gräsmatta tittar in i kameran.jpg

Forskare har tagit fram en AI-modell som kan avläsa grisars känslor. Syftet är att kunna förbättra förhållandet för djur som växer upp på större grisgårdar.

– Om vi kan få reda på om en gris lider av smärta av något slag kan bonden eller föreståndaren få en notis eller ett sms om att grisen behöver uppmärksamhet, säger Mark Hansen, forskare vid Bristol Robotics Laboratory.

Glad eller ledsen

Enligt forskarna har grisar väldigt tydliga ansiktsuttryck som speglar deras känslor. Forskarna på Bristol Robotics Laboratory har därför utvecklat en teknik som kan avgöra om en gris är glad, ledsen eller stressad. En kamera bevakar och tar bilder av grisarna och därefter avgör en AI hur de mår.

– En av utmaningarna är att få grisarna att titta mot kameran för att ge oss en tillräckligt tydlig bild för oss att avgöra hur varje gris mår, säger Emma Baxter, forskare i djurvälfärd vid Scotland’s Rural College.

Enligt forskarna har bönder i allmänhet god kännedom om sina djurs välmående, men i takt med att grisfarmar växer kan en övervakningsanordning vara till stor hjälp.

Källa: Xaralite/BBC

29 augusti 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng