Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

VR och drönare i domstolen

VR för att skydda brottsoffer och drönare för att effektivisera arbetet. Nu tittar Domstolsverket på ny teknik som kan underlätta för landets domstolar.

Text Fredrik Adolfsson Foto Mostphotos 20 februari 2019 digit

svea-hovrätt-960640.jpg

– Virtual reality kan fungera väldigt väl om ett vittne eller ett brottsoffer kanske inte vågar komma tillbaka till brottsplatsen. Det kan handla om gängkriminalitet eller där personen upplever det så pass känslomässigt att vara nära platsen igen. Istället kan man ta sig dit med hjälp av VR, säger Torbjörn Hjalmarsson, it-strateg på Domstolsverket.

Domstolsverket arbetar konkret med att få in ny teknik i verksamheten. Under hösten anordnade verket eventet It-informationsdagar för Sveriges Domstolar med fokus på verksamhetsutveckling med it, informationsutbyte, omvärldsbevakning, innovation och ny teknik. Deltagare från landets 80 domstolar lyssnade på föreläsare från teknikleverantörer, polisen och kriminalvården om trender och ny teknik.

Dokumenterande drönare

Utöver VR så var även drönare och AI i fokus. Drönarna har Domstolsverket kommit längst med, dessa har nyligen provats med positiva resultat och nästa steg är att testa dem skarpt i verksamheten. Drönare kan framförallt användas i mark- och miljödomstolar för att granska områden i Sveriges mindre tillgängliga delar.

– Det kan handla om såväl skog som mark och vattendomar. I stora mål kan domstolen ibland få vara ute i flera dagar, 50 mil från domstolslokalen. Drönare skulle i dessa fall kunna dokumentera och skaffa en bild av förutsättningarna för förhandlingen, och på sikt minska antalet fälttimmar för de anställda, säger Torbjörn Hjalmarsson och kollegan Per Lehto, enhetschef it-avdelningen, önskar nya tekniklösningar till fler områden.

– Vi ser också över en framtida användning av chattbottar internt och externt.

Varför är det viktigt för Domstolsverket att nyttja ny teknik?

– Ny teknik är en viktig del om vi ska mäkta med att leverera det vi förväntas göra. Kraven ökar på oss hela tiden och effektivisering sker bland annat genom ny teknik utifrån verksamhetens krav. Det manuella arbetet som vi kan automatisera bort och lägga på AI eller dylikt kan få oss att istället lägga ännu mer resurser på den dömande verksamheten framöver. Därför är det väldigt viktigt för oss att knyta ihop verksamhet, it och teknik, samt vara omvärldsbevakande, säger Per Lehto.

– Samtidigt måste vi självklart alltid ta hänsyn till de lagar och förordningar som finns. Juridik och teknik måste gå i takt, avslutar Torbjörn Hjalmarsson.   

Läs även

Gartner om VR-trenden

Rekommenderad läsning

rentav städ ab.jpg
video

Inget gör så rent som VR

7 nov 2017 digit

Lokalvårdsföretaget Rentav Städ & Miljövård satsar på virtual reality i både utvecklings- och rekryteringssyfte. Innan man börjar städa får man dra på sig glasögonen och träna i VR.

gröna växter i stort jordbruksfält en solig dag.jpg

Lantmäteriets lovande lösningar

9 jan 2018 digit

På Lantmäteriet blygs man inte digitala innovationer. De senaste åren har myndigheten introducerat blockkedjor, AR och gamification – allt för att förbättra kundupplevelsen.

valpackad-flyttbil-i-gult.jpg

Sverige tappar i EU

20 dec 2018 digit

Det offentliga Sveriges utbud av digitala tjänster ligger relativt bra till jämfört med andra EU-länder. Men det finns också en hel del kvar att göra för en säkrad plats i ledningen. Till exempel tappar Sverige stort inom mobilitet genom att inte godkänna andra EU-länders e-legitimation.

cykel-vr.jpg

VR och robotar i Norrköping

28 feb 2019 digit

Pröva, testa och inspirera. Norrköping växer med ny teknik. Nu kan invånarna VR-cykla i en av kommunens parker och i skolorna finns robotar som eleverna kan träna med inför sina framföranden i klassen.

bilar-transportstyrelsen960640.jpg

Rätt väg för Transportstyrelsen

8 mar 2019 digit

Från kaos till kontroll. Med hjälp av automation, struktur och samarbeten har Transportstyrelsen fått koll på sina licenser. Resultatet är lägre kostnad och tydliga system.

overgangsstalle.jpg

VR säkrar vita strecken

26 mar 2019 digit

Hur fungerar fotgängare och självkörande bilar tillsammans och hur ser de bästa trafiklösningarna ut? Nu kommer en VR-baserad fotgängarsimulator att ge svaren.

kritiskt-lage-under-operation2.jpg
video
ett samarbete mellan hp och voister

Alla vinner med VR

12 apr 2019 digit

Stadsplanering, industriell produktutveckling och alla typer av utbildning är bara några aktuella användningsområden för VR, virtual reality, som fortfarande är en teknik med framtiden för sig. HP Reverb VR headset gör det enkelt att ta vara på möjligheterna internt eller hos kund.

mycket folk på ett torg, bild tagen uppifrån.jpg

Krav på ny e-leg

18 apr 2019 digit

SKL vill göra det möjligt för alla personer att ha tillgång till en digital legitimation. Idag är det många som inte tillåts ett bank-id och därmed står de utanför en stor del av samhället, vilket också innebär mer jobb för kommuner och offentlig förvaltning.

deklarationspapper.jpg
video

Botten som chattar skatt

6 aug 2019 digit

Skatteverkets chattbot Skatti svarade på 80 procent av frågor om deklarationer. Nu tittar myndigheten på hur samma chattbot kan användas i skattehantering vid bostadsförsäljning.