VR och drönare i domstolen

svea-hovrätt-960640.jpg

VR för att skydda brottsoffer och drönare för att effektivisera arbetet. Nu tittar Domstolsverket på ny teknik som kan underlätta för landets domstolar.

– Virtual reality kan fungera väldigt väl om ett vittne eller ett brottsoffer kanske inte vågar komma tillbaka till brottsplatsen. Det kan handla om gängkriminalitet eller där personen upplever det så pass känslomässigt att vara nära platsen igen. Istället kan man ta sig dit med hjälp av VR, säger Torbjörn Hjalmarsson, it-strateg på Domstolsverket.

Domstolsverket arbetar konkret med att få in ny teknik i verksamheten. Under hösten anordnade verket eventet It-informationsdagar för Sveriges Domstolar med fokus på verksamhetsutveckling med it, informationsutbyte, omvärldsbevakning, innovation och ny teknik. Deltagare från landets 80 domstolar lyssnade på föreläsare från teknikleverantörer, polisen och kriminalvården om trender och ny teknik.

Dokumenterande drönare

Utöver VR så var även drönare och AI i fokus. Drönarna har Domstolsverket kommit längst med, dessa har nyligen provats med positiva resultat och nästa steg är att testa dem skarpt i verksamheten. Drönare kan framförallt användas i mark- och miljödomstolar för att granska områden i Sveriges mindre tillgängliga delar.

– Det kan handla om såväl skog som mark och vattendomar. I stora mål kan domstolen ibland få vara ute i flera dagar, 50 mil från domstolslokalen. Drönare skulle i dessa fall kunna dokumentera och skaffa en bild av förutsättningarna för förhandlingen, och på sikt minska antalet fälttimmar för de anställda, säger Torbjörn Hjalmarsson och kollegan Per Lehto, enhetschef it-avdelningen, önskar nya tekniklösningar till fler områden.

– Vi ser också över en framtida användning av chattbottar internt och externt.

Varför är det viktigt för Domstolsverket att nyttja ny teknik?

– Ny teknik är en viktig del om vi ska mäkta med att leverera det vi förväntas göra. Kraven ökar på oss hela tiden och effektivisering sker bland annat genom ny teknik utifrån verksamhetens krav. Det manuella arbetet som vi kan automatisera bort och lägga på AI eller dylikt kan få oss att istället lägga ännu mer resurser på den dömande verksamheten framöver. Därför är det väldigt viktigt för oss att knyta ihop verksamhet, it och teknik, samt vara omvärldsbevakande, säger Per Lehto.

– Samtidigt måste vi självklart alltid ta hänsyn till de lagar och förordningar som finns. Juridik och teknik måste gå i takt, avslutar Torbjörn Hjalmarsson.   

20 februari 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Mostphotos

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng