Rörligare med Rise

bild tagen från en scooter fram på en stad.jpg

Tillgång till data från kollektivtrafiken är en nyckelfaktor för att kunna utveckla nya smarta transportlösningar i våra städer. Nu går de nordiska aktörerna inom kollektivtrafiken samman i en satsning för att tillgängliggöra öppna data av hög kvalitet som stimulerar nytänkande.

– Visionen är att göra Norden till ett levande laboratorium för nya mobilitetstjänster. Det finns stora fördelar med gemensamma tekniska lösningar och att undvika att samma arbete görs av flera aktörer. Dessutom kommer alla få tillgång till och kunna inspireras av de bästa lösningarna. Under kommande år vill vi verkligen stärka det nordiska samarbetet, säger Daniel Rudmark från Rise, Research Institutes of Sweden.

Det gemensamma projektet ODIN, Open Mobility Data in the Nordics, ska genom tillgång till data från kollektivtrafiken i Norden underlätta utveckling och lansering av nya tjänster inom transporter och rörlighet.

Nya tjänster

En mer harmoniserad leverans av data från hela Norden underlättar spridningen av data till de olika aktörerna på marknaden. Detta kommer både att gynna nuvarande aktörer inom transportlösningar samtidigt som det öppnar upp för start-ups och helt nya tjänster.

Starkare röst i EU

För att öka innovationstakten inom mobilitet är EU i färd med att införa ett nytt regelverk som säger att medlemsländerna ska publicera mobilitets-data. Detta regelverk utgör en bra grund för ODIN-projektets ambition att Norden ska vara en ledande innovationsmiljö inom mobilitet. Det nordiska samarbetet gör också att Norden får en starkare röst i policy-arbetet inom EU.

ODIN-projektet kommer att fokusera på sex områden, till exempel att tillgängliggöra datamängder och tjänster, standarder och format samt att få effekt av EU-regelverket.

Källa: Rise

5 april 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng