Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

AF: Digitala möten ger jobb

af_golvskylt_960x640.jpg

Digitala möten, däribland webbinarier på olika språk är ett av de nya, digitala arbetssätten som ska få arbetsförmedlingen att möta utvecklingen på arbetsmarknaden.

Med närmare 120 000  deltagare i sina webbinarier har arbetsförmedlingen tagit grepp om digitaliseringen.

– Det är oerhört kul att vi kan inspirera så många arbetssökande, och vi har fått oerhört mycket uppskattning från både arbetsförmedlare och arbetssökande. Av ungefär 10 000 som svarat i en undersökning vi gjort har 99,2 procent uppgivit att de skulle delta i fler webbinarier, säger Susanna Westgren, produktansvarig för digitala tjänster, innehåll.

Strömmande webbinarier på alla plattformar

Webbinarierna strömmas via den tekniska plattformen Bambuser för att vara så enkel som möjligt för användarna att delta i. Man sänder också på engelska och efter årsskiftet planeras sändningar på arabiska och  somaliska.

– Det är inga konstigheter utan man kopplar upp sig med ett klick. Vi har sett att de flesta är mellan 35 och 54 år gamla även om det också är många yngre och äldre som deltar. Självklart lägger vi ut webbinarierna efteråt. Det är ett bra format eftersom fysiska träffar kanske inte passar alla men tröskeln för att skriva en fråga i webbinariet är lägre än att sträcka upp handen.

Även podden har nått stora framgångar med över en kvarts miljon nedladdningar. Precis som med webbinarierna är det jobbsökande som står i fokus med ämnen som spänner över allt från hur man skriver ett cv till hur man kommer tillbaka efter en utbrändhet. Även arbetsmarknadsministern har besökt poddstudion.
– Vi har valt att göra både webbinarier och poddar frivilliga och inte kopplade till aktivitetsplanerna. Däremot kan man skriva in aktivitetsrapporten att någon deltagit och det kan också vara en rekommendation från handläggaren.

Jobbmässig speeddejting på nätet

Andra digitala aktiviteter som arbetsförmedlingen ligger bakom är till exempel digital service där digitala möten ersätter fysiska träffar, så kallade personliga webbmöten, och möjligheten att erbjuda intervjuer mellan arbetsgivare och arbetssökande på nätet.

ArbetsförmedlingenSusanna_960x640.jpg

Susanna Westgren, arbetsförmedlingen

– Vi ser att allt fler anställningsintervjuer sker digitalt via exempelvis Skype och därför tar vi fram en tjänst där företag gör korta intervjuer på nätet för att kunna göra ett första urval. Ta till exempel en fjällanläggning som ska rekrytera till säsongen. Istället för att alla ska åka dit för att göra ett första intryck kan man göra det på nätet. På så sätt vill vi digitalisera hela rekryteringsflödet, säger Susanna Westgren.

En annan trend som kommer starkt är video-cv, menar Susanna Westgren.

–Vi ser redan nu att man i sina ansökningshandlingar mer lyfter upp det viktigaste och pitchar sig själv än att bara skriva vad man gjort i kronologisk ordning. Genom till exempel video-cv kan den arbetssökande spela in sitt cv i en miljö man känner sig mer bekväm i och förbereda sig bättre.

13 december 2016 Uppdaterad 4 mars 2019 Reporter Miguel Guerrero digit Foto Arbetsförmedlingen

Rekommenderad läsning

Skatteverket

Skatteverkets molnstrategi

11 feb 2021 digit

Myndigheters närvaro i molnet är ett hett diskussionsämne, speciellt efter Schrems II-domen i somras. Men för Skatteverket är molnet en självklarhet, inte minst när det kommer till de europeiska cloudtjänsterna. Dessutom har myndigheten en molngrupp som löpande granskar vilka molntjänster som kan användas.

Pratbubbla I 3D Och I Svenska Flaggan

AI för myndigheter

4 feb 2021 digit

Snart finns en AI-lösning för svensk språkförståelse. Med Rise-projektet Språkmodeller för svenska myndigheter hoppas bland annat Skatteverket på smidigare administration och en mer flexibel dialog med medborgarna.

Oppen Data 960640

Guide för öppen data

28 jan 2021 digit

Nu lanserar Digg en komplett guide om öppen och delad data i offentlig förvaltning. Förhoppningen är att stödet ska underlätta att arbeta med öppen och datadriven information. 

Sverigekarta Färgad I Svenska Flaggan

Sveriges 5G-vinnare

20 jan 2021 digit

Auktionerna för de olika GHz-banden i 5G-näten är nu avslutad och det blir fyra aktörer som delar på det tilldelade utrymmet. Men fortfarande är Huaweis roll i utvecklingen av det svenska 5G-nätet oklar.

Anders Ygeman

Oklart molnbesked

19 jan 2021 digit

It-driftsutredningen vill se en ändring i Offentlighets- och sekretesslagen för att underlätta outsourcing och användande av molntjänster. Men ansvaret ska fortsatt ligga på myndigheterna själva. Det står klart efter att ett delbetänkande nu lämnats in till digitaliseringsminister Anders Ygeman.

3D Bild På Person Som Tar Täten Av En Klunga Människor

Kommuner ikapp 2035

14 jan 2021 digit

Behovet av digital kompetens har fördubblats de senaste 15 åren inom offentlig sektor. Först 2035 spås myndigheter, regioner och kommuner att vara ikapp den privata sektorn.

Rött Skynke Som Öppnas Med Två Händer På Varje Sida

Framtidens skatt med öppna API:er

11 jan 2021 digit

Framöver kan företagens omfattande arbete med redovisning och deklaration vara ett minne blott. Nu arbetar Skatteverket, tillsammans med banker och utvecklare, för en automatiserad deklaration.

Brev Postnord

Helst digital post

21 dec 2020 digit

Två av tre kommuner, närmare bestämt 188 stycken, skickar endast fysiska brev. Det trots att majoriteten av svenskarna helst vill få sina brev digitalt.

Folk På Torg

Revision av RPA

24 nov 2020 digit

När myndighetsbeslut tas av datorer ökar ofta effektiviteten och rättssäkerheten, men det sker för lite kontroll och uppföljning. Det visar en ny granskning gjord av Riksrevisionen.