Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

VR och robotar i Norrköping

Pröva, testa och inspirera. Norrköping växer med ny teknik. Nu kan invånarna VR-cykla i en av kommunens parker och i skolorna finns robotar som eleverna kan träna med inför sina framföranden i klassen.

Text Fredrik Adolfsson Foto Mostphotos 28 februari 2019 digit

cykel-vr.jpg

– Robotarna kan bidra till en förbättrad skolmiljö på flera plan. Elever som har svårt att tala inför grupp skulle till exempel kunna börja med att hålla sitt föredrag för roboten och genom det utveckla det muntliga för att på sikt känna sig trygg med att prata inför klassen. Vi är fortfarande i ett tidigt skede där vi försöker hitta fler användbara områden för robotarna, säger Johan Högne, digitaliseringsdirektör, Norrköpings kommun. 

Norrköpings kommun växer och satsar på ny teknik för att göra både nya och mer erfarna medborgare nöjda. Mest satsas det just nu på kommunens skolor. Där har det investerats i fem Nao-robotar från Softbank Robotics som de tillsammans med skolorna nu försöker hitta olika användningsområden för att höja elevers studiemotivation och resultat.

Utvecklingsprojektet startade i september och det händer att anställda på kommunen är på plats i skolan för att diskutera med eleverna om robotarna. Bland annat har eleverna undrat vad som händer om en robot börjar mobbas och hur de då ska förhålla sig till den. Robotarna är än så länge inte speciellt intelligenta utan gör vad kommunens robottekniker ber dem göra, vilket exempelvis kan vara att hålla en tai chi-lektion eller prata inför folk.

– Att vi för in den här teknologin i skolan är för att vi vill göra eleverna mogna för nästa generations samhälle. På sikt kan eleverna nog börja prata med robotarna, men vår egen förmåga är inte riktigt där ännu. När vi är helt på det klara vad vi kan använda robotarna till, så kan de i sin tur utvecklas teknologiskt till att bli mer kompetenta och självständiga.

Slut på blanketter

En annan skolsatsning handlar faktiskt om vårdnadshavarna. Till dessa har Johan Högne och Norrköpings utbildningsdirektör lovat att till hösten 2019 erbjuda en pappersfri skolstart.

– Som vårdnadshavare kan man bli trött på alla blanketter som måste fyllas i vid terminsstart. Det kan handla om allt från allergier till om deras barn är simkunniga. Nu är det slut på det – från och med höstterminen 2019 ska föräldrarna bara behöva gå in digitalt och klicka i ifall förra årets uppgifter stämmer.

Cykla i VR

Som tidigare nämnt, Norrköping växer och det vill de fortsätta med. De 150 stycken nuvarande innerstadskvarteren ska mer än fördubblas och bli 180 ytterligare. Ett av de första byggena är i full gång i området Inre Hamnen. I detta projekt har arkitekternas modeller skickats till kommunens enhet för geografisk information. De har i sin tur skapat en 3D-visualisering av staden och flyttat över datan till ett lokalt spelbolag som nu möjliggjort att man kan ta en cykeltur i VR i den nya stadsdelen.

– Det är bara att börja trampa så kan du se hur stadsdelen kommer se ut, vilka lägenheter som kommer finnas och hur parken kommer utvecklas. Det är till och med så att arkitekten som gjorde parken blev missnöjd efter att ha VR-cyklat igenom den. Hon gick tillbaka till ritbordet och lade bland annat till mer träd. Att se parken i virtual reality gav henne alltså bättre perspektiv och en mer verklighetstrogen upplevelse.

Och tongångarna för projektet har varit väldigt positiva.

– Förståelsen för det som kommunen bygger upp blir mycket större hos både unga och äldre medborgare, när de till exempel kan se sig själva gå på strandpromenaden med en glass i handen.  

Att se Inre Hamnen i VR har varit möjligt på olika event och mässor och de ska framöver ställa ut i något av stadens köpcenter. Ännu längre fram så kommer man kunna VR-cykla på Norrköpings stadsmuseum i en utställning om den nya staden. Men användningsområdena är långtifrån slut här, menar Johan Högne.

– Framöver kan vi komma att använda VR för andra typer av geografilektioner där man kanske kan ställa sig på gatorna i Paris eller se hur stor Frihetsgudinnan är på riktigt. Det blir en helt annan upplevelse. Vi har gjort VR-miljön mobil så den går att transportera runt, exempelvis till skolornas klassrum.

Varför är det viktigt för er att utveckla ny teknik?

– Vi vill pröva, testa och inspireras av morgondagen redan nu. Det finns en problematik i den framtida kommunala verksamheten där färre personer ska göra mer för fler. Vi behöver börja umgås med det som är morgondagens teknik, för att på sikt i allt större utsträckning börja använda det i vår kärnverksamhet. Vi vill få våra kollegor att känna sig trygga med att ta sig an den digitala morgondagen, vilket är ett måste om vi ska få till digitala arbetsprocesser och klara av framtiden. Därför investerar vi i kompetens och utbildning bland våra 12 000 medarbetare.

Rekommenderad läsning

svea-hovrätt-960640.jpg

VR och drönare i domstolen

20 feb 2019 digit

VR för att skydda brottsoffer och drönare för att effektivisera arbetet. Nu tittar Domstolsverket på ny teknik som kan underlätta för landets domstolar.

chattbot-skapa-egen-eskilstuna.jpg
Ett samarbete mellan Microsoft och Voister

Så gör du en chattbot i Azure

15 feb 2019 digit

Eskilstuna kommun har utvecklat en chattbot i Azure som svarar på frågor som tidigare har tagits om hand av servicedesken. Nästa steg är en bot som kan svara på flera språk och ta hand om frågor om bygglov och förskoleplatser.

bilkö sett från en bil.jpg

Umeå förbereder 5G

23 okt 2018 digit

Umeå planerar för att bli den första staden i Sverige med ett heltäckande 5G-nät. Tekniken är en förutsättning för framtidens smarta städer och framförallt smarta fordon.

glad tant med vrglasögon.jpg

Snabb diagnos av alzheimers

23 jan 2019 it i vården

På Cambridge University testar man att diagnosticera Alzheimers sjukdom med hjälp av VR. De första resultaten är mycket positiva.

tradlost-gavle.jpg

Gävle skalla – trådlöst till alla

25 feb 2019 digit

Gävle har satsat på fritt trådlöst nät överallt i alla kommunens 87 lokaler inom vård och omsorg. Det ska göra de boende mer självständiga och arbetet för personalen enklare. 

trelleborgs-hamn.jpg

Trots kritik – Trelleborg följer lagen

4 mar 2019 digit

Trelleborgs användning av automatiserat beslutsstöd har fått kritik i en uppmärksammad EU-rapport om användningen av algoritmer. Men kommunen hävdar att allt görs rättssäkert.

granskog ovanifrån.jpg

Akut-drönare i glesbygd

27 feb 2019 digit

Forskare vid KTH har utvecklat en teknik som möjliggör utvecklingen av självkörande drönare och robotar. Den nya lidar-tekniken kan bidra till såväl bättre lönsamhet för fordonsindustrin som till ny användning av ansiktsigenkänning.

stor fest med massor av rosa balonger i barcelona.jpg video

Ny köpkraft till Nyköping

18 okt 2018 Tim Leffler

Föreningen Nysam vill locka fler människor att uppleva Nyköping och i det arbetet är de digitala kanalerna oumbärliga. De menar Kristin Spaarf, projektledare på Nysam. 

familj-tavlar-vid-billingen.jpg

Skövde utvecklar egen RPA

25 okt 2018 ledarskap

Modellen för Skövdes digitalisering är ett mäktigt bygge som vilar stadigt på erfarenhet och eftertanke. Resultatet blir utveckling i framkant där automatisering för länge sedan slutat vara innovation och nu är en del av vardagen.