Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Region Gävleborg väljer plattor

Med sex sjukhus och nästan 290 000 invånare har Region Gävleborg mycket att vinna på smarta lösningar som sparar tid och andra resurser. Nu utvärderas flera projekt med fokus på service och trygghet för patienter och personal.

Text Tim Leffler Foto Fredrik Kron, adobestock 28 november 2018 it i vården

– I Region Gävleborg arbetar vi med en test för att få ut städuppdragen i Ipads på städvagnarna. På så sätt hoppar vi över tre steg som vi gör idag. Det innebär att städuppdragen kommer snabbare till avdelningen, säger Cathrin Dahlström, enhetschef på Region Gävleborg.

Idag har vi en timmes inställningstid och uppskattningsvis kortar vi den med 30-45 minuter.

Cathrin Dahlström , enhetschef på region gävleborg

– I dagsläget ringer man till kundtjänst, FM-supporten, som skickar en arbetsorder i vårt fastighetssystem Landlord. Ordern går till städleverantörens kundtjänst, som i sin tur skickar ut uppdraget till städaren. Genom att skicka städuppdragen direkt till plattan kan vi gå förbi de här leden. Idag har vi en timmes inställningstid och uppskattningsvis kortar vi den med 30-45 minuter med den nya lösningen.

Berätta om ert projekt med patienttransporter.

– Idag är vi på serviceenheten spindeln i nätet vid buden. Vi har en telefonist som tar emot alla bud och antecknar för hand patienten ska hämtas. Det här skulle gå automatiskt med ett patientdirigeringsprogram där transportörerna får sina uppdrag i handenheter. Det skulle också spara väldigt mycket tid.

Är det svårt att prioritera?

– Nej, det går bra att jobba parallellt med flera projekt. Det här är möjligheter vi har tittat på under senaste året utifrån diskussioner om vad som skulle tillföra personalen och vår avdelning mest. På så sätt har vi hittat de områden som vi jobbar med nu.

Vilka utmaningar återstår?

– Med patientdirigeringsprogrammet är det tekniken. Vi vill inte köpa något idag som måste förändras imorgon. Får vi patientdirigeringen på plats kan vi gå vidare med annat. Till exempel taggning av sängar. Den lösningen ger oss information om var de varit sedan de servades, och förenklar smittspårning i händelse av en infektion eller motsvarande. Vi kör en liknande tracking på våra rullstolar som vi är väldigt nöjda med.

Rekommenderad läsning

snip ledesma.JPG video

Gävleborg säkrar upp backup-miljön

22 sep 2016 säkerhet

Region Gävleborg ska ha klart sin nya backupmiljö till årsskiftet. Bytet ska leda till en ökad trygghet både hos de som utvecklar systemen, de som jobbar med dem och de som systemen berör.

snip anders olsson.JPG video

Gävle kommun i behov av fokusskifte

23 sep 2016 ledarskap

Anders Olsson, it-utvecklingschef på Gävle kommun, vill inom kommunen se mer samarbete verksamheter emellan - på så sätt kan en bättre digital funktionalitet skapas. 

snip oscar frisendahl.JPG video

"Med Surface Hub skulle man kunna följa lektionerna hemifrån"

23 sep 2016 it i skolan

Göranssonska skolan i Sandviken blev en gång i tiden prisat som årets teknikskola, men nu har andra skolor kommit ikapp och gått förbi digitalt. Det vill läraren Oscar Frisendahl ändra på, och som en del i spanar han bland annat in Surface Hub.

Umeå-video-e-hälsa_960x640.jpg

E-hälsa i fokus i Västerbotten

4 okt 2016 digitalt ledarskap

Västerbottens läns landsting har ett tydligt mål med sin e-hälsa: att tillgängliggöra verktyg för vårdpersonal och invånarna. Christina Igasto, e-hälsochef, berättar om utmaningarna med att digitalisera verksamheten i en miljö som just nu präglas av gammal teknik.

ronald caous snip.JPG video

Appar underlättar för hemtjänsten i Göteborg

19 okt 2016 digit

10 000 medarbetare i Göteborgs stad kommer snart att göra en stor del av administrationen med hjälp av en smart mobil. Piloten omfattar 700 personer i hemtjänsten där ett antal appar kommer att underlätta.
– Tänk digitalt först och fråga användarna hur de vill jobba, tipsar Ronald Caous, projektledare e-samhället i Göteborgs stad.

gavle stad.jpg video

Fritt att surfa i Gävle

21 sep 2017 digit

Med 600 accesspunkter för omvårdnad redan från starten rivstartar Gävle sin satsning på gratis wifi med enkel tillgång till kommunens hela verksamhet.

AdobeStock_90046923_2.jpg video

Gävle gillar programmering

21 sep 2017 it i skolan

Gävle kommun har anställt en processledare för att möta skolornas intresse för programmering enligt den nya läroplanen. Samtidigt skiftar perspektivet från att fokusera på tekniken till att sätta pedagogiken i första rummet.

karstad1WEBB.jpg video

AI i Värmlands vård

22 sep 2017 It i vården

I Värmland tittar man på möjligheterna med att använda artificiell intelligens för att ställa diagnoser och skapa en säkrare och bättre vård.