Gävle skalla – trådlöst till alla

tradlost-gavle.jpg

Gävle har satsat på fritt trådlöst nät överallt i alla kommunens 87 lokaler inom vård och omsorg. Det ska göra de boende mer självständiga och arbetet för personalen enklare. 

Gävle kommun startade den trådlösa satsningen slutet av 2016 och på senhösten 2018 blev den klar med fritt wi-fi på 87 platser. Att den sattes till verket hade främst tre anledningar där den första är kunderna, det vill säga de boende. När en person flyttar in på till exempel ett vård- och omsorgsboende ska de inte behöva ordna internetabonnemang själva.

 Det kan ibland vara krångligt och vi tycker inte att det är varken rimligt eller hanterbart för dem att behöva göra det. Och bara för att de flyttar in på boende ska de inte behöva hamna i ett digitalt utanförskap, det tar bort en del av deras självständighet. Därför ser vi till att det finns enkel tillgång till wi-fi för alla på våra boenden, säger Mathilda Domeij, it-strateg i Gävle kommun. 

Sittgympa via Youtube

Ett annat syfte är att många aktiviteter som personalen gör ihop med de boende blir lättare att genomföra med en bra uppkoppling. Till exempel är det vanligt att de lyssnar på musik tillsammans och tittar på sittgympa-klipp på Youtube. 

Och den tredje anledningen är att det tillåter medarbetarna att arbeta på ett mer mobilt sätt. 

 Personalen kan dokumentera i närheten av kunden istället för att behöva gå tillbaka till ett kontor. Man kan komma åt och spara information oavsett var man är istället för på en fast plats.

Att ha wi-fi på vård- och omsorgsboenden är i sig inte speciellt unikt, utan kan finnas lite överallt i landet. Men då handlar det ofta om att man i specifika tv- eller samlingsrum har tillgång till trådlöst internet. Det som är unikt i Gävles fall är att täckningen finns överallt, i alla kunders lägenheter.

 Det ska inte finnas några begränsningar utan de boende ska ha tillgång till nätet där de föredrar.

Hur skulle ni sammanfatta er transformation?

 Vi är väldigt nöjda. Alla reaktioner har varit positiva. Samtidigt känner vi att det inte finns något alternativ till trådlöst, hur skulle man möta framtiden annars? Vi måste digitalisera och tillgängliggöra tjänster åt våra invånare, i slutändan handlar det om en demokratifråga.

Tips till kommuner som vill göra likadant

  1. Bestäm dig tidigt vad du vill uppnå och ha förankring i ledningen.
  2. Samarbeta med fastighetsägare, it-avdelningen och leverantörer. Vi hade en duktig projektledare som drev på arbetet från vår sida.
  3. Underskatta inte kommunikationsdelen. På våra 87 platser så behövde 1 500 affischer sättas upp i lokalerna, verksamhetschefer behövde underrättas om tidplaner och så vidare.
  4. Räkna med några knepiga installationer. För oss gick 97 procent av installationerna relativt snabbt men de sista 3 procenten var mer krävande. När installationerna drar ut på tiden är det viktigt att hålla i och hålla ut.

 

25 februari 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Mostphotos

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng