DIGG:s förslag till regeringen

rott-hus-i-monopol.jpg

Grunddata är en förutsättning för den offentliga verksamhetens digitalisering. Informationen är också värdefull för andra delar av samhället. Nu har DIGG lämnat ett förslag till regeringen på hur informationen om personer, fastigheter och företag kan bli mer tillgänglig.

– Om vi identifierar vilka grunddata från offentlig förvaltning som är mest efterfrågade, klargör styrmedel och förvaltning för dessa rikstäckande uppgifter samt tillgängliggör informationen kan vi skapa många nyttor. Vi kan bland annat stimulera innovation och påskynda de offentliga processerna, säger Daniel Antonsson, chef för Digital Arkitektur på DIGG som lämnat in rapporten till regeringen.

Gemensamma riktlinjer

Våren 2018 fick Bolagsverket, Lantmäteriet och Skatteverket i uppdrag att med DIGG, myndigheten för digital förvaltning, analysera och ta fram förslag på gemensamma riktlinjer för samhällets grunddata.

I regeringsuppdraget ingick bland annat att utreda hur grundläggande information om personer, fastigheter och företag kan göras korrekt och tillgänglig. Nu har rapporten med flera förslag lämnats till regeringen.

Rapporten föreslår ett nationellt ramverk för grunddata på två nivåer där DIGG tar ett förvaltningsansvar för nationella regler och riktlinjer. Förvaltningsansvaret för domängemensamma principer och riktlinjer föreslås fördelas på Bolagsverket, Lantmäteriet, och Skatteverket.

Källa: DIGG

28 maj 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng