När AI plockar sallad

en isbergssallad.jpg

Vegebot är AI-roboten som kan känna igen och plocka isbergssallad. Forskarna hoppas att tekniken ska bli behjälplig i utvecklingen av mer finkänsliga lantbruksrobotar.

– I dagsläget är skörden den enda delen i ett salladshuvuds livscykel som görs manuellt och det är väldigt fysiskt krävande, säger Julia Cai, medförfattare till den studien som publiceras i The Journal Field of Robotics och som har arbetat med robotens syn.

Till skillnad från till exempel potatis är isbergssallad väldigt känslig och kräver noggrann plockning. Vegebot är utvecklad i Storbritannien och efter att ha testats i labbmiljöer har den fått pröva vingarna på en riktig åker med gott resultat. Men den är fortfarande betydligt långsammare än en människa.

Vegebot har tränats på flera tusen bilder på isbergssallad. Först identifierar den om växten den har framför sig är en isbergssallad. Därefter avgör den om salladen är tillräckligt fräsch och mogen för att klippas, och klipper i så fall av den från marken försiktigt så att den i stort sett är redo för att säljas i affären. En mindre kamera nere vid saxen ser till att klippningen sker så noggrant som möjligt.

vegebot.jpg

Vegebot

– Denna process tar några sekunder för en van plockare, men det är en stor utmaning för en robot, säger Josie Hughes, en av ingenjörerna på Cambridge’s Department of Engineering som utvecklat Vegebot.

Forskarna hoppas att tekniken ska kunna användas till liknande robotar för andra grödor, men en hel del arbete kvarstår för att få Vegebot att kunna arbeta i samma tempo som en mänsklig plockare.

Källa: University of Cambridge

6 augusti 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock, University of Cambridge

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng