Arbetsförmedlingens nya tech-lösning

tre ungdomar med solglasögon sitter framför grafittimålad carport och hänger med en dator.jpg

Med en infrastruktur som inbjuder till samarbete med privata aktörer tar Arbetsförmedlingen ett stort kliv i en digital resa som gynnar både arbetssökande och arbetsgivare. Via Jobtech delas data mellan olika plattformar och underlättar matchningen att hitta rätt kompetens.

– Idag finns flera hundra digitala jobbsökartjänster och man måste registrera sitt CV i en mängd olika system. Det är inte effektivt. Med större samarbete och en gemensam digital infrastruktur där aktörer delar data med varandra skapar vi en mer effektiv arbetsmarknad.

– Ett gemensamt system gör det dessutom möjligt för arbetssökande att äga sin egen data på ett nytt sätt, istället för att den ligger inlåst i en plattform någonstans, säger Erik Sandström, direktör Arbetsförmedlingen Direkt. 

Jobtech heter arenan där Arbetsförmedlingen just nu bygger en gemensam digital struktur för arbetsmarknaden. Inom Jobtech samarbetar offentliga organisationer och privata aktörer som Linkedin och Blocket Jobb. Infrastrukturen ska underlätta till samarbete och inte ses som en konkurrent. Erik Sandström menar nämligen att det inte finns något egenvärde i att arbetssökande går via Platsbanken och Arbetsförmedlingen, utan att det viktiga är att människor får jobb. 

– Istället för att bara vara en av aktörerna i mängden, så tillhandahåller vi en mjuk infrastruktur som alla kan bygga på. Så får andra konkurrera genom att utveckla och leverera olika digitala tjänster. Jag tror att detta blir en allt viktigare roll för staten framöver. Genom Jobtech kan vi dessutom skapa konkurrensfördelar för Sverige gentemot andra länder.

Analyserade behovet

Redan 2016 inledde Arbetsförmedlingen arbetet genom att göra en analys över vad ett digitalt ekosystem skulle innebära för arbetsmarknaden och det visade sig att de flesta aktörer skulle gynnas av det. Via en debattartikel uppmanade Erik Sandström och Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg aktörerna att ansluta sig till samarbetet.

Erik-Sandstrom-AF.jpg

Erik Sandström, direktör Arbetsförmedlingen Direkt.

– Vi har sedan starten varit måna om att driva Jobtech tillsammans med privata och offentliga aktörer, för att se till att infrastrukturen blir så bra som möjligt för dem som ska bygga plattformar på den.

Även om arbetet fortfarande är i sin linda så finns det delar som redan används idag.

– Redan idag kommer 80 procent av alla jobbannonser på Linkedin från Platsbanken med hjälp av den gemensamma digitala infrastruktur som är under uppbyggnad.

Trip Advisor för jobb

En annan jobtech-satsning är en ordlista som är en standardisering av ungefär 45 000 olika kompetensord. Den ska säkra att samma ord används för samma kompetens oberoende av jobbplattform, vilket ska öka likvärdigheten och göra så att matchningstjänster ska fungera bättre ihop. 

Man utvecklar även en digital tjänst som ska fungera som en slags Trip Advisor för personer som söker jobb eller utbildning.

– Det är inte lätt att hitta rätt bland de hundratals digitala tjänster och plattformar som finns idag, därför vill vi erbjuda en guide som gör det enklare, men tjänsten är fortfarande under utveckling.

– Det är givet att digitaliseringen är här för att stanna när det handlar om jobbsökande och rekrytering. Men för att det ska innebära förbättringar för människor och företag krävs både innovationskraft och trygghet för individens integritet. Därför är det avgörande med effektiva samarbeten mellan privat och offentlig sektor.

12 februari 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssondigit Foto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng