Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

It som förändrar världen

Solceller, butiken Mjukvaruhuset och RPA i Trelleborg har ett ord gemensamt: Mod. Det har aldrig varit viktigare att våga och förutsättningarna att lyckas har aldrig varit bättre än nu. Det menar Peter Falk, chef innovation och affärsutveckling på Atea.

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 24 maj 2019 ledarskap

byggkranar och blå himmel.jpg

Temat för årets Atea Bootcamp är informationsteknologi och det ordet bygger Peter Falk sin keynote på. Han menar att det finns egentligen inget tekniskt som hindrar oss från att bli mer produktiva, effektiva och konkurrenskraftiga i våra arbeten idag.

Istället ligger den stora utmaningen i att transformeras i informationsdelen. Där kommer man direkt in på organisation, affärsutveckling, affärsmodell och interaktion mellan människa och mjukvara. Och för att lyckas med detta område krävs egentligen bara en sak: mod.

– Min tes är att det 2019 aldrig varit viktigare än att vi alla visar mod, och det har aldrig funnits bättre förutsättningar att lyckas när och om vi gör det. Men tyvärr finns det nästan lika många skäl till att inte visa mod, som att göra det.

Timing och exponering

Några av argumenten för att inte visa mod är, enligt Peter Falk, timing, exponering, säkerhet och det allmänna tillståndet i världen. Ett exempel på dålig timing tar Peter från sig själv. 1995 var han med och grundade it-butiken Mjukvaruhuset efter att internet kom, men lade ner det efter två år för att det inte gick speciellt bra. 1998 blev årets julklapp datorspel och alla började köpa persondatorer. Modet var alltså stort men timingen var helt off.

Här har vi i Sverige bra förutsättningar.

Det andra argumentet som är exponering tar han ifrån Trelleborg. Kommunen fick väldigt mycket synlighet för att de var först ut med att använda RPA i sitt försörjningsstöd. Ska en kommun syssla med det? Är det ens lagligt? Frågorna var många och det blev en domstolsprocess kring det.

– Så i vissa fall kan det kosta på att vara modig, framförallt om man är en offentlig verksamhet där exponeringen inte alltid är önskad. Det kan också säkerhetsmässigt vara bra att ligga lågt då risken att utsättas för exempelvis DDoS-attacker kan öka om någon inte gillar det kommunen gör.

Den sista anledningen är tonläget i debatten. Enligt olika källor går den åt helt fel håll, där ett exempel på tankegångar kan vara: Kina står för 30 procent av koldioxidutsläppen, varför ska vi bry oss om planeten?

Fyra anledningar för mod

Men alla dessa faktorer går egentligen att vända på och det finns fler anledningar till att visa mod än att inte göra det, menar Peter Falk. Allt färre föds fattiga och dör hungriga, vi har ökat vår livslängd med 22 år under de senaste 40 åren och över 90 procent av världens länder är numera demokratier. Men det innebär också högre konkurrens runt om i världen och i Sverige ligger vi inte längst fram i utvecklingen längre.

– Detta leder direkt till anledning nummer 1 till att visa mod, som nämligen är att vi måste göra det. Annars kommer vi inte lyckas ta nästa steg och komma ikapp länderna som gått om oss.

peter-falk.jpg

Peter Falk.

En annan anledning är utvecklingen hos de fossila bränslena. Sedan 50-talet har priserna på olja, kol och gas legat platt medan priset på solenergi gått rakt ner och nu nått punkten där det är mer eller lika effektivt som fossila bränslen. Även vindkraft går om 2022.

– Vad gör Kina, som just nu bygger 120 nya kolkraftverk, när de ser att till exempel Volvo Cars kan leverera ännu bättre bilar, till lägre pris? För att de har automatiserat det som går och gjort det på förnybar energi vilket är billigare. Då kommer de att titta på Sverige och vilja göra samma sak. På så sätt kan vi få andra att ändra sig då det är ekonomiskt fördelaktigt. Den positionen är en huvudanledning till att visa mod.

Den tredje anledningen är att transformationen i världen händer nu. Enligt en rapport kommer 133 miljoner nya jobb att skapas och 75 miljoner jobb att försvinna under den närmaste tioårsperioden. Vi människor kommer att arbeta med det vi är passionerade för som empati, kärlek, kreativitet.

– Här har vi i Sverige bra förutsättningar. Vi har redan en hög grad av automatisering och en bra förståelse för vad det är vi vill göra.

– Och en fjärde anledning: Vad hände egentligen med Trelleborg och deras RPA-satsning? Jo, fler arbetssökande får jobb efter införandet därför att de anställda kan spendera tid med personer istället för på administration. Och kommunen har fått motta pris för sitt arbete. Så de som satte igång satsningen i kommunen för några år sedan kanske hade det svårt ett tag men deras mod har nu lönat sig.

– Så för att sammanfatta kan man säga att skälet till att inte visa mod överskuggas av faktumet att vi i Sverige måste det, att vi i Sverige har en drömposition och att exponering faktiskt lönar sig, avslutar Peter Falk.

Rekommenderad läsning

kalle-hultenheim-960640.jpg

Segla rätt för din verksamhet

30 maj 2018 ledarskap

I den digitala transformationen kan man inte härma andra utan man måste gå sin egen väg och våga att misslyckas. Det var några av ledorden under den inledande keynoten med Kalle Hultenheim och Peter Falk på årets Atea Bootcamp.

cirkuskonster-pa-hog-niva.jpg
video

Mölndal möts om RPA

12 jun 2019 ledarskap

Alla vill ha smarta lösningar men få vill ha ansvaret för utvecklingsarbetet och ofta är kunskapen bland politiker skral när det kommer till digitalisering. Mölndals stad samverkar med grannkommunerna kring utveckling av RPA och lägger mycket tid på att förklara it. 

superwoman.jpg
voister trend 2019

Mod, möten och Stålmannen

23 maj 2019 ledarskap

Med stora behov av innovation för användare som kan liknas vid allt från Greta Garbo till Justin Bieber är det inte konstigt att de flesta CIO:er önskar sig mer tid. När Voister Trend tar tempen på Sveriges it-avdelningar är många utmaningar gemensamma men inspirationen varierar från Tesla till OECD och Skatteverket.

folk kastar pappersflygplan mot blå himmel.jpg
video

Söderhamns smarta strategi

4 jun 2019 digit

En kommun med höga ambitioner och behov av automatisering och andra lösningar kan känna sig ganska ensam. Genom samarbetet med de fem andra hälsingekommunerna kan Söderhamn säkra både det papperslösa kontoret och hög kompetens inom digitalisering.

grönt fält och blå himmel.jpg
video

Qstar helt digitalt

18 jun 2019 digit

Det svenska bolaget Qstar Försäljning har omkring 400 bensinstationer från Abisko till Skanör och finns framförallt på mindre orter. Björn Dilton tillträdde som CIO för drygt ett år sedan och fokus är både på en säker infrastruktur och framtidens smarta och kundanpassade lösningar. 

tre missiler med himmel som bakgrund.jpg
video

Hotet gav kommunen O365

16 sep 2019 digit

Krypteringsattacker och mejlfiske fick Landskrona kommun att satsa på Office 365. Samtidigt som it-avdelningen fick ett bättre verktyg att hantera säkerhetsutmaningarna har verksamheterna en plattform för kommunikation.

en glad foxterrier.jpg
video

Tintin knegar i Östersund

3 sep 2019 digit

Östersund vill bli en av de framstående digitaliserade kommunerna i Sverige. För att nå dit krävs det att man kompetensutvecklar och får samtliga medarbetare att förstå nyttan med de nya verktygen. Och att nya RPA-kollegan Tintin kan dra sitt strå till stacken.

gulliga-hus-i-trelleborg.jpg

Kritik mot Trelleborg

5 feb 2019 digit

Användningen av automatiserat beslutsfattande har fått stort genomslag i hela Europa. I många fall kan de gynna medborgarna, men tillämpningen skapar också risker för ökad övervakning. En ny rapport använder Trelleborgs försörjningsstöd som exempel på lösning som strider mot lagen.

kiruna-kommun.jpg (1)

Ny styrning i Kiruna

26 sep 2018 ledarskap

När it-avdelningen i Kiruna kommun utvecklar ett mer processorienterat arbetssätt påverkar det hela organisationen. Nu ska 3 000 användare få hjälp att bli bättre beställare av rätt kvalitet till rätt pris.