Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Region Gävleborg väljer plattor

Med sex sjukhus och nästan 290 000 invånare har Region Gävleborg mycket att vinna på smarta lösningar som sparar tid och andra resurser. Nu utvärderas flera projekt med fokus på service och trygghet för patienter och personal.

– I Region Gävleborg arbetar vi med en test för att få ut städuppdragen i Ipads på städvagnarna. På så sätt hoppar vi över tre steg som vi gör idag. Det innebär att städuppdragen kommer snabbare till avdelningen, säger Cathrin Dahlström, enhetschef på Region Gävleborg.

Idag har vi en timmes inställningstid och uppskattningsvis kortar vi den med 30-45 minuter.

Cathrin Dahlström , enhetschef på region gävleborg

– I dagsläget ringer man till kundtjänst, FM-supporten, som skickar en arbetsorder i vårt fastighetssystem Landlord. Ordern går till städleverantörens kundtjänst, som i sin tur skickar ut uppdraget till städaren. Genom att skicka städuppdragen direkt till plattan kan vi gå förbi de här leden. Idag har vi en timmes inställningstid och uppskattningsvis kortar vi den med 30-45 minuter med den nya lösningen.

Berätta om ert projekt med patienttransporter.

– Idag är vi på serviceenheten spindeln i nätet vid buden. Vi har en telefonist som tar emot alla bud och antecknar för hand patienten ska hämtas. Det här skulle gå automatiskt med ett patientdirigeringsprogram där transportörerna får sina uppdrag i handenheter. Det skulle också spara väldigt mycket tid.

Är det svårt att prioritera?

– Nej, det går bra att jobba parallellt med flera projekt. Det här är möjligheter vi har tittat på under senaste året utifrån diskussioner om vad som skulle tillföra personalen och vår avdelning mest. På så sätt har vi hittat de områden som vi jobbar med nu.

Vilka utmaningar återstår?

– Med patientdirigeringsprogrammet är det tekniken. Vi vill inte köpa något idag som måste förändras imorgon. Får vi patientdirigeringen på plats kan vi gå vidare med annat. Till exempel taggning av sängar. Den lösningen ger oss information om var de varit sedan de servades, och förenklar smittspårning i händelse av en infektion eller motsvarande. Vi kör en liknande tracking på våra rullstolar som vi är väldigt nöjda med.

28 november 2018 Uppdaterad 6 mars 2019 Reporter Tim Leffler it i vården Foto Fredrik Kron, adobestock

Rekommenderad läsning

en stig i en björkskog.jpg

Bättre trafik i norr

21 apr 2020 digit

Segment routing ska få trafiken norr om Dalälven att ta smidigare vägar i fibernätet. Med den nya tekniken kan Norrsken bli bland de första i Norden att hantera sina kunders trafik effektivare och utnyttja kraften i näten på ett optimalt sätt.

färgade växtceller.jpg

AI på Kalmars sjukhus

18 mar 2019 it i vården

Videosamtal mellan sjukhuspersonal och patienter, ett journalsystem anpassat för plattor och AI-hjälp för att lokalisera avvikelser i avscannade bilder av hudprover. I Region Kalmar län duggar nya it-lösningar inom vården tätt.

kammarkollegiet logga på en dörr.jpg

Ramavtal för molnet

27 feb 2019 säkerhet

Efter en förstudie så rekommenderar nu Statens inköpscentral vid Kammarkollegiet att det ska ske en ramavtalsupphandling för utländska molntjänster. Men först måste leverantörerna komma med tillräckligt bra och säkra lösningar.

soldater marscherar mot kameran med vapen i famnen på en väg i skogen.jpg

Säpo om den nya lagen

22 feb 2019 säkerhet

Den 1 april börjar den nya säkerhetsskyddslagen att gälla. Lagen kommer att ställa mer omfattande krav på företag, kommuner och myndigheter med säkerhetskänslig verksamhet. Trots det finns det fortfarande väldigt lite information hur man kan förbereda sig.

malmo-960640.jpg

W10 för Region Skåne

19 feb 2019 digit

Region Skåne rullar ut Windows 10 till 36 000 klienter och jobbar parallellt med projektet Skånes Digitala Vårdsystem. Båda delarna kommer att förändra regionens sätt att arbeta produktivt. 

par-som-aker-skridsko-en-fin-dag.jpg

Bättre vård vid astma

4 feb 2019 it i vården

Astmapatienter som får digitalt stöd får en förbättrad astmakontroll och lungfunktion. Det visar en ny studie av behandlingsprogrammet Astmakollen utvecklat av Region Dalarna och tillgängligt för patienter vid vårdcentral Ludvika/Grängesberg.

ett grönt fält med berg i bakgrunden med en kossa i förgrunden som tittar in i kameran2.jpg

Så blir syd smart

14 jan 2019 digit

2020 ska 95 procent av Sveriges befolkning ha tillgång till fiber. I Skåne och Blekinge samarbetar regionerna för att nå målen, bland annat via projektet Det smarta samhället och demar senaste tekniken i en butiksgalleria i Kristianstad.

hundspann-i-lulea.jpg

Luleå centrum för 5G

9 jan 2019 digit

Luleå tekniska universitet ska bygga en testmiljö för 5G som är en av de första installationerna i Sverige av mobilnätverket. Projektet Wireless Innovation Arena är ett viktigt bidrag till universitetets arbete att etablera norra Sverige som en attraktiv testregion.

fina-hus-i-gamla-stan.jpg

Underkända e-myndigheter

15 nov 2018 digit

Trafikverket och Arbetsförmedlingen är de myndigheter som har kommit längst när det gäller den digitala kontakten med medborgarna. Men överlag behöver svenska myndigheter och storstadskommuner göra en kraftansträngning för att öka den digitala mognaden.