Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Gävle skalla – trådlöst till alla

Gävle har satsat på fritt trådlöst nät överallt i alla kommunens 87 lokaler inom vård och omsorg. Det ska göra de boende mer självständiga och arbetet för personalen enklare. 

Text Fredrik Adolfsson Foto Mostphotos 25 februari 2019 digit

tradlost-gavle.jpg

Gävle kommun startade den trådlösa satsningen slutet av 2016 och på senhösten 2018 blev den klar med fritt wi-fi på 87 platser. Att den sattes till verket hade främst tre anledningar där den första är kunderna, det vill säga de boende. När en person flyttar in på till exempel ett vård- och omsorgsboende ska de inte behöva ordna internetabonnemang själva.

 Det kan ibland vara krångligt och vi tycker inte att det är varken rimligt eller hanterbart för dem att behöva göra det. Och bara för att de flyttar in på boende ska de inte behöva hamna i ett digitalt utanförskap, det tar bort en del av deras självständighet. Därför ser vi till att det finns enkel tillgång till wi-fi för alla på våra boenden, säger Mathilda Domeij, it-strateg i Gävle kommun. 

Sittgympa via Youtube

Ett annat syfte är att många aktiviteter som personalen gör ihop med de boende blir lättare att genomföra med en bra uppkoppling. Till exempel är det vanligt att de lyssnar på musik tillsammans och tittar på sittgympa-klipp på Youtube. 

Och den tredje anledningen är att det tillåter medarbetarna att arbeta på ett mer mobilt sätt. 

 Personalen kan dokumentera i närheten av kunden istället för att behöva gå tillbaka till ett kontor. Man kan komma åt och spara information oavsett var man är istället för på en fast plats.

Att ha wi-fi på vård- och omsorgsboenden är i sig inte speciellt unikt, utan kan finnas lite överallt i landet. Men då handlar det ofta om att man i specifika tv- eller samlingsrum har tillgång till trådlöst internet. Det som är unikt i Gävles fall är att täckningen finns överallt, i alla kunders lägenheter.

 Det ska inte finnas några begränsningar utan de boende ska ha tillgång till nätet där de föredrar.

Hur skulle ni sammanfatta er transformation?

 Vi är väldigt nöjda. Alla reaktioner har varit positiva. Samtidigt känner vi att det inte finns något alternativ till trådlöst, hur skulle man möta framtiden annars? Vi måste digitalisera och tillgängliggöra tjänster åt våra invånare, i slutändan handlar det om en demokratifråga.

Tips till kommuner som vill göra likadant

  1. Bestäm dig tidigt vad du vill uppnå och ha förankring i ledningen.
  2. Samarbeta med fastighetsägare, it-avdelningen och leverantörer. Vi hade en duktig projektledare som drev på arbetet från vår sida.
  3. Underskatta inte kommunikationsdelen. På våra 87 platser så behövde 1 500 affischer sättas upp i lokalerna, verksamhetschefer behövde underrättas om tidplaner och så vidare.
  4. Räkna med några knepiga installationer. För oss gick 97 procent av installationerna relativt snabbt men de sista 3 procenten var mer krävande. När installationerna drar ut på tiden är det viktigt att hålla i och hålla ut.

 

Rekommenderad läsning

Inomhuspositioneringinomvården_960x640.jpg

Inomhuspositionering säkrar vården

13 jun 2016 digit

Koll på utrustningen och ett säkrare liv för dementa patienter. Inomhuspositionering ger många fördelar till vården. Per Holm, produktspecialist på Cisco och Lars Cederholm, affärsutvecklare kommunikation på Atea, berättar om möjligheterna.

MG_Rex_160322_5688.jpg

Service utan avbrott

23 maj 2016 digit

I Rådhuset, mitt i Umeå, sjuder det av aktivitet i konferensrum, restauranger och festsalar. Krögarparet Mia och Anders Karlsson lägger sin energi på gästerna, maten och servicen. De behövde en it-lösning som fungerar utan deras inblandning.

jerhamre.jpg
video

Apple Cisco skapar bättre täckning

21 feb 2017 digit

Peter Jerhamre, systemingenjör på Cisco, är en del av ett utvecklingsprojekt mellan Cisco och Apple där man bland annat tittar på olika lösningar för att förbättra surfupplevelsen för Iphoneanvändare i Cisconät.

gavle stad.jpg
video

Fritt att surfa i Gävle

21 sep 2017 digit

Med 600 accesspunkter för omvårdnad redan från starten rivstartar Gävle sin satsning på gratis wifi med enkel tillgång till kommunens hela verksamhet.

Axfood-ny.jpg

Kundnytta i fokus för Axfood

18 apr 2017 digit

Molnförflyttningar och tjänster som skapar en förbättrad kundupplevelse. Det är några av hållplatserna på den digitala resan som Axfood gör just nu.

pojke vid ribbstol tittar in i kamera med barn i bakgrunden.jpg
video

Mölndals nya nätverk

5 dec 2018 digit

Mölndals stadsnät byggs om för att det ska bli lättare att ansluta nya enheter. På så sätt flyttas ansvar närmare verksamheterna som lättare kan välja enheter ur ett nyttoperspektiv, utan att man tummar på driftsäkerheten.

AdobeStock_117847444.jpg

Frihet för studenter med nytt wifi i Linköping

19 mar 2017 Digit

Med wifi på studentboendet Campi i Linköping skapade ByggVesta ett område som sjuder av liv. ByggVesta har valt en molnbaserad lösning och leasar hårdvara i form av routrar och accesspunkter.

Riksidrottsförbundet.jpg

Därför valde riksförbundet trådlöst

24 maj 2016 digit

Bättre täckning, en ökad rörlighet samt att it-avdelningen slipper tänka på drift och support. Det är de främsta skälen till att Riksidrottsförbundet valde en trådlös och molnbaserad it-tjänst, säger Fredrik Larsson, it-chef på Riksidrottsförbundet.

bin på en bit av en bikupa.jpg
video

Helsingborgs nya bikupa

24 jun 2019 digit

HBG Works är den första kommunala acceleratorn i Sverige. Här får kommunala bolag och förvaltningar hjälp att komma fram till inom vilka områden och verksamheter de ska digitalisera. Samtidigt fortsätter kommunen att utveckla nya chattbottar som kan underlätta vardagen för medarbetare och medborgare.