Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Svensk GDPR på export

Datainspektionen ska leda arbetet med att ta fram nya EU-riktlinjer för vilken tolkning och vilka skyldigheter som gäller för begreppen personuppgiftsansvarig och personuppgiftsbiträde.

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 7 februari 2019 säkerhet

eifeltornet med löv i förgrunden och en liten motorbåt i vattnet framför.jpg

Sedan tidigare finns en vägledning från 2010, men den behöver nu uppdateras i och med GDPR:s inträde under 2018. Ett övergripande mål med GDPR är att få till en mer samordnad dataskyddslagstiftning inom EU.

Detta skapar en viktig roll för ländernas dataskyddsmyndigheter när det handlar om att samarbeta kring hur regler ska tolkas. I Sverige är Datainspektionen ansvarig myndighet och de vill öka aktiviteten och ambitionen i EU-samarbetet. Att styra arbetet med de nya riktlinjerna är en del i denna ambitionshöjning.

 De befintliga riktlinjerna måste anpassas till bestämmelserna i GDPR som bland annat innehåller tydligare regler om personuppgiftsbiträdens roll. Dessutom har det uppstått nya, ofta komplicerade, frågeställningar som måste tas om hand. Ett sådant exempel är situationer då det finns ett gemensamt personuppgiftsansvar, alltså då flera organisationer har delat ansvar för en och samma behandling av personuppgifter, säger Elisabeth Jilderyd, internationell samordnare på Datainspektionen.

Källa: Datainspektionen

Senaste nytt

Ny polisgranskning

26 februari 2020

Polisen har skickat ut felaktiga utdrag ur sitt belastningsregister. Nu ska Datainspektionen reda ut händelsen och se över vilka åtgärder som myndigheten tagit. 

AI hittar antibiotika

26 februari 2020

Under några dagar analyserade en AI hela 100 miljoner kemiska sammansättningar. Tack vare tekniken har forskare vid MIT nu hittat ett preparat som kan ta kål på 35 livsfarliga bakterier.

Gratis skydd på nätet

25 februari 2020

It-relaterade brott är den kategori i Sverige som ökar mest. Gratistjänsten skyddad.se ger tips och råd åt både företag och privatpersoner hur de kan skydda sig mot diverse it-bedrägerier.

Stopp för laglös AI

25 februari 2020

Från beslutsstöd för läkare till avancerade vapensystem finns det många möjligheter och farhågor kring utvecklingen av AI. Med stöd från Vinnova arbetar nu en grupp forskare kring ett verktyg som ska säkra att ny AI följer viktiga lagar och förordningar.

Miljoner till kommuner

24 februari 2020

För att stärka användningen av tekniska hjälpmedel inom äldreomsorgen ska tio modellkommuner under tre år fokusera på lösningar som kan spridas vidare. Under våren kommer de tio kommunerna att utses.

AI mot bröstcancer

24 februari 2020

Ett forskarteam på Karolinska universitetssjukhuset ska utveckla ett AI-system för att utveckla bilddiagnostiken inom bröstcancer. Forskningen görs möjlig via ett anslag på 20 miljoner kronor.