Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

VR och drönare i domstolen

svea-hovrätt-960640.jpg

VR för att skydda brottsoffer och drönare för att effektivisera arbetet. Nu tittar Domstolsverket på ny teknik som kan underlätta för landets domstolar.

– Virtual reality kan fungera väldigt väl om ett vittne eller ett brottsoffer kanske inte vågar komma tillbaka till brottsplatsen. Det kan handla om gängkriminalitet eller där personen upplever det så pass känslomässigt att vara nära platsen igen. Istället kan man ta sig dit med hjälp av VR, säger Torbjörn Hjalmarsson, it-strateg på Domstolsverket.

Domstolsverket arbetar konkret med att få in ny teknik i verksamheten. Under hösten anordnade verket eventet It-informationsdagar för Sveriges Domstolar med fokus på verksamhetsutveckling med it, informationsutbyte, omvärldsbevakning, innovation och ny teknik. Deltagare från landets 80 domstolar lyssnade på föreläsare från teknikleverantörer, polisen och kriminalvården om trender och ny teknik.

Dokumenterande drönare

Utöver VR så var även drönare och AI i fokus. Drönarna har Domstolsverket kommit längst med, dessa har nyligen provats med positiva resultat och nästa steg är att testa dem skarpt i verksamheten. Drönare kan framförallt användas i mark- och miljödomstolar för att granska områden i Sveriges mindre tillgängliga delar.

– Det kan handla om såväl skog som mark och vattendomar. I stora mål kan domstolen ibland få vara ute i flera dagar, 50 mil från domstolslokalen. Drönare skulle i dessa fall kunna dokumentera och skaffa en bild av förutsättningarna för förhandlingen, och på sikt minska antalet fälttimmar för de anställda, säger Torbjörn Hjalmarsson och kollegan Per Lehto, enhetschef it-avdelningen, önskar nya tekniklösningar till fler områden.

– Vi ser också över en framtida användning av chattbottar internt och externt.

Varför är det viktigt för Domstolsverket att nyttja ny teknik?

– Ny teknik är en viktig del om vi ska mäkta med att leverera det vi förväntas göra. Kraven ökar på oss hela tiden och effektivisering sker bland annat genom ny teknik utifrån verksamhetens krav. Det manuella arbetet som vi kan automatisera bort och lägga på AI eller dylikt kan få oss att istället lägga ännu mer resurser på den dömande verksamheten framöver. Därför är det väldigt viktigt för oss att knyta ihop verksamhet, it och teknik, samt vara omvärldsbevakande, säger Per Lehto.

– Samtidigt måste vi självklart alltid ta hänsyn till de lagar och förordningar som finns. Juridik och teknik måste gå i takt, avslutar Torbjörn Hjalmarsson.   

20 februari 2019 Uppdaterad 19 december 2019 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Mostphotos

Rekommenderad läsning

Flygbild Över Autobahn

Digital EU-snabbväg

15 dec 2020 digit

En ny sajt ska underlätta för både företag och privatpersoner i EU att hitta utföra ärenden och hitta information digitalt inom hela EU. I Sverige har DIGG hjälpt 60 svenska myndigheter att ansluta sig till youreurope.eu.

Ett Trevligt Badrum

Dolda fel på video

25 nov 2020 digit

Tidigare krävdes en fysisk kontroll av dolda fel i fastigheter, men nu kan det mesta granskas via ett videomöte. Advokatfirman Sigvardsson i Sundsvall är specialiserad på just dolda fel och kan numera utföra uppdrag över hela landet, varav de flesta via video.

icasupermarket.jpg

IoT retails framtid

15 jan 2020 digit

Hela 67 procent av alla kunder i detaljhandeln ser mobila tekniklösningar som det bästa sättet att ge en snabbare shoppingupplevelse. 76 procent vill även ha individanpassade upplevelser via mobilen. Det visar en ny rapport från IoT- och mobilitetsföretaget Soti. 

ingång över träbro till centrala kalmar.jpg

Sveriges bästa vatten

9 jan 2020 digit

Sveriges vatten- och avloppsnät behöver en rejäl upprustning och digitalisering och ny teknik är avgörande för att effektivisera verksamheten. Det menar Thomas Bergfeldt, vd Kalmar Vatten.

dalahastar.jpg

Beslut om blockkedja

6 dec 2019 digit

Lantmäteriet och DIGG har fått i uppdrag av regeringen att prova ny teknik för automatisering i offentlig förvaltning. När uppdraget är slut ska materialet samlas in för att kunna användas vidare. 

tjej-vrglasogon.jpg

AR och VR exploderar

4 dec 2019 digit

Marknaden för augmented och virtual reality kommer 2020 att värderas till 18,8 miljarder dollar. Det är en ökning gentemot 2019 med 78 procent. 

chemicals-960640.jpg

Skatten utreds

16 okt 2019 digit

Nu kommer effekter av kemikalieskatten att utredas. Det är Kemikalieinspektionen som ska jämföra produkter före skattens införande och efter, vad gäller bland annat miljö- och hälsofarliga flamskyddsmedel.

svensk-idyll.blockchain.jpg

Fallet för blockkedjan

10 okt 2019 digit

Sverige ligger efter när det kommer till intresse och tillämpning av blockkedjor. I Finland testar både Försäkringskassan och Statskontoret tekniken. Om inte regeringen tar frågan på allvar kommer Sverige att tappa i konkurrenskraft. Det menar Mats Snäll på Lantmäteriet.

personer står redo att starta ett sprintlopp med händerna i marken.jpg
video

Startskottet i Marks kommun

24 sep 2019 digit

Drönare, RPA och e-tjänster. Det är några av förslagen som verksamheterna i Marks kommun har på önskelistan.