Självkörande i Göteborg

sjalvkorande-bil.jpg

Under det kommande halvåret så kommer två självkörande minibussar att rulla på Lindholmen i Göteborg. Bussarna är gratis att åka med och ska förhoppningsvis lösa parkeringsproblemen i området.

– Självkörande bussar kan vara en av lösningarna på trafikutmaningarna i våra allt mer förtätade städer – och ger förutsättningar för en ny och mer hållbar stadsutveckling, säger Oscar Enerbäck på RISE, som har hand om projektet.

Detta är den andra delen i projektet S3  Shared Shuttle Services. Den första genomfördes under 2018 på Chalmers och avslutades runt årsskiftet. Satsningen fortsätter nu i kunskapsintensiva Lindholmen Science Park, ett område som växer konstant och där 25 000 personer varje vardag spenderar sin tid. I och med att det byggs mycket där så försvinner också en hel del parkeringsplatser.

– Vi vet att bilen är viktig för många för att få vardagen att fungera. När tillgången till parkeringsplatser minskas kan självkörande bussar, som tar våra kunder från en parkering en bit bort, vara ett komplement som ökar tillgängligheten i staden, säger Maria Stenström, vd på Göteborgs Stads Parkering AB.

Bussarna går under vardagar mellan 7:00 och 18:00 och ansvariga för driften är, precis som i höstas, danska Autonomous Mobility.

– Vi vill fortsätta visa att självkörande fordon är säkra och bekväma. Här får vi dessutom möjlighet att lära oss ännu mer om hur man kör i blandad trafik, säger Peter Sorgenfrei, vd på Autonomous Mobility.

S3 är en del av regeringens samverkansprogram Nästa generations resor och transporter som finansieras till vissa delar av Vinnova.

Källa: RISE

25 april 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Autonomous Mobility

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng