Molnet kapas

people-tokyo.jpg

En skadlig programvara som tar över och använder företags datakraft i molnet huserar just nu. Hackarna eliminerar säkerhetsprogramvara som skyddar resurserna i molnet och använder sedan processorkraften för att utvinna kryptovalutan Monero.

De som ligger bakom den nya skadliga programvaran är den sedan tidigare kända grupperingen Rocke, skriver Palo Alto Networks i en rapport.

Intrången sker genom att man utnyttjar säkerhetsluckor i programvarorna Apache Struts 2, Oracle WebLogic och Adobe ColdFusion. På så sätt får man kontroll över administrationen och använder den sedan för att avinstallera diverse molnsäkerhetsverktyg. Angriparna riskerar då inte att bli upptäckta samtidigt som de får fri tillgång till processorkraft. Med denna frihet har de sedan kunnat utvinna kryptovalutan Monero åt sig själva.

Tencent och Alibaba, de två största kinesiska leverantörerna av molntjänster, är de utsatta företagen i det här fallet. Programmen som avinstallerats är fem olika skydds- och övervakningslösningar, avsedda för att bland annat upptäcka trojaner och att larma vid misstanke om att lösenord använts felaktigt.

De första versionerna av programvaran kunde bara radera en av säkerhetslösningarna, men då detta inte garanterat räckte för att undvika upptäckt så finns nu en ny version som kan ta bort flera.

Palo Alto Networks menar att metoden förmodligen kommer att få efterföljare, och att detta kan vara det första exemplet på en ny sorts säkerhetshot mot molntjänster.

21 januari 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonsäkerhetFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng