Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Svensk GDPR på export

Datainspektionen ska leda arbetet med att ta fram nya EU-riktlinjer för vilken tolkning och vilka skyldigheter som gäller för begreppen personuppgiftsansvarig och personuppgiftsbiträde.

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 7 februari 2019 säkerhet

eifeltornet med löv i förgrunden och en liten motorbåt i vattnet framför.jpg

Sedan tidigare finns en vägledning från 2010, men den behöver nu uppdateras i och med GDPR:s inträde under 2018. Ett övergripande mål med GDPR är att få till en mer samordnad dataskyddslagstiftning inom EU.

Detta skapar en viktig roll för ländernas dataskyddsmyndigheter när det handlar om att samarbeta kring hur regler ska tolkas. I Sverige är Datainspektionen ansvarig myndighet och de vill öka aktiviteten och ambitionen i EU-samarbetet. Att styra arbetet med de nya riktlinjerna är en del i denna ambitionshöjning.

 De befintliga riktlinjerna måste anpassas till bestämmelserna i GDPR som bland annat innehåller tydligare regler om personuppgiftsbiträdens roll. Dessutom har det uppstått nya, ofta komplicerade, frågeställningar som måste tas om hand. Ett sådant exempel är situationer då det finns ett gemensamt personuppgiftsansvar, alltså då flera organisationer har delat ansvar för en och samma behandling av personuppgifter, säger Elisabeth Jilderyd, internationell samordnare på Datainspektionen.

Källa: Datainspektionen

Senaste nytt

Bluffmejl utan länk

21 februari 2019

Hela 60 procent av alla bluffmejl som skickas har ingen länk utan är helt textbaserade. Det kan skapa en falsk trygghet och gör dem också svårare att upptäcka.

Laddar för Industri 4.0

21 februari 2019

En sensor som kan generera elektricitet från olika typer av rörelser och vibrationer utvecklas nu av forskare vid Luleå universitet. Projektet finansieras av Vinnova och det självdrivande sensorsystemet stärker konkurrenskraften för Sveriges uppkopplade industri.

Nu granskas ansiktsigenkänning

21 februari 2019

Datainspektionen har bestämt sig för att granska Skellefteåskolan Anderstorpsgymnasiets sätt att med hjälp av ansiktsigenkänning kontrollera lektionsnärvaro för elever. Något som skolans rektor ser positivt på. 

Snöfritt med IoT

20 februari 2019

Med sensorer kopplade till molnet kan fastighetsägare planera snöröjningen av tak och sänka kostnaderna för beställningar med kort framförhållning.

Ännu smartare AI

19 februari 2019

En transistor i organisk elektronik som kan lära sig och både har kort- såväl som långtidsminne är ett genombrott inom maskininlärning. Tekniken som utvecklats vid Linköpings universitet gör det möjligt att efterlikna hur den mänskliga hjärnan fungerar.

Alla räknas i Södertälje

18 februari 2019

Som ett led i centrumutvecklingen installerar Södertälje nu besöksräknare längs gågatan och vid Stora torget. Målet är att utses till Årets stadskärna om fyra år.