Viva Västerbotten

en gaudiödla.jpg

Med projektet Västerbotten utan gränser vill Region Västerbotten undersöka möjligheterna att starta en virtuell verksamhet i ett annat EU-land. Spanien ska vara pilotland för en ny modell av nära digital vård och hållbar kompetensförsörjning.

– Tekniken gör det möjligt att använda kompetensen där den finns och ta vara på det bästa av olika världsdelar. Våra erfarenheter kan visa på det, säger Virginia Zazo, projektledare vid enheten för e-hälsa, Region Västerbotten.

Filialen ska vara kopplad till Region Västerbotten och blir, om den genomförs, den första virtuella verksamheten utomlands inom offentlig hälso- och sjukvård i Sverige. Modellen erbjuder också vårdpersonal inom Region Västerbotten flexibla arbetsformer och en möjlighet att arbeta delvis i en annan miljö med samma eller andra arbetsuppgifter.

Konkurrera med södra Sverige

Bakgrunden till projektet är bland annat svårigheten för hälso- och sjukvården i den norra regionen att rekrytera personal. Erfarenheter visar att södra Sverige är en mer attraktiv marknad för intresserade från södra Europa. Digitalisering gör det möjligt dela information utan att varken patienter eller personal behöver flytta. Något som skapar nya förutsättningar för rekrytering även i andra delar av Sverige.

Verksamheten ska bedriva digital vård enbart för Västerbottens invånare och med Region Västerbottens värdegrund och kultur som kompass.

Ett annat syfte med projektet är att undersöka intresset från företag i Västerbotten och Sverige för att testa innovationer och digitala lösningar.

Källa: Region Västerbotten

5 februari 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjöldit i vårdenFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng