Gaming sparar vatten

badanka-i-vatten.jpg

Vattenbrist är ett ökande problem på många platser i världen och ändå slösar vi med vatten. Nu kan en svensk innovation bidra till att öka medvetenheten och minska vattenförbrukningen med upp till 40 procent.

– Istället för att presentera en totalvolym på ett par tusen liter per månad så kan vårt system ge information om vattnet gick till duschen, toaletten eller diskmaskinen, säger Thibault Helle, en av grundarna av företaget Labtrino, som tagit fram tekniken Trinometer.

Bakom startup-företaget Labtrino finns en grupp tidigare KTH-studenter som tagit fram en smart teknik som mäter den faktiska vattenförbrukningen. Trinometer ger individanpassad feedback på varm- och kallvattenförbrukning. Syftet är att öka medvetenheten om hur mycket vatten man använder och därmed minska förbrukningen.

Flödet till molnet

Med hjälp av ultraljud mäter tekniken den flödeshastighet vattnet har genom rören ut till lägenheter. Sedan skickar mätaren vidare datan trådlöst till molnet. Via en app kan fastighetsförvaltare och boende se förbrukningen i liter, energi från varmvattnet och vad det kostar.

Med maskininlärning identifieras sedan flödesmönster för att dela upp volymen och avgöra var vatten förbrukas, med hjälp av en enda mätare.

Jämför med grannarna

Enligt en rapport från Boverket kan vattenförbrukningen minska med 30-35 procent om man betalar för den faktiska förbrukningen. Thibault Halle och hans kollegor uppskattar att de kan höja den siffran till upp till 40 procent med appen som ger direkt feedback, tips och gamification i form av jämförelse med grannarna.

Nu ska Labtrino genomföra pilottester hos betalande kunder. Förhoppningen är den smarta vattenmätaren Trinometer finns på marknaden i höst.

Källa: KTH

12 april 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng