Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Nybros säkra satsningar

Nybro är centrum för glasriket. Skulpturen Hotlips ingår i serien Make up från Kosta Boda och är formgiven av Åsa Jungnelius.

Med O365 ser Nybro kommun stora möjligheter att skapa en säkrare arbetsplats för kommunens anställda. Säkerhet är dessutom en central del när man tillsammans med sju andra kommuner i Region Kalmar Län lägger grunden för framtidens e-tjänster.

– Vi arbetar just nu med att införa e-tjänster i den gemensamma e-tjänsteplattformen som vi har tillsammans med sju andra kommuner i Kalmar län, säger Sirpa Koponen, it-chef på Nybro kommun.

Vad är det för tjänster?

– Vi har bland annat infört något som vi kallar för ansökning till kulturskolan. Vi har också tittat på synpunktshantering så att ärenden ska gå direkt till de förvaltningar som är berörda och likadant med felanmälningar. Totalt har vi ett tiotal tjänster igång och det dyker upp nya hela tiden.

Jag tror faktiskt att e-tjänster kommer att explodera på sikt.

Hur arbetar ni kring säkerhet?

– Vi måste titta på vilka tjänster som man behöver identifiera sig med en e-legitimation. Alla kommuner har samma GDPR-modell och att vi är tydliga med hur vi använder datan, vilket förstås gäller alla i Nybro också. Säkerhet handlar också mycket om hur vi bygger upp vår infrastruktur och hur inloggning till datorer och tjänster ska skötas.

– Vi håller på att införa tvåfaktorsautentisering i Office 365 för alla chefer. Office 365 har fantastiska möjligheter att skapa säkerhetsfunktioner.  

Vad är det för möjligheter?

– Exempelvis går det att se om jag som användare just har loggat in, och om jag sedan strax efter försöker logga in på andra sidan världen kommer programvaran känna att det inte är möjligt. Det är en bra och avancerad tjänst. Och man kan också bygga upp en profil hur en användare beter sig i en miljö och utifrån det få koll på om du är du.

Hur ser samarbetet ut med kommunerna i Kalmar län?

– Vi har anställt en programmerare och en projektledare som ser till att representanter från kommuner träffas och berättar vad de gör och tillsammans kan vi hjälpas åt att välja och prioritera tjänster. Väldigt mycket måste byggas från grunden och då är detta samarbete bra. På it-sidan i Nybro tittar vi just nu på hur vi kan ge tillåtelse för externa konsulter att komma in till vår interna it-miljö. Där har vi gjort en e-tjänst där vi har valt att titta på hur Mönsterås har gjort och så modifierar vi det lite från vår sida.

Hur långt har ni kommit om ett par år?

– Jag tror att det kommer att gå allt snabbare med e-tjänster nu när man har förstått hur enkelt det är att införa e-tjänster, samtidigt som man ser vilken positiv effekt det får hos medarbetare, men framförallt våra medborgare. De behöver inte ta kontakt med oss när våra tjänstemän är på plats. Det finns också mycket intresse inom förvaltningarna att titta på hur andra kommuner jobbar och skapa andra typer av tjänster, exempelvis hur vi hanterar och hjälper personer inom omsorgen. Jag tror faktiskt att e-tjänster kommer att explodera på sikt.  

22 maj 2019 Uppdaterad 28 januari 2021 Reporter Elisabeth Nore digit Foto Fredrik Kron / Kosta Boda

Rekommenderad läsning

Färgglada Piller

Kalmar signerar digitalt

19 feb 2021 digit

Kalmar kommun har gått över till digital signering för läkemedel inom äldreomsorgen. Det innebär bland annat en större säkerhet för de 3 700 insatserna som sker varje dag inom kommunen.

Fyra Människor Håller Upp Varsin Färgglad Chattbubbla Framför Ansiktet

Slutchattat i Teams

17 feb 2021 digit

Nu kan du stänga av chattfunktionen under möten för att minimera distraktionen för deltagarna. Det är en lösning som har efterfrågats av många, inte minst av lärare. 

Hp Reverb G2 På Tjej 3
video
Ett samarbete med HP

Maxa VR med HP

29 jan 2021 digit

Utbildning och samarbete i VR minskar utbildningskostnader, sparar tid och är bättre för miljön. Utöver bättre spelupplevelse, vill HP med sin nya generation VR-headset göra tekniken mer tillgänglig för fler verksamheter och användningsområden.  

Magnus Wink Slöjd2

Digital slöjd

28 jan 2021 digit

Magnus Wink utbildar lärare i bland annat slöjd och sedan pandemin har han gjort det digitalt och helt på distans. Några av utmaningarna har handlat om att hålla nere maskinljudet och att faktiskt spara snarare än att förlora tid.

Böcker På Ett Bibliotek

Malmö först i Sverige

27 jan 2021 digit

Ett nytt och intelligent logistiksystem på biblioteken i Malmö stad ska göra det enklare för låntagarna och underlätta för personalen. Malmö är först i Sverige med det nya systemet och flera andra kommuner har redan visat intresse.

Holmen 960640

Holmens molnlycka

25 jan 2021 digit

Holmen går igenom en digital resa med fokus på molnet, SD-WAN och robotar, vilket har inneburit ökad effektivitet och digital lycka hos medarbetarna. Nästa steg är att bli ännu mer databaserade. 

Ritad Gul Stjärna

Säffle bäst på Facebook

13 jan 2021 digit

Säffle är bäst i Sverige på att engagera sina medborgare på Facebook. En återkommande tonalitet, saklighet och att inte jaga gilla-markeringar är några av nycklarna till framgång.

Orange Katt Sover På Dator

Mer hemmajobb

8 dec 2020 digit

Under pandemin har antalet personer som jobbar hemifrån ökat med 400 procent. Många uppger att de vill fortsätta att kunna vara flexibla med var de jobbar, men kravet är bra och stabila it-lösningar.

En Snigel På En Väg Sedd Bakifrån

Teams mot dåligt nät

2 dec 2020 digit

Snart kommer du att få meddelande som köas och videomöten med sämre bildkvalitet. Det är två lösningar som kommer under 2021 för att underlätta för den med dåligt internet.