Karolinskas videovård

hospital.jpg

Specialisterna på Karolinska Universitetssjukhuset finns tillgängliga i hela Sverige med hjälp av telemedicin. Det har drastiskt kortat väntetiden för personer med Parkinsons sjukdom. Samtidigt mår miljön mycket bättre av 45 000 videokonferenser varje år.

– Tidigare remitterades patienter med Parkinsons sjukdom som verkade behöva specialistvård hit till Karolinska. Med neurologkonsultationer på distans har antalet onödiga remisser minskat med 90 procent och kortat väntetiden för en andra bedömning från sex månader till en vecka, säger Andreas Sundkvist, tjänstearkitekt AVK på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna, och nominerad till Miljöpriset 2019 som delas ut av Region Stockholm.

– Idag kan fyra gånger fler patienter än tidigare bedömas på samma tid som det tog att bedöma en patient. Det ökar möjligheterna att erbjuda avancerade behandlingar i rätt tid, vilket minskar patienters onödiga lidande.

Delad kunskap

Nu är det 15 år sedan Karolinska började utveckla möjligheterna med videoteknik. Sedan 2008 är videokonferenser en del av den dagliga verksamheten. Dels för diskussioner och konsultationer mellan sjukhusets olika klinker i Solna och Huddinge, så kallade multidisciplinära team, dels för kunskapsutbyte med sjukhus i resten av världen.

AndreasSundkvist_2.jpg

Andreas Sundkvist, tjänstearkitekt AVK på Karolinska Universitetssjukhuset, är nominerad till Miljöpriset 2019.

– Vi använder standardiserad teknik och det spelar ingen roll om deltagarna sitter i Huddinge och Solna, eller i Kina. Man kan gå in i vilket konferensrum man vill och snabbt vara igång.

Med teknikens hjälp blir också några av landets ledande specialistläkare tillgängliga för vårdgivare i hela Sverige. Det är en lösning som på flera sätt ökar vårdens kvalitet och tillgänglighet, och kan hjälpa till att producera en jämlik vård som inte är geografiskt beroende av var patienten befinner sig.

Det ökar möjligheterna att erbjuda avancerade behandlingar i rätt tid, vilket minskar patienters onödiga lidande.

– Vårt arbete med videokonferenser har varit mycket viktigt för att få nationell spridning av kunskap till kirurger med olika erfarenhet. Som exempel kan våra erfarna endoskopister guida mindre erfarna kollegor vid avancerade moment i samband med endoskopi av gallgångar och bukspottkörteln. Det har hänt att en av våra specialister haft distanskonsultation vid tre operationer samtidigt. Det är en stor fördel att kunna vårda patienten på hemorten och inte behöva skicka någon till Stockholm.

Miljön stora vinnaren

Det är ingen slump att Andreas Sundkvist är nominerad till ett miljöpris. För om videoteknik erbjuder patienter och personal tydliga mervärden, är miljön också en stor vinnare enligt mätningarna som gjorts under de senaste fem åren.

– Vi har kommit till en punkt där vi har drygt 45 000 videosamtal varje år. Av dessa gör vi antagandet att 75 procent av samtalen har ersatt en resa med pendlarbussen mellan Solna och Huddinge. Det sänker våra CO2-utsläpp med 334 856 kilo varje år. Samtidigt sparar vi drygt elva miljoner i reskostnader och nästan 17 000 timmar i restid som våra medarbetare istället kan lägga på sina patienter.

Hur känns det att se sådana siffror?

– Det känns fantastiskt. Jag började här för att bidra till att NKS arbetar modernt och effektivt med videolösningar. Nu ser vi som jobbar med vår Videotjänst fram mot att jobba vidare med befintliga videosystem så att de över tid ska bli enkelt tillgängliga också för patienter. 

Vinnarna av Region Stockholm Miljöpriset 2019 utses den 11 juni. 

 

23 maj 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjöldit i vårdenFoto adobestock, ola lundström

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng