Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Nybros säkra satsningar

Med O365 ser Nybro kommun stora möjligheter att skapa en säkrare arbetsplats för kommunens anställda. Säkerhet är dessutom en central del när man tillsammans med sju andra kommuner i Region Kalmar Län lägger grunden för framtidens e-tjänster.

Text Elisabeth Nore Foto Fredrik Kron / Kosta Boda 22 maj 2019 digit

Nybro är centrum för glasriket. Skulpturen Hotlips ingår i serien Make up från Kosta Boda och är formgiven av Åsa Jungnelius.

– Vi arbetar just nu med att införa e-tjänster i den gemensamma e-tjänsteplattformen som vi har tillsammans med sju andra kommuner i Kalmar län, säger Sirpa Koponen, it-chef på Nybro kommun.

Vad är det för tjänster?

– Vi har bland annat infört något som vi kallar för ansökning till kulturskolan. Vi har också tittat på synpunktshantering så att ärenden ska gå direkt till de förvaltningar som är berörda och likadant med felanmälningar. Totalt har vi ett tiotal tjänster igång och det dyker upp nya hela tiden.

Jag tror faktiskt att e-tjänster kommer att explodera på sikt.

Hur arbetar ni kring säkerhet?

– Vi måste titta på vilka tjänster som man behöver identifiera sig med en e-legitimation. Alla kommuner har samma GDPR-modell och att vi är tydliga med hur vi använder datan, vilket förstås gäller alla i Nybro också. Säkerhet handlar också mycket om hur vi bygger upp vår infrastruktur och hur inloggning till datorer och tjänster ska skötas.

– Vi håller på att införa tvåfaktorsautentisering i Office 365 för alla chefer. Office 365 har fantastiska möjligheter att skapa säkerhetsfunktioner.  

Vad är det för möjligheter?

– Exempelvis går det att se om jag som användare just har loggat in, och om jag sedan strax efter försöker logga in på andra sidan världen kommer programvaran känna att det inte är möjligt. Det är en bra och avancerad tjänst. Och man kan också bygga upp en profil hur en användare beter sig i en miljö och utifrån det få koll på om du är du.

Hur ser samarbetet ut med kommunerna i Kalmar län?

– Vi har anställt en programmerare och en projektledare som ser till att representanter från kommuner träffas och berättar vad de gör och tillsammans kan vi hjälpas åt att välja och prioritera tjänster. Väldigt mycket måste byggas från grunden och då är detta samarbete bra. På it-sidan i Nybro tittar vi just nu på hur vi kan ge tillåtelse för externa konsulter att komma in till vår interna it-miljö. Där har vi gjort en e-tjänst där vi har valt att titta på hur Mönsterås har gjort och så modifierar vi det lite från vår sida.

Hur långt har ni kommit om ett par år?

– Jag tror att det kommer att gå allt snabbare med e-tjänster nu när man har förstått hur enkelt det är att införa e-tjänster, samtidigt som man ser vilken positiv effekt det får hos medarbetare, men framförallt våra medborgare. De behöver inte ta kontakt med oss när våra tjänstemän är på plats. Det finns också mycket intresse inom förvaltningarna att titta på hur andra kommuner jobbar och skapa andra typer av tjänster, exempelvis hur vi hanterar och hjälper personer inom omsorgen. Jag tror faktiskt att e-tjänster kommer att explodera på sikt.  

Rekommenderad läsning

atletisk tjej gör jättehopp med röd bakgrund.jpg (1)
video

Ale med steget före

8 maj 2019 digit

Ale kommun insåg tidigt vikten av digitalisering för att säkra invånarnas behov av service och vård. Nu är man lika tidigt ute med en egenutvecklad chattbot som snart blir en tillgång för hela förvaltningen.

folk kastar pappersflygplan mot blå himmel.jpg
video

Söderhamns smarta strategi

4 jun 2019 digit

En kommun med höga ambitioner och behov av automatisering och andra lösningar kan känna sig ganska ensam. Genom samarbetet med de fem andra hälsingekommunerna kan Söderhamn säkra både det papperslösa kontoret och hög kompetens inom digitalisering.

en glad foxterrier.jpg
video

Tintin knegar i Östersund

3 sep 2019 digit

Östersund vill bli en av de framstående digitaliserade kommunerna i Sverige. För att nå dit krävs det att man kompetensutvecklar och får samtliga medarbetare att förstå nyttan med de nya verktygen. Och att nya RPA-kollegan Tintin kan dra sitt strå till stacken.

tre missiler med himmel som bakgrund.jpg
video

Hotet gav kommunen O365

16 sep 2019 digit

Krypteringsattacker och mejlfiske fick Landskrona kommun att satsa på Office 365. Samtidigt som it-avdelningen fick ett bättre verktyg att hantera säkerhetsutmaningarna har verksamheterna en plattform för kommunikation.

balonger svävar ut från en öppen dörr.jpg
video
Ett samarbete mellan Microsoft och Voister

Därför väljer Skövde Teams

11 okt 2019 digit

När verksamheterna i kommunen ville ha ett mobilt arbetssätt föll valet på Teams. Resultatet är färre mejl och ett snabbare och enklare samarbete. 

hm-tjejer med blommiga kläder2.jpg

H&M:s väg till molnet

13 maj 2019 digit

Digitala ambassadörer har en central roll i H&M:s molnflytt till Office 365. Under en så omfattande intern digital transformation är det viktigt att inte glömma bort syftet och att ständigt kommunicera. Det menar Robert Lingemark, it-serviceansvarig på H&M.

flick med en stor polkagrisklubba framför ansiktet.jpg
video

Ystads digitala vaccinationer

7 maj 2019 digit

Ystads kommun sparar hundratals timmar genom att digitalisera medgivande vid vaccination. Resultatet är både säkrare och effektivare och har inspirerat andra verksamheter att göra liknande satsningar.

sjukhus 4.jpg
video

Regionen som jobbar med Teams

14 nov 2017 digit

Region Västmanland använder alltmer av de olika delarna i Office 365. Senaste tillskottet är Teams.  

röda hus i falun längs med faluån.jpg
video

Molnstrategin för Falu och Flen

14 jun 2018 digit

Kommunerna Falu och Flen må ha valt olika molnlösningar men resultaten har mycket gemensamt: att med medborgarna i centrum utveckla god service och smidig kommunikation helt enligt kraven från GDPR och svensk lag.