Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Svensk GDPR på export

Datainspektionen ska leda arbetet med att ta fram nya EU-riktlinjer för vilken tolkning och vilka skyldigheter som gäller för begreppen personuppgiftsansvarig och personuppgiftsbiträde.

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 7 februari 2019 säkerhet

eifeltornet med löv i förgrunden och en liten motorbåt i vattnet framför.jpg

Sedan tidigare finns en vägledning från 2010, men den behöver nu uppdateras i och med GDPR:s inträde under 2018. Ett övergripande mål med GDPR är att få till en mer samordnad dataskyddslagstiftning inom EU.

Detta skapar en viktig roll för ländernas dataskyddsmyndigheter när det handlar om att samarbeta kring hur regler ska tolkas. I Sverige är Datainspektionen ansvarig myndighet och de vill öka aktiviteten och ambitionen i EU-samarbetet. Att styra arbetet med de nya riktlinjerna är en del i denna ambitionshöjning.

 De befintliga riktlinjerna måste anpassas till bestämmelserna i GDPR som bland annat innehåller tydligare regler om personuppgiftsbiträdens roll. Dessutom har det uppstått nya, ofta komplicerade, frågeställningar som måste tas om hand. Ett sådant exempel är situationer då det finns ett gemensamt personuppgiftsansvar, alltså då flera organisationer har delat ansvar för en och samma behandling av personuppgifter, säger Elisabeth Jilderyd, internationell samordnare på Datainspektionen.

Källa: Datainspektionen

Senaste nytt

Bäst på stadsnät

23 september 2020

Mittnät har utsetts till årets stadsnät. Motiveringen till utnämningen är bland annat förmågan att ta tillvara nio kommuners olikheter och att dela med sig av erfarenheter.

Twitter väljer vita

23 september 2020

Twitter algoritm behandlar inte svarta ansikten på samma sätt som vita. Diskrimineringen upptäcktes efter en liknande diskriminering i videomötesprogrammet Zoom.

Dödsorsak ransomware

22 september 2020

På grund av en ransomware-attack kunde en tysk ambulans inte åka till närmsta sjukhus. Färden tog en timme extra, vilket ledde till att en patient omkom.

Osund gaming

22 september 2020

Dataspelsberoende är ett nytt diagnostiserbart beroende. Ett forskningsprojekt på Luleå universitet ska nu öka den vetenskapliga förståelsen för diagnosen. 

Sajt med API:er

21 september 2020

Dataportal.se ska förbättra Sveriges förmåga att ta tillvara data som strategisk resurs. Via den nya sajten går det att söka, hitta och utforska data och inom kort även att söka API:er.

Säkerhet i skolan

21 september 2020

KTH utbildar skolelever i it-säkerhet. Planen är att 10 000 av Sveriges grundskoleelever ska utbildas inom projektet #290CyberSecurity.