Försprång med SKL

redo-att-springa-i-rosa.jpg

Nu sjösätts Digital Skills and Jobs Coalition Sweden som är en förlängning av initiativet Digital Skills and Jobs Coalition. I Sverige är IT&Telekomföretagen samordnare för satsningen som med bland annat SKL och Skolverket syftar till att främja digital utveckling inom EU.

– Digital Skills and Jobs Coalition Sweden är ett steg i rätt riktning för att säkra att Sverige kommer fortsätta vara i digitaliseringens framkant, säger Fredrik von Essen, näringspolitisk expert inom kompetensförsörjning, IT&Telekomföretagen.

Det finns redan en lång rad svenska aktörer som gör insatser inom det digitala kompetensområdet. Det övergripande målet med koalitionsarbetet är att ge alla dessa aktörer ett gemensamt lyft för att utveckla den digitala kompetensen hos medborgarna och säkra kompetensförsörjningen i Sverige.

– Det är reella fakta att digital kompetens saknas. Koalitionen syftar till att öka den digitala kompetensen inom flera samhällssektorer och branscher, då behovet av denna genomsyrar hela samhällsbygget, säger Fredrik von Essen.

Fyra fokusområden

Den svenska koalitionen kommer att lyfta aktörers goda exempel för att främja digital kompetens, men arrangerar och koordinerar även gemensamma aktiviteter för att belysa det nationella behovet av olika sorters digital kompetens inom fyra områden: Digital skills for ICT Professionals, Digital skills in education, Digital skills for labour force och Digital skills for all citizens.

KTH, Internetstiftelsen, Skolverket, Teknikföretagen, Unionen och SKL är några av de aktörer som hittills anslutit sig till koalitionen som även utgör en nationell gemensam part i förhållande till EU och andra internationella aktörer.

Källa: IT&Telekomföretagen

1 februari 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng