Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Öppen källkod för jobbsökare

Med open source-plattformen jobtechdev.se vill Arbetsförmedlingen hitta ett nytt sätt att samverka med marknaden. Utvecklare kan nu ta del av verktyg för att bygga tjänster för rekryterare och arbetssökande.

Text Tim Leffler Foto Fredrik Kron, Adobestock 17 september 2018 digit

– Arbetsförmedlingen försöker hitta nya sätt att lösa sitt uppdrag. En sak som vi jobbar med nu är att etablera en gemensam plattform för hela arbetsmarknaden. Vi kallar den för jobtechdev.se. Vi ser att det saknas en digital infrastruktur för att bygga bättre tjänster. Därför vill vi dela med oss av våra resurser som exempelvis användarströmmar, jobbannonser och prognoser så att den privata marknaden kan få dessa tillgångar och bygga bättre tjänster som är bra för våra kunder, det vill säga jobbsökare och arbetsgivare, säger Jonas Södergren, produktchef för Jobtechdev på Arbetsförmedlingen.

– Förhoppningen är att om vi ger marknaden dessa verktyg så kommer det bli bra för våra kunder och bättre för Sverige, för det viktigaste är att man hittar ett jobb eller rätt kandidat att anställda.

När började projektet?

– Vi fick den här idéen för två år sedan när vi började jobba med innovation för att involvera andra parter mycket bättre i en ny samarbetsmodell. Vår generaldirektör skrev då en debattartikel som beskriver hur vi vill öppna upp myndigheten så att fler kan vara med och bidra. Det är bra för Sverige.

– Nu har vi börjat jobba med det praktiskt och jobtechdev.se är uppe nu. Där kan man hitta exempel på data som kan vara bra om man vill förbättra arbetsmarknaden. Vi jobbar med öppen källkod och konkreta exempel på saker som vi tror kan förbättra livet för många medborgare.

Vilka hoppas ni ska vara med och bidra?

– Ytterst är det alla bolag som idag bygger och tillhandahåller jobbsökarsidor, HR-bolag, men kanske framförallt de som funderar på hur man kan göra bättre digitala tjänster för arbetsmarknaden. I och med det vänder vi oss till en ny intressent, utöver arbetssökande och arbetsgivare. Men med den här plattformen ser vi att utvecklare i en bred bemärkelse blir en tydlig intressent till myndigheten. Vi försöker hitta ett sätt för dem att mötas och skapa ett community där vi interagerar med alla bolag på ett bra sätt. Jag tror att det kommer vara en av nycklarna om satsningen ska bli lyckad.

Vad är incitamentet för dem att bidra, tror ni?

– Att vi öppnar upp jobbannonser och vårt arbete med att förstå hur arbetsmarknaden hänger ihop med saker som AI-teknik. Det är ett arbete och ett val vi har gjort att öppna upp det. Här finns med andra ord en verktygslåda, och då vore det lite ett misstag att inte kolla på den verktygslådan för att se hur det kan förbättra sin egen verksamhet. Vi tror att man kan göra det, och än så länge finns inget motkrav att föra någonting tillbaka, även om vi har en dialog med andra om hur man skulle kunna föra kunskap tillbaka. Men jag vill inte sitta och säga exakt hur det skulle gå till för jag tror att vi måste ha en bred förankring för att skapa en sådan feedbackloop.

Vad hoppas ni att ni kan vara om tre-fyra år?

– Man kan till exempel titta på det utifrån ett invånar- och medborgarperspektiv. Idag så måste man registrera sitt CV på 40-tal olika platser om du söker arbete. Med hjälp av vår plattform med ny teknik kanske man kan röra sig enklare mellan tjänster och att det då räcker att medborgaren administrerar sitt CV på ett och samma ställe. Det behöver inte vara på Arbetsförmedlingen utan det viktiga är att medborgaren känner att han eller hon har koll på sina uppgifter. Då kommer matchningen att förbättras och det kommer att bli enklare. Det blir inte ett jobb att söka jobb och det skulle förbättra arbetsmarknaden, hoppas jag på. Mycket av detta data kommer att finnas tillgänglig, och jag vet kanske inte hur man bäst skapar affärer av det, men jag tror att det finns väldigt många bra entreprenörer där ute som får möjlighet att fundera på vilka affärsmöjligheter det kan skapa.  

Rekommenderad läsning

fyra-flygande-containrar.jpg
video

Red Hat gör öppet till standard

12 sep 2018 ledarskap

Från outsider till den som driver utvecklingen har Red Hat gjort en mycket speciell resa under sina 12 år. Vd Johan Fredriksson har varit med från början på ett företag där öppen källkod sitter i väggarna och det är kul varje dag.

team-som-paddlar-jattefort.jpg
video

Toppform för Skatteverket

7 sep 2018 digit

För Skatteverket har Red Hat OpenShift inneburit snabbare utvecklingsprocesser och nya samarbeten. Nu står flera delar av verksamheten i kö för att vara med i plattformen.

lantmateriet-mixedrealirt-960640.jpg

MR och containrar för Lantmäteriet

15 okt 2018 digit

När Lantmäteriet omvärldsbevakar så är det bland annat Windows Server 2019, mixed reality, containrar och automatisering som är i fokus. Gemensamt för lösningarna är att de ska kunna leda till en ökad effektivisering inom flera olika områden. 

 

vallmo-sadesfalt-960640.jpg

Lantmäteriet utvecklar EU-blockkedja

18 jan 2019 digit

Lantmäteriet är, som många vet, en myndighet som alltid försöker vara i digital framkant. Bland annat arbetar de mycket med AI och blockchain. Nu har arbetet fört Mats Snäll, chef för digital utveckling, in i EU:s projekt European Blockchain Partnership. 

Nyfolkjpg.jpg

Red Hat: open source från nörd till industri

18 okt 2016 digit

 

Allt fler företag använder sig av open source för att sänka sina kostnader och få fram innovativa it-lösningar.

Nästan alla teknologier som driver utvecklingen har sitt ursprung i open source, säger Ted Schönbeck, nordisk teknikchef på Red Hat.

ted red hat snip.JPG
video

Ta hjälp av 16 miljoner utvecklare

1 nov 2016 digit

Ted Schönbeck, teknisk chef, Red Hat och Anders Jansson, specialist datacenter, Atea, diskuterar fördelarna med öppen källkod och vad som krävs för att ta steget dit.

sundsvallWEBB.jpg
video

Sundsvall driver öppen källkod

24 nov 2017 digit

Sundsvall kallas ibland för Norrlands Silicon Valley. Kommunen jobbar gärna med öppen källkod och nu pressar de sina leverantörer att göra samma sak.

tidaholmWEBB.jpg

Open source i Tidaholm

22 nov 2017 digit

Istället för att uppfinna en egen lösning i varje kommun behövs en plattform för gemensamma erfarenheter. David Olsson, it-chef Tidaholms kommun, ser stora skillnader mellan industrin och kommunal verksamhet.

gröna växter i stort jordbruksfält en solig dag.jpg

Lantmäteriets lovande lösningar

9 jan 2018 digit

På Lantmäteriet blygs man inte digitala innovationer. De senaste åren har myndigheten introducerat blockkedjor, AR och gamification – allt för att förbättra kundupplevelsen.