Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Efter Transportstyrelsen – nu ändras lagen

flygplan-transportstyrelsen-skyddslag2.jpg

En ny lagrådsremiss föreslår att den befintliga Säkerhetsskyddslagen framöver även ska omfattas av privata företag som sysslar med verksamhet som rör rikets säkerhet. Lagen är kopplat till brottsbalken, vilket innebär att fängelse kan bli påföljd.

Efter Transportstyrelsen-gate och de andra it-incidenterna tidigare i år så ska nu Sverige ta i med hårdhandskarna när det gäller slapp inställning till rikets säkerhet. Förutom myndigheter så ska även företag som i någon mån arbetar med rikets säkerhet omfattas av den nya lagen, exempel kan vara bolag som sysslar med kommunikationssystem, krisberedskapsarbete eller annan verksamhet som berör rikets säkerhet.

 Den här remissen är väldigt ny och alla är skraja i det offentliga Sverige just nu. Den existerande lagen är gammal, mindre definitiv och har inte tagit hänsyn till förändringarna som digitaliseringen lett till. Aktörerna har heller inte följt den, vilket händelserna i somras är ett bra bevis på, säger Albin Zuccato, Nationell Affärsområdeschef Säkerhet på Atea.

Så det här är en följd av Transportstyrelsen-skandalen?

 Ja, det är väldigt sannolikt. I och med Transportstyrelsens bristfälliga outsourcing så syntes behovet av att lagen även borde omfatta privata aktörer som kommer i kontakt med viktiga samhällsfunktioner. Det kommer inte bara att röra känslig information utan även känsliga system, och något som gör saken mer allvarlig än tidigare är att samarbete med säkerhetspolisen samt uppföljning från outsourcande offentlig aktör nu tydligt krävs.

Om lagrådsremissen går igenom, vilket Albin Zuccato tror att den med 99 procents säkerhet kommer att göra, så börjar den nya Säkerhetsskyddslagen att gälla 1 januari 2019. Frågan ska upp i riksdagen innan årets slut.

14 december 2017 Uppdaterad 5 mars 2019 Reporter Fredrik Adolfsson säkerhet

Rekommenderad läsning

Lampaffär960640

Varning för Insta-hack

7 apr 2021 säkerhet

Det blir allt vanligare att småföretagare får sina Instagram-konton hackade. Trots den allmänna uppfattningen att inte betala en lösensumma, tvingas många göra det på grund av bristfällig hjälp från Facebook, som äger plattformen.

Personer 960640

GDPR-klagomål i fokus

12 mar 2021 säkerhet

Integritetsskyddsmyndigheten, IMY, kommer att ha ett övergripande fokus på GDPR och att utreda klagomål från enskilda personer de kommande två åren. Det står klart efter att myndigheten beslutat om ny tillsynspolicy. 

Gdpr Vård

GDPR-böter i vården

4 dec 2020 säkerhet

Datainspektionen har upptäckt brister i hur åtta vårdgivare styr och begränsar personalens åtkomst till huvudjournalsystemen. I sju av de åtta fallen kommer det leda till sanktionsavgifter på upp till 30 miljoner kronor.

Publik Stolar
video
Ett samarbete med Microsoft

Azure för publik sektor

1 dec 2020 digit

Microsoft lanserar Molndesign för Offentlig Sektor, en lösning som ska förenkla användandet av molntjänster i Microsoft Azure för kommuner, regioner och myndigheter.

Drönare Regler

Drönarregler skjuts upp

10 jun 2020 digit

På grund av coronapandemin har EU beslutat sig för att skjuta på införandet av nya drönarregler. Kraven på registrering och drönarkort gäller därmed från 1 januari 2021, istället för 1 juli 2020.

Nätfiske 960640

Varning för nätfiske

26 maj 2020 säkerhet

Nästan var tionde personuppgiftsincident orsakas av ett it-angrepp och det vanligaste är nätfiske där mottagaren via mejl klickar på länkar. Det visar en ny rapport från Datainspektionen.

dronarfoto.jpg

Guide för drönare

7 maj 2020 digit

Från och med 1 januari 2021 gäller EU:s nya regler för drönarflygning. Nu har Transportstyrelsen lanserat en guide där du som användare kan se vad som gäller. 

ett kretskort med en gnista på.jpg

MSB kräver rapporter

2 apr 2020 säkerhet

Fortfarande är myndigheters rapportering av it-incidenter till MSB anmärkningsvärd låg. Generaldirektör Dan Eliasson uppmanar nu till en skärpning för att upprätthålla en godkänd nivå av information och cybersäkerhet.

kina-ryssland-flaggor.jpg

Säpo om cyberhot

27 mar 2020 säkerhet

Cyberspionaget mot Sverige från Kina, Ryssland och Iran ökar och blir ett allt större hot mot svensk verksamhet. Under 2019 inrättades både säkerhetsskyddslagen och ett center för cybersäkerhet, men enligt Säkerhetspolisens vitbok krävs nu ett ökat säkerhetsfokus i alla led.