Färgelanda blir vårdhub

sverige-norge-flaggor.jpg

Med stöd från EU och Interreg ska Högskolan Väst driva ett projekt som stödjer primärvårdens användning av digital teknik i gränsregionen Sverige-Norge. En viktig del i projektet är utvecklingen av en testbädd för att utvärdera nya tjänster och arbetssätt på Färgelanda innovationsvårdcentral.

– Vi tror att primärvården är en outnyttjad miljö för innovation, vilket innebär att det finns en stor potential att utveckla innovativa produkter, tjänster och arbetssätt där, säger Ann Svensson, projektledare på Högskolan Väst.

Samma utmaningar

Projektet vill stödja utvecklingen av små och medelstora företag samt vårdverksamheter i gränsregionen mellan Sverige och Norge. Det finns både likheter och skillnader för vårdens situation i de två länderna. Den gemensamma utgångspunkten är att det är att bristen på resurser förhindrar utvecklingen för vårdcentraler/primärvården och hälsohus.

– Samverkan mellan vården och små och medelstora företag är en förutsättning för att utveckla teknik och hjälpmedel som kan användas för en bättre, effektivare och en mer förebyggande vård av god kvalitet i gränsregionen.

Testbädd i fokus

Målet med projektet är behovsanalyser och tekniska lösningar för primärvård/helsehus för fallprevention och hörselscreening, samt uppbyggnad av en testbädd i Färgelanda.

Projektet drivs i samverkan mellan forskare vid Högskolan Väst från såväl inom informatik, vård som teknik och tillsammans med flera aktörer inom Västra Götalandsregionen, verksamheter samt företag i både Norge och Sverige.

Projektet startar den 1 juni 2019 och stöds av EU Interreg med 28 miljoner under tre år.

Källa: Högskolan Väst

 

27 maj 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjöldit i vårdenFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng