Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Rätt väg för Transportstyrelsen

Från kaos till kontroll. Med hjälp av automation, struktur och samarbeten har Transportstyrelsen fått koll på sina licenser. Resultatet är lägre kostnad och tydliga system.

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 8 mars 2019 digit

bilar-transportstyrelsen960640.jpg

 För att kunna leva upp till en hög säkerhetsnivå så behövs rutiner och principer och i viss mån är jag spindeln i nätet på myndigheten då jag hela tiden jobbar tätt ihop med beslutsfattare, applikationsägare, inköpsenheten och slutanvändare. Det är även viktigt att i ett tidigt skede av ett nytt projekt vara involverad i licensfrågor för att hinna påverka och undvika fallgropar vad det gäller risker och kostnader, säger Jimmy Wallebring, licensansvarig på Transportstyrelsen. 

Jimmy Wallebring arbetar för att organisationen ska vara rätt licensierade ur ett legalt perspektiv. Det vill säga att ha licens för alla programvaror som används och att följa avtalsvillkoren.

– Transportstyrelsen ska för varje tidpunkt inneha en optimal sammansättning av licenser. Vi måste upprätthålla en proaktiv licenshantering där det sker kontinuerliga överväganden kring vilka programvaror och licensformer som vi ska teckna. Många avtal sträcker sig över lång tid och kostnaderna för en programvara över hela dess livscykel måste tas i beaktning. 

– Det är också viktigt att kontrollera alla nya programvaror. Detta gör vi med hjälp av en tydlig inköpsprocess som bland annat ser till att alla nya programvaror ska vara godkända ur ett säkerhetsperspektiv samt ha en utpekad applikationsägare.

Lång väg hit

Men så här har det inte alltid sett ut. När Jimmy Wallebring 2011 började på Transportstyrelsen så hade myndigheten ingen licensansvarig. Han började tidigt att sköta ärendena som hade med licenser att göra, och behovet av mer struktur och uppföljning blev allt tydligare. 2015 blev Jimmy Wallebring därför licensansvarig på Transportstyrelsen, en roll som han själv fick bygga upp med stöd från it-ledningen och myndighetens licenspartner.

Då fanns ett massivt jobb framför honom då han behövde identifiera alla licensbevis och avtal. Mörkertalet var stort och bevisen fanns i mejl, pappersform, funktionsbrevlådor och så vidare. Detta behövde redas ut för varje programvara. Ett arbete som tog lång tid.

Om någon applikation inte har använts på exempelvis tre månader, så avinstalleras den automatiskt. Det kan spara mycket pengar.

Jimmy Wallebring

 Det är därför licenshantering är något man behöver jobba med hela tiden, annars kan allt falla rätt snabbt. Det gäller att hålla sig ajour och kolla upp tillverkarnas komplexa licensregler, har man missat att de bytt licensregler blir det till exempel mycket svårare att klara en licensrevision sedan. Men det är inte alltid så lätt att vara helt uppdaterad överallt  här är ordning och struktur navet.

Som hjälp att skapa ordning använder sig Jimmy Wallebring av Snow License Manager, ett program som registrerar alla applikationer, licenser och avtal på ett ställe. Där kan man bland annat se hur länge licenserna är giltiga och med hjälp av notiser och rapporter agera i god tid innan avtal och licenser riskerar att löpa ut.

 Här kan man också bygga in automatiseringar. Vad gäller avveckling av programvara så kan man se om någon applikation inte har använts på exempelvis tre månader, och då avinstalleras den automatiskt. Det kan spara mycket pengar.

Hjälper varandra

Jimmy Wallebring förespråkar samarbeten. Ibland träffar han licensansvariga på andra företag, organisationer och myndigheter för att diskutera gemensamma frågor.

 Sammanfattningsvis så kan jag nu fyra år senare säga att vi har kontroll över våra licenser, vilket både känns roligt och väldigt skönt. Men arbetet fortsätter såklart, säger Jimmy Wallebring.

Rekommenderad läsning

tjej-ostersund-rpa-960640.jpg
video

RPA fixar lönen i Östersund

28 sep 2018 digit

Under 2018 har en RPA arbetat på Östersunds kommuns löneavdelning. Den har frigjort tid för de anställda som kunnat fokusera på utveckling och nu tittar kommunen på ytterligare arbetsområden för roboten.

lantmateriet-mixedrealirt-960640.jpg

MR och containrar för Lantmäteriet

15 okt 2018 digit

När Lantmäteriet omvärldsbevakar så är det bland annat Windows Server 2019, mixed reality, containrar och automatisering som är i fokus. Gemensamt för lösningarna är att de ska kunna leda till en ökad effektivisering inom flera olika områden. 

 

pimmWEBB.jpg

Smarta lösningar i svenska gruvor

31 aug 2017 digit

Digitalisering, 5G-nät, och maskiner som rattas ovan jord ska effektivisera svensk gruvdrift och göra den säkrare. Målet är att svenska företag ska gå i bräschen när det kommer till automatisering i branschen.

sjalvkorande buss i kista.jpg

Grönt ljus för självkörande bussar

29 dec 2017 digit

Transportstyrelsen har gett klartecken till den första försöksverksamheten med självkörande buss på allmän väg i Sverige. Beslutet gör det möjligt att testa framtidens hållbara transporter.

tre punkiga tuffa ungdomar på gatan tittar hemlighetsfullt mot kameran.jpg
video

Öppen källkod för jobbsökare

17 sep 2018 digit

Med open source-plattformen jobtechdev.se vill Arbetsförmedlingen hitta ett nytt sätt att samverka med marknaden. Utvecklare kan nu ta del av verktyg för att bygga tjänster för rekryterare och arbetssökande.

gullig-grand-i-visby.jpg

Billigare lån med blockkedjor

13 jun 2018 digit

En blockkedjelösning för fastighetstransaktioner kan spara minst fem miljarder per år åt svenska bostadsköpare, bostadssäljare och bolånekunder.

ssab-forskar-om-industri4.jpg

SSAB satsar på Industri 4.0

8 aug 2018 digit

I ett industrinära projekt vid Luleå tekniska universitet undersöker forskare i arbetsvetenskap hur svensk metallindustri kan förbereda sig för den fjärde industriella revolutionen. Projektet Attraktiva arbetsplatser genom Industri 4.0 finansieras av Vinnova, SSAB och IF Metall med totalt fem miljoner kronor.

svensk flagga i vinden.jpg

Nu invigs Digg

3 sep 2018 digit

Under måndagen gick startskottet för Digg, myndigheten för digital förvaltning. Enligt civilminister Ardalan Shekarabi är myndigheten grunden för att Sverige ska bli ledande inom digitalisering av offentlig sektor.

tomater-växt-planta.jpg

Smart odling i köket

18 jan 2019 digit

Den smarta inomhusträdgården är här. Jämfört med traditionellt trädgårdsarbete så sparar Ava Byte upp till 90 procent vatten och hjälper dina växter att växa upp till tre gånger snabbare.