Data mot vattenrisker

panda-vattenskador.jpg

WWF har lanserat en ny version av Vattenriskfiltret. Det är ett verktyg som med data guidar företag till åtgärder för att hantera sina vattenrisker.

– Företag med vattenintensiv produktion har ett stort ansvar och det är viktigt att de hanterar riskerna på rätt sätt. Med det uppdaterade Vattenriskfiltret får företag ett effektivt verktyg för att hantera utmaningarna, säger Daniel Robertsson, chef samhälls- och näringslivsutveckling, Världsnaturfonden WWF.

World Economic Forum rankade för nionde året i rad vattenrisker som en av de fem största globala riskerna. Efterfrågan på sötvattenresurser ökar stadigt vilket till stor del beror på industriers vattenintensiva produktion.

Vattendata från 1000 partners

Vattenrisker kan handla om allt från minskande vattentillgång och översvämningar till leverantörsrisker och bristande regelverk. Den nya versionen av Vattenriskfiltret ska ta fram anpassade åtgärdsförslag som underlättar för företagen. Det ska också hjälpa dem att förstå var i leverantörskedjan som de olika risktyperna finns. Utvecklingen av verktyget har gjorts i samverkan med H&M-gruppen.

– Genom att använda vattendata från mer än 1 000 av våra affärspartners kan Vattenriskfiltret styra och skala upp vårt arbete med vatten i värdekedjan. Nästa steg är att sätta in ännu fler specifika åtgärder för textilindustrin. Målet är att vi ska bli helt cirkulära i vår verksamhet, säger Shariful Hoque, Water Sustainability Responsible, H&M-gruppen.

Källa: WWF 

28 februari 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssondigit

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng