ett samarbete mellan Cisco och Voister

Apparnas bästa nätverk

En mjukvara som gör att alla delar av verksamheten kan arbeta lika snabbt och säkert, och inte behöver tänka på var och hur applikationerna lagras. SD-WAN är Ciscos senaste satsning inom nätverk.

– SD-WAN är en mjukvarubaserad teknologi som har utvecklats för att tillåta användare att koppla upp sig från sin lokala plats till vilken applikation som helst, varhelst den applikationen har sitt hem. Förr brukade applikationerna sitta i datacentret, och då kopplade vi filialen till datacentret, och på så sätt kunde applikationen köras, säger Gordon Thomson, Vice President för Global Enterprise Networking på Cisco.

– Nu är så många applikationer baserade i molntjänster och det kan vara väldigt svårt att koppla samman datacenter och moln. Därför gör det här mjukvarugränssnittet att vi sömlöst kan koppla samman användare, från sin filial, till applikationen, var än applikationen har sin hemvist.

Vad blir fördelarna för kunder?

– För det första får användare en bättre prestanda på deras applikationer. Responstider förbättras både för molnbaserade och mer traditionella applikationer. För det andra får man bättre motståndskraft. Förr var det väldigt dyrt att sätta in flera MPLS-anslutningar i en filial. Nu kan vi använda internetbaserad direct access och MPLS från filialen som på så sätt blir mer tillgänglig. För det tredje handlar det om kostnad. Kunder kan spara pengar på dyra uppkopplingar via fiber och börja använda vanliga bredbandslingor. Dessa tre saker är orsaken varför våra kunder driver den här omställningen idag.

Kunder kan spara pengar på dyra uppkopplingar via fiber och börja använda vanliga bredbandslingor.

Har ni några nyheter kring SD-WAN?

– Ja, vi är väldigt glada att vi nu integrerar en fullt integrerad säkerhetsstack in i mjukvaran för vår SD-WAN. Det betyder att i samma mjukvara som står för all den dynamiska omtrafikering har vi också integrerat en brandvägg och ett angreppsskydd som gör att vi kan övervaka skadlig aktivitet eller om någon eller något bryter mot en policy. Vi har också ett URL-filter som betyder att vi kan skydda användaren så att de bara går till webbsidor som är betrodda.

– En sista sak vi har gjort på säkerhetsfronten är, att utöver allt nytt integrerat skydd för on-premlösningen, har vi även länkat in molnbaserad säkerhet genom Cisco Umbrella. Det betyder att vi länkar samman den bästa möjliga säkerheten on prem med molnbaserad säkerhet. Säkerhetsinnovationerna vi arbetar med här håller verkligen världsklass.

Är SD-WAN riktat till alla typer av verksamheter?

– Absolut. Vi har två erbjudanden på marknaden: Cisco Meraki SD-WAN och Cisco Viptela SD-WAN. Båda är prissatta på ett sådant sätt att egentligen inte spelar någon roll var kunden är rent storleksmässigt kan vi erbjuda en robust och stark SD-WAN-lösning.

Hur fungerar er AI som är kopplad till er produkt?

– Det vi ser när vi tittar fram är att, att få tillgång till och kunna använda data kommer vara kritiskt för att alla typer av företag ska kunna fatta bättre beslut. Detsamma gäller för teknologi. Så om vi kan ta data från nätverket och göra något med den, och koppla ihop det med AI och maskininlärning, då kan vi på riktigt undersöka vad som hänt historiskt i nätverket och skapa algoritmer för att kunna förutse hur applikationerna på nätverket kommer att användas i framtiden.

– Fördelen med det är att vi kan förutse vilken typ av bandbredd som varje enskild användare kommer att behöva, och vi slipper klagomål på nätet. Vi fixar problemet innan det uppstår, på så sätt. Det är väldigt spännande.

17 maj 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng