Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Efter Transportstyrelsen – nu ändras lagen

En ny lagrådsremiss föreslår att den befintliga Säkerhetsskyddslagen framöver även ska omfattas av privata företag som sysslar med verksamhet som rör rikets säkerhet. Lagen är kopplat till brottsbalken, vilket innebär att fängelse kan bli påföljd.

Text Fredrik Adolfsson 14 december 2017 säkerhet

flygplan-transportstyrelsen-skyddslag2.jpg

Efter Transportstyrelsen-gate och de andra it-incidenterna tidigare i år så ska nu Sverige ta i med hårdhandskarna när det gäller slapp inställning till rikets säkerhet. Förutom myndigheter så ska även företag som i någon mån arbetar med rikets säkerhet omfattas av den nya lagen, exempel kan vara bolag som sysslar med kommunikationssystem, krisberedskapsarbete eller annan verksamhet som berör rikets säkerhet.

 Den här remissen är väldigt ny och alla är skraja i det offentliga Sverige just nu. Den existerande lagen är gammal, mindre definitiv och har inte tagit hänsyn till förändringarna som digitaliseringen lett till. Aktörerna har heller inte följt den, vilket händelserna i somras är ett bra bevis på, säger Albin Zuccato, Nationell Affärsområdeschef Säkerhet på Atea.

Så det här är en följd av Transportstyrelsen-skandalen?

 Ja, det är väldigt sannolikt. I och med Transportstyrelsens bristfälliga outsourcing så syntes behovet av att lagen även borde omfatta privata aktörer som kommer i kontakt med viktiga samhällsfunktioner. Det kommer inte bara att röra känslig information utan även känsliga system, och något som gör saken mer allvarlig än tidigare är att samarbete med säkerhetspolisen samt uppföljning från outsourcande offentlig aktör nu tydligt krävs.

Om lagrådsremissen går igenom, vilket Albin Zuccato tror att den med 99 procents säkerhet kommer att göra, så börjar den nya Säkerhetsskyddslagen att gälla 1 januari 2019. Frågan ska upp i riksdagen innan årets slut.

Rekommenderad läsning

soldater marscherar mot kameran med vapen i famnen på en väg i skogen.jpg

Säpo om den nya lagen

22 feb 2019 säkerhet

Den 1 april börjar den nya säkerhetsskyddslagen att gälla. Lagen kommer att ställa mer omfattande krav på företag, kommuner och myndigheter med säkerhetskänslig verksamhet. Trots det finns det fortfarande väldigt lite information hur man kan förbereda sig.

kammarkollegiet logga på en dörr.jpg

Ramavtal för molnet

27 feb 2019 säkerhet

Efter en förstudie så rekommenderar nu Statens inköpscentral vid Kammarkollegiet att det ska ske en ramavtalsupphandling för utländska molntjänster. Men först måste leverantörerna komma med tillräckligt bra och säkra lösningar.

service-bell-960640.jpg

Servicecenter granskas

20 sep 2019 säkerhet

Datainspektionen ska se över ifall Statens servicecenter har tillräckliga rutiner för att hitta och undersöka incidenter kring personuppgifter. Granskningen sker efter att flera anmälningar mot servicecentret lämnats in. 

spotify-datainspektionen.jpg

Nu granskas Spotify

12 jun 2019 säkerhet

Datainspektionen ska se över hur Spotify behandlar rätten till registerutdrag. Granskningen ska ske då myndigheten blivit varse om att brister kan finnas i detta arbete.

bilar-transportstyrelsen960640.jpg

Rätt väg för Transportstyrelsen

8 mar 2019 digit

Från kaos till kontroll. Med hjälp av automation, struktur och samarbeten har Transportstyrelsen fått koll på sina licenser. Resultatet är lägre kostnad och tydliga system.

piller-sjukhus.jpg

Åtta vårdgivare granskas

26 mar 2019 säkerhet

Datainspektionen inleder en granskning av åtta vårdgivare. Bland annat ska det undersökas huruvida personal endast kan komma åt de patientuppgifter som de behöver för att utföra sina uppgifter.

polis-sergels-torg_960x640.jpg

Skydda dig mot digitala bedrägerier

12 dec 2016 Säkerhet

Id-kapningar ökar med cirka 15 procent i Sverige per år och alltifrån vd-bedrägerier, phishing och ransomware blir vanligare. Mest dramatiska utvecklingen finns dock kring köp med andra personers kreditkortsuppgifter - som ökar med 50-60 procent.
– Ha ditt kort spärrat mot internetköp och handla på sidor som erbjuder 3D-Secure, tipsar Jan Olsson, förundersökningsledare på Nationell bedrägericentrum på Polisen.

tåg 960640.jpg

Efter GDPR - nu kommer NIS-direktivet

1 mar 2017 säkerhet

EU:s nya NIS-direktiv innebär att alla viktiga samhällsaktörer nu måste visa upp att de kontinuerligt arbetar med säkerheten i sina it-system - allt på grund av den ökade hotbilden utifrån. 

google-people-gdpr-960640.jpg

Nu granskas Google

11 jun 2018 Säkerhet

Datainspektionens första granskningar efter GDPR:s införande har inletts. Det som ska undersökas är hur Google hanterar rätten att bli glömd samt om myndigheter och vissa berörda företag tillsatt dataskyddsombud.