Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

AF: Digitala möten ger jobb

Digitala möten, däribland webbinarier på olika språk är ett av de nya, digitala arbetssätten som ska få arbetsförmedlingen att möta utvecklingen på arbetsmarknaden.

Text Miguel Guerrero Foto Arbetsförmedlingen 13 december 2016 digit

af_golvskylt_960x640.jpg

Med närmare 120 000  deltagare i sina webbinarier har arbetsförmedlingen tagit grepp om digitaliseringen.

– Det är oerhört kul att vi kan inspirera så många arbetssökande, och vi har fått oerhört mycket uppskattning från både arbetsförmedlare och arbetssökande. Av ungefär 10 000 som svarat i en undersökning vi gjort har 99,2 procent uppgivit att de skulle delta i fler webbinarier, säger Susanna Westgren, produktansvarig för digitala tjänster, innehåll.

Strömmande webbinarier på alla plattformar

Webbinarierna strömmas via den tekniska plattformen Bambuser för att vara så enkel som möjligt för användarna att delta i. Man sänder också på engelska och efter årsskiftet planeras sändningar på arabiska och  somaliska.

– Det är inga konstigheter utan man kopplar upp sig med ett klick. Vi har sett att de flesta är mellan 35 och 54 år gamla även om det också är många yngre och äldre som deltar. Självklart lägger vi ut webbinarierna efteråt. Det är ett bra format eftersom fysiska träffar kanske inte passar alla men tröskeln för att skriva en fråga i webbinariet är lägre än att sträcka upp handen.

Även podden har nått stora framgångar med över en kvarts miljon nedladdningar. Precis som med webbinarierna är det jobbsökande som står i fokus med ämnen som spänner över allt från hur man skriver ett cv till hur man kommer tillbaka efter en utbrändhet. Även arbetsmarknadsministern har besökt poddstudion.
– Vi har valt att göra både webbinarier och poddar frivilliga och inte kopplade till aktivitetsplanerna. Däremot kan man skriva in aktivitetsrapporten att någon deltagit och det kan också vara en rekommendation från handläggaren.

Jobbmässig speeddejting på nätet

Andra digitala aktiviteter som arbetsförmedlingen ligger bakom är till exempel digital service där digitala möten ersätter fysiska träffar, så kallade personliga webbmöten, och möjligheten att erbjuda intervjuer mellan arbetsgivare och arbetssökande på nätet.

ArbetsförmedlingenSusanna_960x640.jpg

Susanna Westgren, arbetsförmedlingen

– Vi ser att allt fler anställningsintervjuer sker digitalt via exempelvis Skype och därför tar vi fram en tjänst där företag gör korta intervjuer på nätet för att kunna göra ett första urval. Ta till exempel en fjällanläggning som ska rekrytera till säsongen. Istället för att alla ska åka dit för att göra ett första intryck kan man göra det på nätet. På så sätt vill vi digitalisera hela rekryteringsflödet, säger Susanna Westgren.

En annan trend som kommer starkt är video-cv, menar Susanna Westgren.

–Vi ser redan nu att man i sina ansökningshandlingar mer lyfter upp det viktigaste och pitchar sig själv än att bara skriva vad man gjort i kronologisk ordning. Genom till exempel video-cv kan den arbetssökande spela in sitt cv i en miljö man känner sig mer bekväm i och förbereda sig bättre.

Rekommenderad läsning

digital signage sofia bjureblad

Hur skapar man nytta av Digital Signage?

25 maj 2016 digit

Sofia Larsson och Magnus Bjureblad från Atea föreläste på Atea Bootcamp om fördelarna med digital skyltning. 
– Digital Signage är världens bästa kommunikationsverktyg, säger Sofia Larsson. 

snip stena metall.JPG

Stena Metall molnförbereder

8 jun 2016 digit

Annika Hansson från Stena Metall och Peter Falk, regionchef på Atea, diskuterar Stenas arbete, de bådas samverkan och vad som krävs för att digitaliseringen ska lyckas. 

AdobeStock_53015351_960x640.jpg

Träffa din läkare från solstolen

1 jun 2016 digit

Träffar du din läkare ofta? Då finns mycket tid att spara. På Karolinska universitetssjukhuset har man infört en videolösning för besök i öppenvården, något som sparar tid för både patienter och vårdpersonal.

Joke och hylte.PNG

Så jobbar Hylte för skolans bästa

2 jun 2016 digit

Joke Palmqvist, ansvarig för skola på Microsoft, och Malin Thydén Kärrman, it-samordnare på Hylte kommun, diskuterar svårigheterna att få skolor och it-verksamheter att komma överens och få med alla på digitaliseringståget.  

bertman.JPG

Microsoft tar hjälp av användarna

2 jun 2016 digit

Erik Bertman, vice vd på Microsoft Sverige, pratar om företagets utveckling och framtid. Han ser den nuvarande förändringsfasen som en av de mest spännande någonsin i och med bland annat digitaliseringen och Windows 10.  

bergdahl bolwell.JPG

IoT är lösningen för trångbodda

2 jun 2016 digit

I nästa våg av Internet of things kommer vardagen för många av oss att underlättas. Andrew Bolwell från HP Labs och Stefan Bergdahl från HP Sverige ger konkreta exempel.

AdobeStock_91512184.jpeg

"Snart hyr man ut kontor à la Uber"

3 jun 2016 digit

Johan Falk är ansvarig för Intels IoT Ignition Lab i Sverige. Han ser sakernas internet som en självklar del i alla framtidens branscher. Där finns möjligheter att kombinera affärsnytta, hållbarhetsnytta och sänkta kostnader, och gör det även möjligt att driva transformationen mot fossilfritt, menar han.  

RedHatSummit2_960x640.jpg

"Bygg datacenter med öppen källkod"

30 jun 2016 digit

Det mjukvarudefinierade samhället är den fjärde industriella revolutionen. Det var budskapet från Jim Whitehurst, CEO på Red Hat, som inledde årets Summit. 

familjeläkarna snip.JPG video

Familjeläkarna digitaliserar vården

8 jul 2016 digit

Digitalisering hjälper vården att klara välfärden. Vårdföretaget Familjeläkarna är en föregångare inom videovård, digitala journalsystem och snart även digitalt stöd för långtidssjuka i hemmet.