Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Arbetsförmedlingens nya tech-lösning

tre ungdomar med solglasögon sitter framför grafittimålad carport och hänger med en dator.jpg

Med en infrastruktur som inbjuder till samarbete med privata aktörer tar Arbetsförmedlingen ett stort kliv i en digital resa som gynnar både arbetssökande och arbetsgivare. Via Jobtech delas data mellan olika plattformar och underlättar matchningen att hitta rätt kompetens.

– Idag finns flera hundra digitala jobbsökartjänster och man måste registrera sitt CV i en mängd olika system. Det är inte effektivt. Med större samarbete och en gemensam digital infrastruktur där aktörer delar data med varandra skapar vi en mer effektiv arbetsmarknad.

– Ett gemensamt system gör det dessutom möjligt för arbetssökande att äga sin egen data på ett nytt sätt, istället för att den ligger inlåst i en plattform någonstans, säger Erik Sandström, direktör Arbetsförmedlingen Direkt. 

Jobtech heter arenan där Arbetsförmedlingen just nu bygger en gemensam digital struktur för arbetsmarknaden. Inom Jobtech samarbetar offentliga organisationer och privata aktörer som Linkedin och Blocket Jobb. Infrastrukturen ska underlätta till samarbete och inte ses som en konkurrent. Erik Sandström menar nämligen att det inte finns något egenvärde i att arbetssökande går via Platsbanken och Arbetsförmedlingen, utan att det viktiga är att människor får jobb. 

– Istället för att bara vara en av aktörerna i mängden, så tillhandahåller vi en mjuk infrastruktur som alla kan bygga på. Så får andra konkurrera genom att utveckla och leverera olika digitala tjänster. Jag tror att detta blir en allt viktigare roll för staten framöver. Genom Jobtech kan vi dessutom skapa konkurrensfördelar för Sverige gentemot andra länder.

Analyserade behovet

Redan 2016 inledde Arbetsförmedlingen arbetet genom att göra en analys över vad ett digitalt ekosystem skulle innebära för arbetsmarknaden och det visade sig att de flesta aktörer skulle gynnas av det. Via en debattartikel uppmanade Erik Sandström och Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg aktörerna att ansluta sig till samarbetet.

Erik-Sandstrom-AF.jpg

Erik Sandström, direktör Arbetsförmedlingen Direkt.

– Vi har sedan starten varit måna om att driva Jobtech tillsammans med privata och offentliga aktörer, för att se till att infrastrukturen blir så bra som möjligt för dem som ska bygga plattformar på den.

Även om arbetet fortfarande är i sin linda så finns det delar som redan används idag.

– Redan idag kommer 80 procent av alla jobbannonser på Linkedin från Platsbanken med hjälp av den gemensamma digitala infrastruktur som är under uppbyggnad.

Trip Advisor för jobb

En annan jobtech-satsning är en ordlista som är en standardisering av ungefär 45 000 olika kompetensord. Den ska säkra att samma ord används för samma kompetens oberoende av jobbplattform, vilket ska öka likvärdigheten och göra så att matchningstjänster ska fungera bättre ihop. 

Man utvecklar även en digital tjänst som ska fungera som en slags Trip Advisor för personer som söker jobb eller utbildning.

– Det är inte lätt att hitta rätt bland de hundratals digitala tjänster och plattformar som finns idag, därför vill vi erbjuda en guide som gör det enklare, men tjänsten är fortfarande under utveckling.

– Det är givet att digitaliseringen är här för att stanna när det handlar om jobbsökande och rekrytering. Men för att det ska innebära förbättringar för människor och företag krävs både innovationskraft och trygghet för individens integritet. Därför är det avgörande med effektiva samarbeten mellan privat och offentlig sektor.

12 februari 2019 Uppdaterad 16 april 2019 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Rekommenderad läsning

Rött Skynke Som Öppnas Med Två Händer På Varje Sida

Framtidens skatt med öppna API:er

11 jan 2021 digit

Framöver kan företagens omfattande arbete med redovisning och deklaration vara ett minne blott. Nu arbetar Skatteverket, tillsammans med banker och utvecklare, för en automatiserad deklaration.

Arbetsformedlingen Arbetssokande

Så förändras Af

16 nov 2020 digit

Arbetsförmedlingen ska genom digitalisering och automatisering bli mer objektivt och både öka rättssäkerheten och transparensen för de arbetssökande. Med förändringarna går it från att vara stödverksamhet till kärnverksamhet och för att öka förståelsen av arbetsmarknaden använder myndigheten AI och ML.

Lastbil Kör Fort På Motorväg2

Af:s snabba datorbyte

6 okt 2020 digit

Med 11 500 medarbetare krävs en effektiv process för byte av datorer. Arbetsförmedlingen har valt en swap-tjänst som innebär att en trasig pc ersätts på 16 timmar. Den nya datorn har tvåfaktorautentisering och är dedicerad till medarbetaren.

Blåbär I Händer

Miljarder till bredband

17 sep 2020 digit

Regeringen satsar ytterligare 2,2 miljarder på utbyggnaden av bredband. Satsningen görs för att stärka Sveriges digitalisering och kommer att fördelas under de kommande fem åren.

Nedbrunnen Bil

It mot kriminalitet

2 sep 2020 säkerhet

Regeringen inrättar ett råd för att digitalisera och därigenom utveckla rättsväsendet. Arbetet ska leda till effektivare ärendehantering och ökade analys- och uppföljningsmöjligheter. 

färgglada shoppingkassar.jpg

Mot hållbar e-handel

3 mar 2020 digit

E-handeln i Sverige har fyrdubblats på tio år. För att tackla de koldioxidutsläpp detta medför föreslår nu myndigheten Trafikanalys en rad åtgärder till regeringen.

sverige-flagga-data.jpg

Vinst med samlad data

13 dec 2019 digit

Regeringen hoppas att miljarder ska sparas genom en gemensam digital infrastruktur. Därför har man nu beslutat om en förvaltningsgemensam sådan för informationsutbyte och ett nationellt ramverk för grunddata inom den offentliga förvaltningen.

små trädgrenar från gran i närbild.jpg

Myndighetens moderna print

3 dec 2019 digit

För Skogsstyrelsen är print fortfarande en nödvändighet för att bland annat kunna skriva ut kartor att ta med i fält. För att göra hela processen av utskrifter så enkel som möjligt har myndigheten valt print som tjänst. 

AdobeStock_171767199.jpeg
video

Smarta möten på myndigheter

18 nov 2019 digit

Idag är mer än 60 myndigheter anslutna till den gemensamma satsningen Resfria möten. Nu vill en av initiativtagarna i Sverige införa liknande klimatsmarta möten inom EU.