Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Gävle skalla – trådlöst till alla

Gävle har satsat på fritt trådlöst nät överallt i alla kommunens 87 lokaler inom vård och omsorg. Det ska göra de boende mer självständiga och arbetet för personalen enklare. 

Text Fredrik Adolfsson Foto Mostphotos 25 februari 2019 digit

tradlost-gavle.jpg

Gävle kommun startade den trådlösa satsningen slutet av 2016 och på senhösten 2018 blev den klar med fritt wi-fi på 87 platser. Att den sattes till verket hade främst tre anledningar där den första är kunderna, det vill säga de boende. När en person flyttar in på till exempel ett vård- och omsorgsboende ska de inte behöva ordna internetabonnemang själva.

 Det kan ibland vara krångligt och vi tycker inte att det är varken rimligt eller hanterbart för dem att behöva göra det. Och bara för att de flyttar in på boende ska de inte behöva hamna i ett digitalt utanförskap, det tar bort en del av deras självständighet. Därför ser vi till att det finns enkel tillgång till wi-fi för alla på våra boenden, säger Mathilda Domeij, it-strateg i Gävle kommun. 

Sittgympa via Youtube

Ett annat syfte är att många aktiviteter som personalen gör ihop med de boende blir lättare att genomföra med en bra uppkoppling. Till exempel är det vanligt att de lyssnar på musik tillsammans och tittar på sittgympa-klipp på Youtube. 

Och den tredje anledningen är att det tillåter medarbetarna att arbeta på ett mer mobilt sätt. 

 Personalen kan dokumentera i närheten av kunden istället för att behöva gå tillbaka till ett kontor. Man kan komma åt och spara information oavsett var man är istället för på en fast plats.

Att ha wi-fi på vård- och omsorgsboenden är i sig inte speciellt unikt, utan kan finnas lite överallt i landet. Men då handlar det ofta om att man i specifika tv- eller samlingsrum har tillgång till trådlöst internet. Det som är unikt i Gävles fall är att täckningen finns överallt, i alla kunders lägenheter.

 Det ska inte finnas några begränsningar utan de boende ska ha tillgång till nätet där de föredrar.

Hur skulle ni sammanfatta er transformation?

 Vi är väldigt nöjda. Alla reaktioner har varit positiva. Samtidigt känner vi att det inte finns något alternativ till trådlöst, hur skulle man möta framtiden annars? Vi måste digitalisera och tillgängliggöra tjänster åt våra invånare, i slutändan handlar det om en demokratifråga.

Tips till kommuner som vill göra likadant

  1. Bestäm dig tidigt vad du vill uppnå och ha förankring i ledningen.
  2. Samarbeta med fastighetsägare, it-avdelningen och leverantörer. Vi hade en duktig projektledare som drev på arbetet från vår sida.
  3. Underskatta inte kommunikationsdelen. På våra 87 platser så behövde 1 500 affischer sättas upp i lokalerna, verksamhetschefer behövde underrättas om tidplaner och så vidare.
  4. Räkna med några knepiga installationer. För oss gick 97 procent av installationerna relativt snabbt men de sista 3 procenten var mer krävande. När installationerna drar ut på tiden är det viktigt att hålla i och hålla ut.

 

Läs mer om ämnet:

Rekommenderad läsning

alphace.jpg

Så fick AlphaCE trådlöst

11 apr 2018 digit

Expansiva utbildningsföretaget AlphaCE behövde en säker och flexibel nätverkslösning till samtliga kontor inom bolaget. Det blev molnbaserade Cisco Meraki.

återvinning-elektronik.jpg

Gävles stora återtag

19 aug 2019 digit

Genom initiativet Det stora återtaget kan alla anställda i Gävle kommun lämna in sin gamla it-elektronik. På så sätt vill kommunen öka hållbarheten och även medvetenheten om återtag. Dessutom går allt överskott går till välgörenhet.

turning torso flygbild.jpg (1)
video

AI för tryggare Malmö

9 sep 2019 digit

För att skapa en tryggare stadsmiljö tar Malmö stad hjälp av AI för att undersöka medborgarnas rörelsemönster. Projektet görs i samarbete med Telia och AI Sustainability Center.

fartyg i yilports hamn i gävle.jpg

Mot framtidens hamn

22 okt 2019 digit

Yilport i Gävle har med teknikens hjälp blivit mer transparent gentemot sina kunder. Nu siktar hamnen på att öka kundnyttan ännu mer, bland annat med hjälp av ett nytt lagringssystem och fjärrstyrda lyftkranar.

delltechworld-plast.jpg
video

Nyheter från Dell Tech World

3 maj 2019 digit

Tydliga erbjudanden som integrerar teknik från hela familjen Dell är några av nyheterna som presenterades under Dell Technologies World. Martin Edquist från Dell Sverige guidar oss igenom årets gigantiska expo i Las Vegas.

bin på en bit av en bikupa.jpg
video

Helsingborgs nya bikupa

24 jun 2019 digit

HBG Works är den första kommunala acceleratorn i Sverige. Här får kommunala bolag och förvaltningar hjälp att komma fram till inom vilka områden och verksamheter de ska digitalisera. Samtidigt fortsätter kommunen att utveckla nya chattbottar som kan underlätta vardagen för medarbetare och medborgare.

kameralins2.jpg

Skellefteå överklagar

6 sep 2019 säkerhet

Skellefteå överklagar Datainspektionens beslut om sanktionsavgift på 200 000 kronor, som myndigheten utfärdade med anledningen av kommunens pilot med ansiktsigenkänning.

två boxningshandskar hänger på en tegelvägg.jpg
video

Så funkar Wifi 6 med 5G

25 sep 2019 digit

Nya generationens wifi kommer göra vår uppkopplade vardag ännu smartare och smidigare. Med liknande kostnader som äldre teknik men med ökad kapacitet kommer wifi 6 att bli en viktig del av 5G-nätet.

röd gammeldags teleonlur hänger mot vägg.jpg

5G hotar integriteten

7 nov 2019 digit

Både privatpersoner och industrin har stora förväntningar på 5G-teknikens möjligheter till högre hastigheter och att hantera flera uppkopplade enheter samtidigt. Det finns också en rad frågor om vad tekniken innebär för användarnas integritet som Internetstiftelsen ska reda ut.