Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

VR och robotar i Norrköping

Pröva, testa och inspirera. Norrköping växer med ny teknik. Nu kan invånarna VR-cykla i en av kommunens parker och i skolorna finns robotar som eleverna kan träna med inför sina framföranden i klassen.

Text Fredrik Adolfsson Foto Mostphotos 28 februari 2019 digit

cykel-vr.jpg

– Robotarna kan bidra till en förbättrad skolmiljö på flera plan. Elever som har svårt att tala inför grupp skulle till exempel kunna börja med att hålla sitt föredrag för roboten och genom det utveckla det muntliga för att på sikt känna sig trygg med att prata inför klassen. Vi är fortfarande i ett tidigt skede där vi försöker hitta fler användbara områden för robotarna, säger Johan Högne, digitaliseringsdirektör, Norrköpings kommun. 

Norrköpings kommun växer och satsar på ny teknik för att göra både nya och mer erfarna medborgare nöjda. Mest satsas det just nu på kommunens skolor. Där har det investerats i fem Nao-robotar från Softbank Robotics som de tillsammans med skolorna nu försöker hitta olika användningsområden för att höja elevers studiemotivation och resultat.

Utvecklingsprojektet startade i september och det händer att anställda på kommunen är på plats i skolan för att diskutera med eleverna om robotarna. Bland annat har eleverna undrat vad som händer om en robot börjar mobbas och hur de då ska förhålla sig till den. Robotarna är än så länge inte speciellt intelligenta utan gör vad kommunens robottekniker ber dem göra, vilket exempelvis kan vara att hålla en tai chi-lektion eller prata inför folk.

– Att vi för in den här teknologin i skolan är för att vi vill göra eleverna mogna för nästa generations samhälle. På sikt kan eleverna nog börja prata med robotarna, men vår egen förmåga är inte riktigt där ännu. När vi är helt på det klara vad vi kan använda robotarna till, så kan de i sin tur utvecklas teknologiskt till att bli mer kompetenta och självständiga.

Slut på blanketter

En annan skolsatsning handlar faktiskt om vårdnadshavarna. Till dessa har Johan Högne och Norrköpings utbildningsdirektör lovat att till hösten 2019 erbjuda en pappersfri skolstart.

– Som vårdnadshavare kan man bli trött på alla blanketter som måste fyllas i vid terminsstart. Det kan handla om allt från allergier till om deras barn är simkunniga. Nu är det slut på det – från och med höstterminen 2019 ska föräldrarna bara behöva gå in digitalt och klicka i ifall förra årets uppgifter stämmer.

Cykla i VR

Som tidigare nämnt, Norrköping växer och det vill de fortsätta med. De 150 stycken nuvarande innerstadskvarteren ska mer än fördubblas och bli 180 ytterligare. Ett av de första byggena är i full gång i området Inre Hamnen. I detta projekt har arkitekternas modeller skickats till kommunens enhet för geografisk information. De har i sin tur skapat en 3D-visualisering av staden och flyttat över datan till ett lokalt spelbolag som nu möjliggjort att man kan ta en cykeltur i VR i den nya stadsdelen.

– Det är bara att börja trampa så kan du se hur stadsdelen kommer se ut, vilka lägenheter som kommer finnas och hur parken kommer utvecklas. Det är till och med så att arkitekten som gjorde parken blev missnöjd efter att ha VR-cyklat igenom den. Hon gick tillbaka till ritbordet och lade bland annat till mer träd. Att se parken i virtual reality gav henne alltså bättre perspektiv och en mer verklighetstrogen upplevelse.

Arkitekten som gjorde parken blev missnöjd efter att ha VR-cyklat igenom den. Hon gick tillbaka till ritbordet och lade bland annat till mer träd.

Och tongångarna för projektet har varit väldigt positiva.

– Förståelsen för det som kommunen bygger upp blir mycket större hos både unga och äldre medborgare, när de till exempel kan se sig själva gå på strandpromenaden med en glass i handen.  

Att se Inre Hamnen i VR har varit möjligt på olika event och mässor och de ska framöver ställa ut i något av stadens köpcenter. Ännu längre fram så kommer man kunna VR-cykla på Norrköpings stadsmuseum i en utställning om den nya staden. Men användningsområdena är långtifrån slut här, menar Johan Högne.

– Framöver kan vi komma att använda VR för andra typer av geografilektioner där man kanske kan ställa sig på gatorna i Paris eller se hur stor Frihetsgudinnan är på riktigt. Det blir en helt annan upplevelse. Vi har gjort VR-miljön mobil så den går att transportera runt, exempelvis till skolornas klassrum.

Varför är det viktigt för er att utveckla ny teknik?

– Vi vill pröva, testa och inspireras av morgondagen redan nu. Det finns en problematik i den framtida kommunala verksamheten där färre personer ska göra mer för fler. Vi behöver börja umgås med det som är morgondagens teknik, för att på sikt i allt större utsträckning börja använda det i vår kärnverksamhet. Vi vill få våra kollegor att känna sig trygga med att ta sig an den digitala morgondagen, vilket är ett måste om vi ska få till digitala arbetsprocesser och klara av framtiden. Därför investerar vi i kompetens och utbildning bland våra 12 000 medarbetare.

Rekommenderad läsning

rentav städ ab.jpg
video

Inget gör så rent som VR

7 nov 2017 digit

Lokalvårdsföretaget Rentav Städ & Miljövård satsar på virtual reality i både utvecklings- och rekryteringssyfte. Innan man börjar städa får man dra på sig glasögonen och träna i VR.

tjej-ostersund-rpa-960640.jpg
video

RPA fixar lönen i Östersund

28 sep 2018 digit

Under 2018 har en RPA arbetat på Östersunds kommuns löneavdelning. Den har frigjort tid för de anställda som kunnat fokusera på utveckling och nu tittar kommunen på ytterligare arbetsområden för roboten.

svea-hovrätt-960640.jpg

VR och drönare i domstolen

20 feb 2019 digit

VR för att skydda brottsoffer och drönare för att effektivisera arbetet. Nu tittar Domstolsverket på ny teknik som kan underlätta för landets domstolar.

Trelleborgs kommun 960640.jpg

Robot styr försörjningsstöd i Trelleborg

12 jul 2017 digit

I Trelleborgs kommun sköter inte längre handläggare de arbetssökandes ansökningar om försörjningsstöd, det gör istället en robot. Det nya initativet har lett till bättre medborgarservice och att de anställda på kommunen istället kan fokusera på att få folk i arbete.

AdobeStock_77835007_960x640.jpg

Autonoma bilar skapar möjligheter och hot

12 aug 2016 säkerhet

I och med att bilar blir allt mer robotiserade så ökar också hotmöjligheterna. Hackar man en centraluppdatering hos exempelvis Tesla kan man nå höga antal bilar - men de positiva aspekterna är också många. 
– Automation kan innebära klimatbesparingar på 50 procent, säger Peter Georén från KTH. 

kristianstad arena snip.JPG
video

Kristianstad Arena satsar på nytt nät

30 sep 2016 digit

Kristianstad Arena har börjat använda sig av ett nytt trådlöst nät med bredare kapacitet och där tillämpningarna ska öka betänkligt, men det finns fortfarande utmaningar kvar. 

flen-tågstation-960640.jpg
video

Flen väljer Googles moln

19 apr 2018 digit

Säkert, mobilt och sömlöst. För Flens kommun finns det bara fördelar med molnet och Google blev det självklara valet.

stor fest med massor av rosa balonger i barcelona.jpg
video

Ny köpkraft till Nyköping

18 okt 2018 Tim Leffler

Föreningen Nysam vill locka fler människor att uppleva Nyköping och i det arbetet är de digitala kanalerna oumbärliga. De menar Kristin Spaarf, projektledare på Nysam. 

familj-tavlar-vid-billingen.jpg

Skövde utvecklar egen RPA

25 okt 2018 ledarskap

Modellen för Skövdes digitalisering är ett mäktigt bygge som vilar stadigt på erfarenhet och eftertanke. Resultatet blir utveckling i framkant där automatisering för länge sedan slutat vara innovation och nu är en del av vardagen.