Ett tigersprång för Dell

Tätare samarbete inom Dellfamiljen innebär smarta lösningar som gynnar alla kunder och hot inom IoT beror ofta på att säkerheten har varit helt obefintlig. Det menar Jason Shepherd, CTO för IoT och edge computing på Dell Technologies.

– VMware cloud foundation, eller VMC on Dell EMC som det officiellt heter, är ett viktigt erbjudande för Dell Technologies kunder. De får upplevelsen av att vara i ett publikt moln oavsett om de är i molnet eller on-prem och oavsett om de är ute på en filial eller precis ovanpå datacentret. Man behöver inte oroa sig kring drift, utan kan fokusera på sin verksamhet. Det är viktigt i ljuset av det oundvikliga behovet av att köra mer och mer av sina applikationer ute i verksamheterna, säger Jason Shepherd, CTO för IoT och edge computing på Dell Technologies.

Hur hjälper detta kunder att dra nytta av IoT?

– IoT och edge computing, alltså att mer och mer datorkraft behövs lokalt där datan samlas in, går hand i hand nuförtiden och blir viktigare när allt fler grejor kopplas upp. Oavsett om du arbetar inom retail eller industri ser vi hur VMC on Dell EMC kommer att göra det lättare för kunder att snabbare analysera de data de samlar in ute på sajten de befinner sig.

Vilka är de största hoten för IoT?

– Att saker inte hålls uppdaterade. Många av de överträdelser som vi ser tenderar att hända i kundsegmenten, och många gånger kan det handla om något så enkelt som att löpande uppdatera sina lösenord. Utmaningen vi ser idag är att det finns så många olika plattformar, användare och tjänster, och det blir svårt att både skala och att hålla koll på ur ett säkerhetsperspektiv. Därför arbetar vi på Dell Technologies mycket med att påtala vikten av en sammanhängande it-infrastruktur. Exempelvis är Pulse IoT ett verktyg från VMware som handlar om att kunna överblicka alla sina tjänster på stor skala, och som håller koll på hot och anomalier.

Det finns ett galet stort antal av IoT-plattformar, flera hundra olika, och kunder vet inte vad de ska välja.

Vilka risker finns det för utvecklingen av IoT att säkerheten inte är prio?

– Det handlar om att veta hur säkerheten ska appliceras och att det är utmanande att göra det i stor skala. Faktum är att de fallen vi ser när IoT hackas på något sätt är när säkerheten i stort sett har varit obefintlig. Däremot tror jag att den stora utmaningen handlar om den stora mängd och fragmentering av operativsystem, hårdvara, plattformar med mera. Det finns ett galet stort antal av IoT-plattformar, flera hundra olika, och kunder vet inte vad de ska välja. För oss handlar det då om att ge en sammanhängande grund med rätt säkerhetsverktyg som är agnostisk till den underliggande hårdvaran. Det är en av de stora utmaningarna.

14 maj 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Elisabeth NoredigitFoto Fredrik Kron

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng