Dålig koll på kryptokapning

kryptokapning-960640.jpg

Kryptokapningar ökar och blir allt farligare, men oron för det är fortsatt låg. Samtidigt växer malware-as-a-service-branschen där amatörer genom filialer kan utpressa personer på pengar.

Check Points andra del av sin säkerhetsrapport 2019 visar att möjligheterna för att begå cyberkriminalitet har ökat. Nu finns avancerade attackmetoder att tillgå för egentligen alla personer som är redo att betala för dem, genom den allt starkare malware-as-a-service-branschen.

Ett exempel på detta är GandCrab Ransomware-as-a-Service affiliate program. Här kan amatörer utpressa personer genom ransomware och själva erhålla upp till 60 procent av lösensumman, samtidigt som utvecklarna får 40 procent. Detta program har över 80 aktiva filialer och under två månader 2018 så blev över 50 000 personer utsatta.

 Den andra delen av vår rapport visar hur cyberkriminella framgångsrikt utforskar nya smarta tillvägagångssätt och affärsmodeller, som exempelvis filialprogram för skadlig programvara. Detta för att maximera sina olagliga intäkter och samtidigt minska risken för upptäckt, säger Peter Alexander, Chief Marketing Officer, Check Point.

Kryptoattacker växer 

Ett annat fenomen som blev vanligare under 2018 är kryptokapningar. Detta drabbade tio gånger fler företag än ransomware under 2018, men endast 20 procent av it-säkerhetsexperter på diverse företag visste om att deras nätverk blivit angripet. 37 procent av globala företag utsattes under 2018 och 20 procent fortsätter att drabbas varje vecka.

Men oron för kryptokapningar är låg, enligt Check Points rapport. 16 procent uppgav att kryptokapningar är ett av de största hoten mot deras organisation, vilket går att jämföra med betydligt högre siffror när det gäller phishing (66 procent), ransomware (54 procent), dataöverträdelser (53 procent) och DDoS-attacker (34 procent).

 Trots att cyberattacker under 2018 har hållit en lägre profil, är de fortfarande lika skadliga och farliga. Genom att nu granska och belysa denna utveckling i rapporten kan organisationer få en bättre förståelse för hoten de står inför samt hur de hindrar dem att påverka deras verksamhet, säger Peter Alexander.

Källa: Check Point

12 februari 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonsäkerhetFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng