Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

VR och robotar i Norrköping

Pröva, testa och inspirera. Norrköping växer med ny teknik. Nu kan invånarna VR-cykla i en av kommunens parker och i skolorna finns robotar som eleverna kan träna med inför sina framföranden i klassen.

Text Fredrik Adolfsson Foto Mostphotos 28 februari 2019 digit

cykel-vr.jpg

– Robotarna kan bidra till en förbättrad skolmiljö på flera plan. Elever som har svårt att tala inför grupp skulle till exempel kunna börja med att hålla sitt föredrag för roboten och genom det utveckla det muntliga för att på sikt känna sig trygg med att prata inför klassen. Vi är fortfarande i ett tidigt skede där vi försöker hitta fler användbara områden för robotarna, säger Johan Högne, digitaliseringsdirektör, Norrköpings kommun. 

Norrköpings kommun växer och satsar på ny teknik för att göra både nya och mer erfarna medborgare nöjda. Mest satsas det just nu på kommunens skolor. Där har det investerats i fem Nao-robotar från Softbank Robotics som de tillsammans med skolorna nu försöker hitta olika användningsområden för att höja elevers studiemotivation och resultat.

Utvecklingsprojektet startade i september och det händer att anställda på kommunen är på plats i skolan för att diskutera med eleverna om robotarna. Bland annat har eleverna undrat vad som händer om en robot börjar mobbas och hur de då ska förhålla sig till den. Robotarna är än så länge inte speciellt intelligenta utan gör vad kommunens robottekniker ber dem göra, vilket exempelvis kan vara att hålla en tai chi-lektion eller prata inför folk.

– Att vi för in den här teknologin i skolan är för att vi vill göra eleverna mogna för nästa generations samhälle. På sikt kan eleverna nog börja prata med robotarna, men vår egen förmåga är inte riktigt där ännu. När vi är helt på det klara vad vi kan använda robotarna till, så kan de i sin tur utvecklas teknologiskt till att bli mer kompetenta och självständiga.

Slut på blanketter

En annan skolsatsning handlar faktiskt om vårdnadshavarna. Till dessa har Johan Högne och Norrköpings utbildningsdirektör lovat att till hösten 2019 erbjuda en pappersfri skolstart.

– Som vårdnadshavare kan man bli trött på alla blanketter som måste fyllas i vid terminsstart. Det kan handla om allt från allergier till om deras barn är simkunniga. Nu är det slut på det – från och med höstterminen 2019 ska föräldrarna bara behöva gå in digitalt och klicka i ifall förra årets uppgifter stämmer.

Cykla i VR

Som tidigare nämnt, Norrköping växer och det vill de fortsätta med. De 150 stycken nuvarande innerstadskvarteren ska mer än fördubblas och bli 180 ytterligare. Ett av de första byggena är i full gång i området Inre Hamnen. I detta projekt har arkitekternas modeller skickats till kommunens enhet för geografisk information. De har i sin tur skapat en 3D-visualisering av staden och flyttat över datan till ett lokalt spelbolag som nu möjliggjort att man kan ta en cykeltur i VR i den nya stadsdelen.

– Det är bara att börja trampa så kan du se hur stadsdelen kommer se ut, vilka lägenheter som kommer finnas och hur parken kommer utvecklas. Det är till och med så att arkitekten som gjorde parken blev missnöjd efter att ha VR-cyklat igenom den. Hon gick tillbaka till ritbordet och lade bland annat till mer träd. Att se parken i virtual reality gav henne alltså bättre perspektiv och en mer verklighetstrogen upplevelse.

Arkitekten som gjorde parken blev missnöjd efter att ha VR-cyklat igenom den. Hon gick tillbaka till ritbordet och lade bland annat till mer träd.

Och tongångarna för projektet har varit väldigt positiva.

– Förståelsen för det som kommunen bygger upp blir mycket större hos både unga och äldre medborgare, när de till exempel kan se sig själva gå på strandpromenaden med en glass i handen.  

Att se Inre Hamnen i VR har varit möjligt på olika event och mässor och de ska framöver ställa ut i något av stadens köpcenter. Ännu längre fram så kommer man kunna VR-cykla på Norrköpings stadsmuseum i en utställning om den nya staden. Men användningsområdena är långtifrån slut här, menar Johan Högne.

– Framöver kan vi komma att använda VR för andra typer av geografilektioner där man kanske kan ställa sig på gatorna i Paris eller se hur stor Frihetsgudinnan är på riktigt. Det blir en helt annan upplevelse. Vi har gjort VR-miljön mobil så den går att transportera runt, exempelvis till skolornas klassrum.

Varför är det viktigt för er att utveckla ny teknik?

– Vi vill pröva, testa och inspireras av morgondagen redan nu. Det finns en problematik i den framtida kommunala verksamheten där färre personer ska göra mer för fler. Vi behöver börja umgås med det som är morgondagens teknik, för att på sikt i allt större utsträckning börja använda det i vår kärnverksamhet. Vi vill få våra kollegor att känna sig trygga med att ta sig an den digitala morgondagen, vilket är ett måste om vi ska få till digitala arbetsprocesser och klara av framtiden. Därför investerar vi i kompetens och utbildning bland våra 12 000 medarbetare.

Rekommenderad läsning

rentav städ ab.jpg
video

Inget gör så rent som VR

7 nov 2017 digit

Lokalvårdsföretaget Rentav Städ & Miljövård satsar på virtual reality i både utvecklings- och rekryteringssyfte. Innan man börjar städa får man dra på sig glasögonen och träna i VR.

svea-hovrätt-960640.jpg

VR och drönare i domstolen

20 feb 2019 digit

VR för att skydda brottsoffer och drönare för att effektivisera arbetet. Nu tittar Domstolsverket på ny teknik som kan underlätta för landets domstolar.

atlas 2 snip.JPG
video

Parkourroboten Atlas

2 nov 2018 digit

Boston Dynamics hundrobot Spotmini blev tidigare i år viral när den visade upp både sin koordination och styrka. Nu finns klipp ute där den humanoida roboten Atlas utför parkour.

cool-tjej-i-rosa.jpg
voister paper - ibm digitala assistenter

Så jobbar chattbotten Sally

22 feb 2019 digit

Helsingborgs kommun ligger långt fram när det gäller digitalisering och AI var ett naturligt nästa steg. Men när chattbotten Sally svarar på frågor om vuxenutbildning är det resultatet av en utvecklingsresa olika alla andra. 

tvättmaskin under centrifugering.jpg

Tyst hemma med VR

4 jan 2019 digit

Användningen av VR skapar helt nya förutsättningar att bygga bort buller. Med projektet Auralisering i VR för trähustillverkning hoppas RISE göra det möjligt för bostads-, bygg och fastighetsbranschen att i ett tidigt skede planera för en ljuddämpande inomhusmiljö.

vardaret2018.jpg

Vårdåret 2018

28 dec 2018 it i vården

Uppkopplade rullstolar, smarta alkoholmätare och VR mot nacksmärta är några svenska exempel som har förenklat och individualiserat vården under året. Samtidigt går 3D-forskningen snabbare än någonsin. 2019 äntrar vi därför med mer möjligheter än tidigare men med fortsatt stora utmaningar att klara välfärdspusslet. 

furhat-960640.jpg

TNG rekryterar med robot

15 nov 2018 digit

För att skapa en så objektiv rekrytering som möjligt satsar TNG på vad som ska vara världens mänskligaste robot, Tengai. Roboten kan inte bli emotionellt engagerad och ska helt opartiskt kunna hitta rätt personer till en specifik tjänst. 

 

hyundai-elevate-960640.jpg

Klättrande bilen Elevate

10 jan 2019 digit

Hyundai har presenterat ett fordon med vanliga däck men även rörliga ben. I och med detta så föds en ny fordonstyp, nämligen Ultimate Mobility Vehicle.

glad tant med vrglasögon.jpg

Snabb diagnos av alzheimer

23 jan 2019 it i vården

På Cambridge University testar man att diagnosticera Alzheimers sjukdom med hjälp av VR. De första resultaten är mycket positiva.