Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Gävle skalla – trådlöst till alla

tradlost-gavle.jpg

Gävle har satsat på fritt trådlöst nät överallt i alla kommunens 87 lokaler inom vård och omsorg. Det ska göra de boende mer självständiga och arbetet för personalen enklare. 

Gävle kommun startade den trådlösa satsningen slutet av 2016 och på senhösten 2018 blev den klar med fritt wi-fi på 87 platser. Att den sattes till verket hade främst tre anledningar där den första är kunderna, det vill säga de boende. När en person flyttar in på till exempel ett vård- och omsorgsboende ska de inte behöva ordna internetabonnemang själva.

 Det kan ibland vara krångligt och vi tycker inte att det är varken rimligt eller hanterbart för dem att behöva göra det. Och bara för att de flyttar in på boende ska de inte behöva hamna i ett digitalt utanförskap, det tar bort en del av deras självständighet. Därför ser vi till att det finns enkel tillgång till wi-fi för alla på våra boenden, säger Mathilda Domeij, it-strateg i Gävle kommun. 

Sittgympa via Youtube

Ett annat syfte är att många aktiviteter som personalen gör ihop med de boende blir lättare att genomföra med en bra uppkoppling. Till exempel är det vanligt att de lyssnar på musik tillsammans och tittar på sittgympa-klipp på Youtube. 

Och den tredje anledningen är att det tillåter medarbetarna att arbeta på ett mer mobilt sätt. 

 Personalen kan dokumentera i närheten av kunden istället för att behöva gå tillbaka till ett kontor. Man kan komma åt och spara information oavsett var man är istället för på en fast plats.

Att ha wi-fi på vård- och omsorgsboenden är i sig inte speciellt unikt, utan kan finnas lite överallt i landet. Men då handlar det ofta om att man i specifika tv- eller samlingsrum har tillgång till trådlöst internet. Det som är unikt i Gävles fall är att täckningen finns överallt, i alla kunders lägenheter.

 Det ska inte finnas några begränsningar utan de boende ska ha tillgång till nätet där de föredrar.

Hur skulle ni sammanfatta er transformation?

 Vi är väldigt nöjda. Alla reaktioner har varit positiva. Samtidigt känner vi att det inte finns något alternativ till trådlöst, hur skulle man möta framtiden annars? Vi måste digitalisera och tillgängliggöra tjänster åt våra invånare, i slutändan handlar det om en demokratifråga.

Tips till kommuner som vill göra likadant

  1. Bestäm dig tidigt vad du vill uppnå och ha förankring i ledningen.
  2. Samarbeta med fastighetsägare, it-avdelningen och leverantörer. Vi hade en duktig projektledare som drev på arbetet från vår sida.
  3. Underskatta inte kommunikationsdelen. På våra 87 platser så behövde 1 500 affischer sättas upp i lokalerna, verksamhetschefer behövde underrättas om tidplaner och så vidare.
  4. Räkna med några knepiga installationer. För oss gick 97 procent av installationerna relativt snabbt men de sista 3 procenten var mer krävande. När installationerna drar ut på tiden är det viktigt att hålla i och hålla ut.

 

25 februari 2019 Uppdaterad 27 augusti 2019 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Mostphotos

Läs mer om ämnet:

Rekommenderad läsning

Skola Tomt Klassrum

Skolverkets DNP-råd

3 feb 2021 digit

Om två år ska de nationella proven vara digitala, men det finns fortfarande stora utmaningar. Schrems II-domen påverkar hur personuppgifter ska hanteras och dessutom är det oklart om alla skolor har tillräckligt bra teknik.

Flygbild Över Autobahn

Digital EU-snabbväg

15 dec 2020 digit

En ny sajt ska underlätta för både företag och privatpersoner i EU att hitta utföra ärenden och hitta information digitalt inom hela EU. I Sverige har DIGG hjälpt 60 svenska myndigheter att ansluta sig till youreurope.eu.

Besättning På Slu Svea Ute Till Sjöss
video

Ett år med Svea

14 okt 2020 digit

Svea är Sveriges modernaste forskningsfartyg och har hitintills gjort drygt 200 expeditioner. All it på fartyget är robust och ska tåla hård sjö, vatten och tuffa tag. 

två resväskor på en flygplats med ett flygplaan i bakgrunden.jpg
video
ett samarbete mellan cisco och voister

Flyg med wifi 6

3 mar 2020 digit

Företag och organisationer har börjat anamma wifi 6-tekniken och samtidigt anpassas allt fler klienter för nästa generations nätverk. Med kortare svarstider och bättre applikationsupplevelse kommer flygplatser och shoppingcenter tjäna på att växla upp sina nät. 

tre unga munkpojkar i tibet går med varsitt paraply i tempel.jpg

Västerås visar vägen

30 jan 2020 digit

För att öka teknikintresset startade Västerås Expectrum där etablerade och nya bolag samarbetar med elever. Upplägget har väckt intresse, både från andra kommuner men hubben har även haft mer långväga besök. 

sjukvårdspersonal springer med patient i sjukhussäng.jpg
video

Kalmars säkra nät

29 jan 2020 digit

Säkerhet och stabilitet i nätet är prio ett för Region Kalmar län. Just nu testar regionen nätverkslösningarna SDA och SD-WAN, som på sikt kan göra stor nytta i verksamheten. Det berättar Magnus Fisch, som besöker Cisco Live för att få veta ännu mer om den senaste tekniken. 

kablar-it.jpg

It-strul för 30 mdr

10 dec 2019 digit

Hela 34 minuter om dagen spenderar medlemmarna i fackförbundet Vision på it-lösningar som inte fungerar. Den sammanlagda tiden har ökat sedan den senaste undersökningen och totalt beräknas tidsåtgången kosta 30 miljarder kronor om året.

svensk häcklöpare i startgroparna.jpg

Gävles it-seger

27 nov 2019 digit

I somras tävlade ungdomar från hela Europa i U23EM i friidrott i Gävle. Kommunen tog ett stort ansvar för hela arrangemanget och inte minst för it-driften.

röd gammeldags teleonlur hänger mot vägg.jpg

5G hotar integriteten

7 nov 2019 digit

Både privatpersoner och industrin har stora förväntningar på 5G-teknikens möjligheter till högre hastigheter och att hantera flera uppkopplade enheter samtidigt. Det finns också en rad frågor om vad tekniken innebär för användarnas integritet som Internetstiftelsen ska reda ut.