Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Öppen källkod för jobbsökare

Med open source-plattformen jobtechdev.se vill Arbetsförmedlingen hitta ett nytt sätt att samverka med marknaden. Utvecklare kan nu ta del av verktyg för att bygga tjänster för rekryterare och arbetssökande.

Text Tim Leffler Foto Fredrik Kron, Adobestock 17 september 2018 digit

– Arbetsförmedlingen försöker hitta nya sätt att lösa sitt uppdrag. En sak som vi jobbar med nu är att etablera en gemensam plattform för hela arbetsmarknaden. Vi kallar den för jobtechdev.se. Vi ser att det saknas en digital infrastruktur för att bygga bättre tjänster. Därför vill vi dela med oss av våra resurser som exempelvis användarströmmar, jobbannonser och prognoser så att den privata marknaden kan få dessa tillgångar och bygga bättre tjänster som är bra för våra kunder, det vill säga jobbsökare och arbetsgivare, säger Jonas Södergren, produktchef för Jobtechdev på Arbetsförmedlingen.

– Förhoppningen är att om vi ger marknaden dessa verktyg så kommer det bli bra för våra kunder och bättre för Sverige, för det viktigaste är att man hittar ett jobb eller rätt kandidat att anställda.

När började projektet?

– Vi fick den här idéen för två år sedan när vi började jobba med innovation för att involvera andra parter mycket bättre i en ny samarbetsmodell. Vår generaldirektör skrev då en debattartikel som beskriver hur vi vill öppna upp myndigheten så att fler kan vara med och bidra. Det är bra för Sverige.

– Nu har vi börjat jobba med det praktiskt och jobtechdev.se är uppe nu. Där kan man hitta exempel på data som kan vara bra om man vill förbättra arbetsmarknaden. Vi jobbar med öppen källkod och konkreta exempel på saker som vi tror kan förbättra livet för många medborgare.

Vilka hoppas ni ska vara med och bidra?

– Ytterst är det alla bolag som idag bygger och tillhandahåller jobbsökarsidor, HR-bolag, men kanske framförallt de som funderar på hur man kan göra bättre digitala tjänster för arbetsmarknaden. I och med det vänder vi oss till en ny intressent, utöver arbetssökande och arbetsgivare. Men med den här plattformen ser vi att utvecklare i en bred bemärkelse blir en tydlig intressent till myndigheten. Vi försöker hitta ett sätt för dem att mötas och skapa ett community där vi interagerar med alla bolag på ett bra sätt. Jag tror att det kommer vara en av nycklarna om satsningen ska bli lyckad.

Vad är incitamentet för dem att bidra, tror ni?

– Att vi öppnar upp jobbannonser och vårt arbete med att förstå hur arbetsmarknaden hänger ihop med saker som AI-teknik. Det är ett arbete och ett val vi har gjort att öppna upp det. Här finns med andra ord en verktygslåda, och då vore det lite ett misstag att inte kolla på den verktygslådan för att se hur det kan förbättra sin egen verksamhet. Vi tror att man kan göra det, och än så länge finns inget motkrav att föra någonting tillbaka, även om vi har en dialog med andra om hur man skulle kunna föra kunskap tillbaka. Men jag vill inte sitta och säga exakt hur det skulle gå till för jag tror att vi måste ha en bred förankring för att skapa en sådan feedbackloop.

Vad hoppas ni att ni kan vara om tre-fyra år?

– Man kan till exempel titta på det utifrån ett invånar- och medborgarperspektiv. Idag så måste man registrera sitt CV på 40-tal olika platser om du söker arbete. Med hjälp av vår plattform med ny teknik kanske man kan röra sig enklare mellan tjänster och att det då räcker att medborgaren administrerar sitt CV på ett och samma ställe. Det behöver inte vara på Arbetsförmedlingen utan det viktiga är att medborgaren känner att han eller hon har koll på sina uppgifter. Då kommer matchningen att förbättras och det kommer att bli enklare. Det blir inte ett jobb att söka jobb och det skulle förbättra arbetsmarknaden, hoppas jag på. Mycket av detta data kommer att finnas tillgänglig, och jag vet kanske inte hur man bäst skapar affärer av det, men jag tror att det finns väldigt många bra entreprenörer där ute som får möjlighet att fundera på vilka affärsmöjligheter det kan skapa.  

Rekommenderad läsning

Red Hat gör öppet till standard

12 sep 2018 ledarskap

fyra-flygande-containrar.jpg fyra-flygande-containrar.jpg fyra-flygande-containrar.jpg video

Från outsider till den som driver utvecklingen har Red Hat gjort en mycket speciell resa under sina 12 år. Vd Johan Fredriksson har varit med från början på ett företag där öppen källkod sitter i väggarna och det är kul varje dag.

Azure är lika med ansvar

21 maj 2018 digit

en herde är ute med sina får i ett stort landskap.jpg en herde är ute med sina får i ett stort landskap.jpg en herde är ute med sina får i ett stort landskap.jpg

Microsofts molntjänst växer med nya funktioner och användningsområden. När stora moln breder ut sig krävs också en ansvarsfull hantering av molnets innehåll, enligt Nicole Herskowitz, general manager för Microsoft Azure.

Ta hjälp av 16 miljoner utvecklare

1 nov 2016 digit

ted red hat snip.JPG ted red hat snip.JPG ted red hat snip.JPG video

Ted Schönbeck, teknisk chef, Red Hat och Anders Jansson, specialist datacenter, Atea, diskuterar fördelarna med öppen källkod och vad som krävs för att ta steget dit.

Red Hat: open source från nörd till industri

18 okt 2016 digit

Nyfolkjpg.jpg Nyfolkjpg.jpg Nyfolkjpg.jpg

 

Allt fler företag använder sig av open source för att sänka sina kostnader och få fram innovativa it-lösningar.

Nästan alla teknologier som driver utvecklingen har sitt ursprung i open source, säger Ted Schönbeck, nordisk teknikchef på Red Hat.

Open source allt viktigare för Microsoft

27 okt 2016 digit

optolexiajpg.jpg optolexiajpg.jpg optolexiajpg.jpg

Maktkampen mellan Red Hat och Microsoft är över. Den globala överenskommelsen från i somras har nu för första gången resulterat i ett svenskt samarbetsavtal. I praktiken öppnar det för fler rena open source-lösningar, som till exempel Optolexias screeningmetd för att tidigt upptäcka barn med dyslexi.

Öppen källkod lyfter kommuner

20 okt 2016 it i skolan

skolbarnjpg.jpg skolbarnjpg.jpg skolbarnjpg.jpg

Öppna källkodslösningar blir en allt viktigare del i kommunernas utvecklingsarbete. Detta betonas också i den handlingsplan för EU-utveckling som Sveriges kommuner och landsting, SKL, håller på att ta fram.

Vad tycker du?

18 okt 2016 digit

open-source-puff.jpg open-source-puff.jpg open-source-puff.jpg

Vilka är dina erfarenheter av öppen källkod? Maila nyheter@voister.se

Volvo Cars förbättrar tjänster med containrar

13 apr 2017 digit

198296_Volvo_s_90_range960x640.jpg 198296_Volvo_s_90_range960x640.jpg 198296_Volvo_s_90_range960x640.jpg

Att använda sig av containrar för sina tjänster blir allt vanligare och några som tidigt hängt på är Volvo Cars som idag använder det för stora delar av sin verksamhet.

Voister förklarar

Öppen källkod

25 jul 2017 voister förklarar

ÖppenKällkod_960x640.jpg ÖppenKällkod_960x640.jpg ÖppenKällkod_960x640.jpg

Allt oftare hör man förespråkare för öppen källkod betona hur viktig den är för både innovation och digitalisering. Vad är det som gör öppen källkod så bra? Voister förklarar argumenten.