Dags för digital lycka

barn-med-teknik.jpg

Hur blir vi lyckligare i den digitala tidseran? Det är viktigt att få koll på din idatity, inte vara en teknikmissbrukare och att vi uppfostrar våra barn till att vilja bli ingenjörer. Annars kan vi förlora vår humanitet. Det menar musikern och techentreprenören Will.I.am och Allison Dew, Dell Technologies. 

– Vi blir nervösa när vi pratar om AI därför att världen har satsat mer pengar på det och ny teknik än i HI (human intelligence). Det gör att vi undermedvetet vet att vi har investerat för lite i samhället och i humanitet för att hålla jämna steg med maskinerna, vilket skapar en ångest, säger Will.I.am, musiker samt grundare och vd för techföretaget Iamplus, som under Dell Technologies World deltog i en paneldebatt med bland annat Allison Dew, Chief Marketing Officer på Dell Technologies. 

Människans idatity

Panelen fortsätter på AI-spåret och samtalar om hur vi kan göra världen till en bättre plats med hjälp av en väldig massa data. Speciellt inom vården ser Allison Dew stor potential, vilket Will.I.am håller med om. Han myntade också begreppet idatity, som en version av engelskans identity.

 Vi är väldigt många som har stegräknaren igång på mobilen och kollar den dagligen. Men vi går fortfarande till doktorn som frågar hur man mår och hur ont man har på en skala 1-10. Det är som på 70-talet. Här kommer vi framöver se en mer personlig utveckling där man har egen AI med sin data som analyseras hela tiden. Doktorn borde istället fråga min mobil hur jag mår och inte mig.

 Det här ligger alldeles precis runt hörnet. För att nå dit behöver vi ha regler om data och AI, vilket inte riktigt finns på plats än.

will.i.am.jpg

Will.I.am, musiker samt grundare och vd för techföretaget Iamplus.

Mobilen – ett störningsmoment

Allison Dew lyfter nackdelarna kring hur vi använder digital teknik nuförtiden. Forskning visar nämligen att vi inte tänker lika mycket djupa tankar längre och så fort vi blir uttråkade så tar vi fram telefonen.

Vi måste uppfostra barn i att vilja bli ingenjörer.

– Det gör att ditt medvetande aldrig får vila vid en uppgift speciellt länge och vi blir aldrig uttråkade. För att göra kreativa saker såsom att skriva, skapa musik och så vidare så måste man tänka djupa tankar, men det låter vi oss inte göra. Det här kommer bli en viktig fråga framöver både för mig som förälder men även som individ.

– Här skyller jag inte på de mobila enheterna utan jag menar att det blir än viktigare att ta personligt ansvar. Man kan till exempel säga åt sina barn att inte använda telefonen vid matbordet, säger Allison Dew och Will.I.am fyller i:

 Det är som på 60-talet när man pratade om människor som låg runt mycket. De kunde kallas sexmissbrukare men vi har ännu inte de uttrycken för dem som använder sina telefoner för mycket. Det borde vi ha: phone sluts och phone hoes.

paneldebatt960640.jpg

Eben Shapiro, Deputy Editor, Time, Brynn Putnam, grundare och vd på Mirror, Will.I.am och Allison Dew.

Gala för techingenjörer

Paneldebatten fortsätter sedan på ungdomsspåret och hur vi får unga att vilja bli ingenjörer och arbeta inom tech.

 Det är absolut nödvändigt att vi får våra barn att engagera sig i kritiskt tänkande. Idén om att maskiner kommer göra jobbet för mig och att jag inte behöver bry mig är då vi verkligen riskerar att förlora vår humanitet. Vi måste uppfostra barn i att vilja bli ingenjörer, prata ordentligt, skriva ordentligt, tänka ordentligt.

– Det är ofrånkomligt att ny teknik kommer ta över många av våra arbeten. Därför är det viktigt att nästa generation är bekväm och förstår tekniken och vet vilka frågor man ska ställa till den.

Will.I.am håller med men gick ett steg längre. På tv kan man följa NFL:s draft varje år, man kan se Oscarsgalan och Grammisgalan och fira all talang, vilket skapar stora drömmar för barn runt om i världen, men det saknas något liknande inom tech.

 Med alla pengar som finns inom Google, Dell, Facebook, Apple så borde det finnas en gala där varje person som tar examen från Stanford och ska börja jobba borde få synas i tv.

– Anledningen till att det är brist på folk inom tech är att ni inte inspirerar ungdomar till att jobba för er. Teknikföretagen borde investera i en sådan här gala för att få alla drömma om att bli ingenjörer.

– Som ni alla vet så är vi på Dell tech optimister. Därför hade jag tänkt avsluta med att prata om ansvar och vad det innebär för alla oss ledare i industrin, men efter att ha lyssnat på Will.I.am säger jag istället bara: Don’t be a phone hoe, säger Allison Dew. 

9 maj 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Fredrik Kron, Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng