Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Svensk GDPR på export

Datainspektionen ska leda arbetet med att ta fram nya EU-riktlinjer för vilken tolkning och vilka skyldigheter som gäller för begreppen personuppgiftsansvarig och personuppgiftsbiträde.

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 7 februari 2019 säkerhet

eifeltornet med löv i förgrunden och en liten motorbåt i vattnet framför.jpg

Sedan tidigare finns en vägledning från 2010, men den behöver nu uppdateras i och med GDPR:s inträde under 2018. Ett övergripande mål med GDPR är att få till en mer samordnad dataskyddslagstiftning inom EU.

Detta skapar en viktig roll för ländernas dataskyddsmyndigheter när det handlar om att samarbeta kring hur regler ska tolkas. I Sverige är Datainspektionen ansvarig myndighet och de vill öka aktiviteten och ambitionen i EU-samarbetet. Att styra arbetet med de nya riktlinjerna är en del i denna ambitionshöjning.

 De befintliga riktlinjerna måste anpassas till bestämmelserna i GDPR som bland annat innehåller tydligare regler om personuppgiftsbiträdens roll. Dessutom har det uppstått nya, ofta komplicerade, frågeställningar som måste tas om hand. Ett sådant exempel är situationer då det finns ett gemensamt personuppgiftsansvar, alltså då flera organisationer har delat ansvar för en och samma behandling av personuppgifter, säger Elisabeth Jilderyd, internationell samordnare på Datainspektionen.

Källa: Datainspektionen

Senaste nytt

Självkörande i Göteborg

25 april 2019

Under det kommande halvåret så kommer två självkörande minibussar att rulla på Lindholmen i Göteborg. Bussarna är gratis att åka med och ska förhoppningsvis lösa parkeringsproblemen i området.

Sensor säkrar shopping

25 april 2019

Att veckohandla med barn som vill köra kundvagnen innebär en hel del stress. Nu finns en lösning på detta välbekanta vardagsprobem med ny teknologi som används inom fordonsvärlden för att hjälpa bilförare undvika olyckor.

Nya neurala nätverk

24 april 2019

Ett arbete på Göteborgs universitet om mikrosimmare ledde till en ny användningsmetod för AI. Redan innan forskningen publicerats så har internationella forskargrupper visat intresse.

Plugga industri 4.0

24 april 2019

KK-stiftelsen har beviljat upp till 42 miljoner kronor till Mälardalens högskola och Jönköping University för att erbjuda näringslivet kurser inom innovation och produktrealisering. Ett av de fyra fokusområdena är industri 4.0.

En AI vi förstår

23 april 2019

Inom AI finns en datadriven metod, exempelvis deep learning, samt en kunskapsdriven metod som baseras mer på logik. Dessa två kan än så länge inte samarbeta som hos människor, men det ska ett forskningsprojekt på Örebro Universitet försöka ändra på. 

Satellit skyddar skogen

23 april 2019

Sveaskog vill se ett slut på granbarkborrens förstöring av den svenska skogen. Därför har bolaget börjat använda sig av en intelligent satellitlösning som i realtid visualiserar insekternas framfart.