Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

AF: Digitala möten ger jobb

Digitala möten, däribland webbinarier på olika språk är ett av de nya, digitala arbetssätten som ska få arbetsförmedlingen att möta utvecklingen på arbetsmarknaden.

Text Miguel Guerrero Foto Arbetsförmedlingen 13 december 2016 digit

af_golvskylt_960x640.jpg

Med närmare 120 000  deltagare i sina webbinarier har arbetsförmedlingen tagit grepp om digitaliseringen.

– Det är oerhört kul att vi kan inspirera så många arbetssökande, och vi har fått oerhört mycket uppskattning från både arbetsförmedlare och arbetssökande. Av ungefär 10 000 som svarat i en undersökning vi gjort har 99,2 procent uppgivit att de skulle delta i fler webbinarier, säger Susanna Westgren, produktansvarig för digitala tjänster, innehåll.

Strömmande webbinarier på alla plattformar

Webbinarierna strömmas via den tekniska plattformen Bambuser för att vara så enkel som möjligt för användarna att delta i. Man sänder också på engelska och efter årsskiftet planeras sändningar på arabiska och  somaliska.

– Det är inga konstigheter utan man kopplar upp sig med ett klick. Vi har sett att de flesta är mellan 35 och 54 år gamla även om det också är många yngre och äldre som deltar. Självklart lägger vi ut webbinarierna efteråt. Det är ett bra format eftersom fysiska träffar kanske inte passar alla men tröskeln för att skriva en fråga i webbinariet är lägre än att sträcka upp handen.

Även podden har nått stora framgångar med över en kvarts miljon nedladdningar. Precis som med webbinarierna är det jobbsökande som står i fokus med ämnen som spänner över allt från hur man skriver ett cv till hur man kommer tillbaka efter en utbrändhet. Även arbetsmarknadsministern har besökt poddstudion.
– Vi har valt att göra både webbinarier och poddar frivilliga och inte kopplade till aktivitetsplanerna. Däremot kan man skriva in aktivitetsrapporten att någon deltagit och det kan också vara en rekommendation från handläggaren.

Jobbmässig speeddejting på nätet

Andra digitala aktiviteter som arbetsförmedlingen ligger bakom är till exempel digital service där digitala möten ersätter fysiska träffar, så kallade personliga webbmöten, och möjligheten att erbjuda intervjuer mellan arbetsgivare och arbetssökande på nätet.

ArbetsförmedlingenSusanna_960x640.jpg

Susanna Westgren, arbetsförmedlingen

– Vi ser att allt fler anställningsintervjuer sker digitalt via exempelvis Skype och därför tar vi fram en tjänst där företag gör korta intervjuer på nätet för att kunna göra ett första urval. Ta till exempel en fjällanläggning som ska rekrytera till säsongen. Istället för att alla ska åka dit för att göra ett första intryck kan man göra det på nätet. På så sätt vill vi digitalisera hela rekryteringsflödet, säger Susanna Westgren.

En annan trend som kommer starkt är video-cv, menar Susanna Westgren.

–Vi ser redan nu att man i sina ansökningshandlingar mer lyfter upp det viktigaste och pitchar sig själv än att bara skriva vad man gjort i kronologisk ordning. Genom till exempel video-cv kan den arbetssökande spela in sitt cv i en miljö man känner sig mer bekväm i och förbereda sig bättre.

Rekommenderad läsning

fina-hus-i-gamla-stan.jpg

Underkända e-myndigheter

15 nov 2018 digit

Trafikverket och Arbetsförmedlingen är de myndigheter som har kommit längst när det gäller den digitala kontakten med medborgarna. Men överlag behöver svenska myndigheter och storstadskommuner göra en kraftansträngning för att öka den digitala mognaden.

arbetsformedlingen-kö.jpg
video

Fler i jobb med Openshift

31 okt 2019 digit

Förra året kom beskedet att Arbetsförmedlingen minskar antalet handläggare med 4 500 personer och digitala lösningar blev ännu mer efterfrågade. Openshift och ett agilt arbetssätt hjälper Arbetsförmedlingen att påskynda sina leveranser att matcha jobbsökare och arbetsgivare.

kock-dekorerar-sin-ratt.jpg

App hjälper fler hitta jobb

14 feb 2018 digit

En app som underlättar för arbetssökande att hitta rätt yrke har vunnit Post- och telestyrelsens innovationstävling ”En arbetsmarknad för alla" som arrangerats i samarbete med Arbetsförmedlingen. 

deklaration_960x640.jpg

Slipp deklarationen med blockkedjor

7 jul 2017 digit

Säkerställda transaktioner med hjälp av blockkedjor skulle kunna ersätta många av Skatteverkets kontrollfunktioner, som till exempel deklarationen. 

lastbilschaufför som sitter i hytten och tittar i sin vänstra backspegel.jpg

Chaufförernas bästa vän

30 jan 2018 digit

Effektivare jobb och mindre pappersarbete blev resultatet när HeidelbergCement utvecklade en egen app. Efter introduktionen i Sverige väntar Norge och Danmark och därefter står fler länder på tur.

jerhamre.jpg
video

Apple Cisco skapar bättre täckning

21 feb 2017 digit

Peter Jerhamre, systemingenjör på Cisco, är en del av ett utvecklingsprojekt mellan Cisco och Apple där man bland annat tittar på olika lösningar för att förbättra surfupplevelsen för Iphoneanvändare i Cisconät.

VoisterAnnonsJournalist-960x640.jpg

Är du Voisters nästa stjärna?

29 maj 2017 digit

Vill du vara en del av Sveriges mest spännande it-sajt? Nu söker vi en journalist som vill vara med om att ta Voister till nya höjder. 

linbäckWEBB.jpg

Från pärmar till skärmar

21 aug 2017 digit

En ny digitaliseringsplattform ska få byggföretaget Lindbäcks att effektivisera sin produktion. När man i slutet av året öppnar sin nya fabrik i Piteå räknar man med att mer än fördubbla sin produktion.

smedjebacken stationshus.jpg

Digitala Smedjebacken driver på Dalarna

28 aug 2017 digit

Smedjebackens kommun har anordnat eventet Digitala Smedjebacken där representanter från alla Dalarnas kommuner var på plats. Tanken var att försöka hitta inspiration samt formulera tankar och idéer kring hur kommunerna kan samverka och stå sig digitalt.