Tyst hemma med VR

tvättmaskin under centrifugering.jpg

Användningen av VR skapar helt nya förutsättningar att bygga bort buller. Med projektet Auralisering i VR för trähustillverkning hoppas RISE göra det möjligt för bostads-, bygg och fastighetsbranschen att i ett tidigt skede planera för en ljuddämpande inomhusmiljö.

– Ljud är faktiskt den miljöstörning som flest människor drabbas av i Sverige. Även om vi inte i exakt utsträckning vet vilka hälsoeffekter ljud kan ge, vet vi att ljud påverkar oss negativt. Genom att testa ljudeffekter hos olika produkter kan bättre och mer ljudisolerade boenden och ljuddämpande infrastruktur skapas, säger Jan Almqvist, sektionschef för ljud och vibrationer på RISE, i ett pressmeddelande. 

Ständigt störande

Buller och hälsa är ett omtalat samhällsämne just nu i takt med att individen utsätts för mer och mer ljud i vardagen, inte minst i hemmet där fläktar, maskiner och annan elektronisk utrustning ger olika slags ljudpåverkan. Det är näst intill omöjligt att kunna beskriva hur dessa externa ljudkällor och val av byggmaterial påverkar ljudmiljön inomhus.

– VR av ljud ger helt nya möjligheter för att bemöta de utmaningar samhället står inför gällande bostadsplanering och hur vi ska bygga för att undvika buller i inomhusmiljöer.  Genom att tillhandahålla en VR teknologi byggt på forskning inom auralisering skapas olika ljudmiljöer baserat på de interaktiva husplanerings- och byggmaterialval som görs i verktyget, säger Henrik Karlsson, projektledare och forskare inom glas.

Bättre byggplanering

Ljudteknologin som används är HRTF, head-related transfer function, där olika ljud spelas in och jämförs med exempelvis olika vägg- och fönsterlösningar i bostäder. HRTF-teknologin gör det möjligt att simulera ljud för att återge extremt naturtrogna, riktade ljud som ändras efter var individen står och från vilken riktning ljudet kommer ifrån. Något som underlättar materialvalet, planlösningen och beräkningen av olika avstånd under byggplaneringsfasen.

Teknologin kommer först att appliceras i forsknings- och byggprojektet High6, ett prefabricerat sexvåningshus av trä och glas.

Projektet finansieras av Smart Housing Småland, ett innovationskluster som drivs av RISE för att stärka näringslivet och regionens innovationstakt formerat kring Smålands styrkeområden trä och glas.

 

4 januari 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng