Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Region Gävleborg väljer plattor

Med sex sjukhus och nästan 290 000 invånare har Region Gävleborg mycket att vinna på smarta lösningar som sparar tid och andra resurser. Nu utvärderas flera projekt med fokus på service och trygghet för patienter och personal.

Text Tim Leffler Foto Fredrik Kron, adobestock 28 november 2018 it i vården

– I Region Gävleborg arbetar vi med en test för att få ut städuppdragen i Ipads på städvagnarna. På så sätt hoppar vi över tre steg som vi gör idag. Det innebär att städuppdragen kommer snabbare till avdelningen, säger Cathrin Dahlström, enhetschef på Region Gävleborg.

Idag har vi en timmes inställningstid och uppskattningsvis kortar vi den med 30-45 minuter.

Cathrin Dahlström , enhetschef på region gävleborg

– I dagsläget ringer man till kundtjänst, FM-supporten, som skickar en arbetsorder i vårt fastighetssystem Landlord. Ordern går till städleverantörens kundtjänst, som i sin tur skickar ut uppdraget till städaren. Genom att skicka städuppdragen direkt till plattan kan vi gå förbi de här leden. Idag har vi en timmes inställningstid och uppskattningsvis kortar vi den med 30-45 minuter med den nya lösningen.

Berätta om ert projekt med patienttransporter.

– Idag är vi på serviceenheten spindeln i nätet vid buden. Vi har en telefonist som tar emot alla bud och antecknar för hand patienten ska hämtas. Det här skulle gå automatiskt med ett patientdirigeringsprogram där transportörerna får sina uppdrag i handenheter. Det skulle också spara väldigt mycket tid.

Är det svårt att prioritera?

– Nej, det går bra att jobba parallellt med flera projekt. Det här är möjligheter vi har tittat på under senaste året utifrån diskussioner om vad som skulle tillföra personalen och vår avdelning mest. På så sätt har vi hittat de områden som vi jobbar med nu.

Vilka utmaningar återstår?

– Med patientdirigeringsprogrammet är det tekniken. Vi vill inte köpa något idag som måste förändras imorgon. Får vi patientdirigeringen på plats kan vi gå vidare med annat. Till exempel taggning av sängar. Den lösningen ger oss information om var de varit sedan de servades, och förenklar smittspårning i händelse av en infektion eller motsvarande. Vi kör en liknande tracking på våra rullstolar som vi är väldigt nöjda med.

Rekommenderad läsning

snip ledesma.JPG
video

Gävleborg säkrar upp backup-miljön

22 sep 2016 säkerhet

Region Gävleborg ska ha klart sin nya backupmiljö till årsskiftet. Bytet ska leda till en ökad trygghet både hos de som utvecklar systemen, de som jobbar med dem och de som systemen berör.

uninorrWEBB.jpg
video

Mer vård till unga i norr

8 nov 2017 it i vården

Appen Ung i Norr göra det lättare för ungdomar att komma i kontakt med sjukvården. Nu tittar regionen på liknande lösningar för andra vårdverksamheter.

iot-rullstol-gavle-sjukhus-960640.jpg

Så IoT-kopplar Gävle sjukhus

23 aug 2018 digit

För att spara in tid och pengar och göra arbetet smidigare för personalen så satsar Gävle sjukhus på smarta rullstolar. Och innovationsarbetet fortsätter. Framöver kan även sängar, soptunnor och infusionspumpar bli uppkopplade. 

vr-nacksmarta-960640.jpg

VR mot nacksmärta

6 nov 2018 it i vården

Region Norrbotten använder sig av virtual reality som ny behandlingsmetod för patienter med långvarig nacksmärta. Med hjälp av tekniken hoppas regionen att patienterna ska känna sig mer motiverade och utföra rörelserna optimalt.

glad-bebis-pa-vitt-tacke.jpg

SUS först i Sverige

11 jul 2018 it i vården

Det blir Skånes universitetssjukhus, SUS, som blir först ut att implementera SDV, Skånes Digitala Vårdinformationssystem. Införandetidplanen löper på 60 månader och omfattar utbildning av 28 000 vårdanställda och anpassning av över 80 000 medicinsktekniska produkter.

ett grönt fält med berg i bakgrunden med en kossa i förgrunden som tittar in i kameran2.jpg

Så blir syd smart

14 jan 2019 digit

2020 ska 95 procent av Sveriges befolkning ha tillgång till fiber. I Skåne och Blekinge samarbetar regionerna för att nå målen, bland annat via projektet Det smarta samhället och demar senaste tekniken i en butiksgalleria i Kristianstad.

gravidmage-med-hund-gor-yoga.jpg

E-journal för blivande mammor

19 jun 2018 it i vården

Hittills i år har 190 000 stockholmare loggat in för att läsa sin egen patientjournal, och nu görs över 20 000 inloggningar per dag på 1177 Vårdguidens e-tjänster bara i Stockholms län. Nu kan också länets gravida läsa sin digitala journal.

AdobeStock_107846287_2.jpg

Halmstad säkrar och socialiserar

17 okt 2017 it i vården

I Halmstad testar två äldreboenden en lösning för att anhöriga ska kunna ta del av de äldres aktiviteter. Och snart inför kommunen digitala signeringslistor för läkemedel, som väntas spara tid och skapa större säkerhet.

sjukhus 4.jpg
video

Regionen som jobbar med Teams

14 nov 2017 digit

Region Västmanland använder alltmer av de olika delarna i Office 365. Senaste tillskottet är Teams.