Einride ut på vägarna

einride.jpg

Transportstyrelsen har gett Göteborgsföretaget Einride klartecken att utföra tester med självkörande lastbilar på allmän väg. Därmed blir Einride den första helt förarlösa lastbilen i Sverige i trafik.

Lastbilarna ska få köras autonomt mellan två logistiknoder vid DB Schenker i Jönköping, vilket spås bli verklighet under våren.

Transportstyrelsen har nyligen gjort tester på lastbilarna, som kallas T-Pods, där de kommit fram till att fordonen klarar de svenska trafikbestämmelserna. Tidigare har lastbilarna endast fått köra på ett visst område inom DB Schenkers logistikcentral i Jönköping. 

Ett krav är dock att det måste finnas någon person i närheten som kan stoppa fordonen ifall det skulle behövas. 

– Det är verkligen jättespännande. Men en utmaning blir att få andra bilister att lämna den i fred och inte försöka få den att stanna. Det kommer den att göra om någon kommer för nära, säkerheten är hög, säger Pierre Olsson, press och informationsansvarig på DB Schenker.

Utmanare till Volvo

Detta kan komma att skapa utmaningar för Volvo vars autonoma lastbilssatsning Vera får ses som en stark konkurrent till Einride. Vera är en eldriven självkörande lastbil som ska kunna hantera transporter mellan logistiska knytpunkter. Inte alls olikt Einride alltså.

vera-volvo.jpg

Volvos självkörande lastbil Vera som presenterades i september 2018.

– Vi kommenterar aldrig konkurrenter. Vi gör det vi kan och andra företag får jobba på sitt håll. Men det är alltid intressant när det finns flera aktörer som jobbar med liknande tankar, säger Volvo Lastvagnars presschef Jan Strandhede.

Volvo får sedan en tid tillbaka köra med sina autonoma bilar på vissa vägsträckor i Göteborg, men då måste alltid en säkerhetsförare sitta bakom ratten. Så är inte fallet med lastbilarna. Synonymt för Vera och T-Pod är nämligen att det inte finns plats för någon förare.  

Källa: Feber, SVT Jönköping

15 mars 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Volvo, Einride

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng