SD-WAN för SCA

Skogsindustribolaget SCA förnyar både datacenter och nätverk. Med Ciscos SD-WAN blir nätverket mjukvarudefinierat och snabbare och VMwares NSX ska göra datacentret driftsäkert och datasäkert, och enkelhet och flexibilitet är nyckelorden i sammanhanget. 

– Just nu arbetar vi med ett projekt för att förnya vår WAN-infrastruktur. Dels i Sverige, dels ute i Europa. Där tittar vi på en ny typ av lösning som heter SD-WAN som är mjukvarudefinierad och som vi ska implementera tillsammans med Cisco, säger Marcus Berglund, chefsarkitekt infrastruktur, SCA.

Varför väljer ni SD-WAN?

– Därför att vi just nu har fem olika tekniker som vi använder för att koppla ihop oss och vi vill hitta en teknik som både passar smått och stort så att vi får en helhet och en synergieffekt.

Vad är fördelarna och nackdelarna med ett mjukvarudefinierat nätverk?

– Fördelarna är att du inte blir beroende av någon underleverantör av fiber till exempel, utan du kan välja flera olika leverantörer, och 4G, fiber, eller adsl för att dynamiskt bygga upp kommunikationslösningen med hjälp av mjukvaran. Några nackdelar har jag inte sett än.

Ni mjukvarudefinierar också er datahall, inte sant?

– Ja, precis. Där arbetar vi tillsammans med VMware och har infört en mjukvarudefinierad lagring baserat på deras vSAN-lösning, och där bygger vi alltså en ny datahallslösning där vi förnyar nätverket. I samband med det tar vi in virtualiseringen av nätverkslagret med VMware NSX. Det är spännande och driftsäkert.

Varför gör ni det?

– Vi vill förnya oss där. Vi har en gammal park och kände att vi behövde förnya oss för att hänga med.

Vad hoppas ni att det ska förbättra eller förändra?

– Vi hoppas på en enkelhet och en flexibilitet eftersom det blir mjukvarudefinierat, och med en högre driftsäkerhet än tidigare. Dessutom är datasäkerheten som kommer med NSX är oslagbar i det hänseendet och det är en stor fördel för oss. Båda dessa nya lösningar kommer att ge oss enkelhet och flexibilitet.

17 juni 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Fredrik Kron

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng