Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Att digitalisera medborgaren

Att hitta smarta sätt att hjälpa medborgarna att använda kommunens digitala tjänster är en av utmaningarna för Sveriges kommuner. Det menar Per Svenningsson, it-chef i Värnamo kommun och Torbjörn Svedung, administrativ chef, Melleruds kommun.

Text Tim Leffler Foto Fredrik Kron, Adobestock 11 september 2018 digit

– Vi jobbar med en del nya arbetsmetoder i socialtjänsten med trygghetslarm och vi har utbildningsprojekt som syftar till att utnyttja de licenser och verktyg som redan finns i kommunen på ett bredare sätt. Man ska inte behöva åka från ände till ände när man kan använda Skype istället, säger Per Svenningsson, it-chef i Värnamo kommun.

Är det något av områdena som ni satsar på extra mycket?

– Ja, kompetensbiten är jättespännande. Vi har anställt två personer som ska arbeta med oss under två års tid och hjälpa oss att identifiera kunskapsbehoven, och på sikt har vi nog fler lösningar på plats. Sen tycker jag även miljöfrågorna som diskuteras här på Bootcamp är oerhört intressanta för det finns ju otroligt mycket gammal it-utrustning i källaren. Men där är vi inte riktigt igång än.

Torbjörn Svedung, Melleruds kommun, vad är aktuellt för er just nu?

– Till att börja med arbetar vi mycket med RPA-teknik i regionen. Det syftar till att möjliggöra olika delar. Dels förenkla processerna internt, dels förflytta personalresurser dit vi behöver dem eftersom en stor utmaning är att få tag på tillräckligt med personal inom alla sektorer, och framförallt inom vårdsektorn. Då blir det också väldigt mycket en utmaning att avväga vilka processer som vi ska satsa på först för bästa möjlig kundnytta, säger Torbjörn Svedung, administrativ chef, Melleruds kommun.

– Sen tittar vi mycket på mobilitet, det vill säga lösningar som gör att personalen kan röra sig friare, framförallt i hemvård, men även för lärare som kanske vill flytta sig vissa sträckor samtidigt som de vill kunna vara produktiva.  

Gäller det för er också, Per?

– Absolut, det är på agendan mer eller mindre varje dag. Det handlar ju om att möjliggöra mobila arbetssätt överlag, och att kunna arbeta var du vill och så mycket det går, och sprida digitalisering ut i ytterkanterna. Just nu håller vi på med en kartläggning tillsammans med vår kommunala nätleverantör, för att se till att vi har nät överallt som är rustade att köra digitalisering de närmaste åren, säger Per Sveningsson.

Hur ser det ut med ert nät i Mellerud, Torbjörn?

– Ja, Mellerud ligger till att börja med väldigt bra till mellan Karlstad och Göteborg. 45:an går rakt igenom och där har alla de stora fiberleverantörerna sina tjocka linor, men vi har även lyckats sprida det ut på landsbygden. Nu blir den stora utmaningen att få invånarna att bli mer digitala i sin vardag, och nyttja de tjänster som finns. Det gäller också internt i organisationen, att det finns väldigt mycket teknik som Per var inne på, med licenser som inte används, exempelvis. Så ser det ju även ut hos kommuninvånarna och ska vi få bättre snurr på det gäller det att vi hjälper dem att utnyttja de satsningar vi gör på våra bibliotek eller i skolan, säger Torbjörn Svedung.

– Och som it-avdelning fungerar vi ju mycket som internkonsulter i många av dessa processer och det är viktigt att vi hjälper till med vår erfarenhet, säger Per Sveningsson.

Kan ni dela med er av varandras erfarenheter?

– Ja, vi gick och pratade en stund igår och hade en väldigt bra diskussion och man lär sig av alla man pratar med. Och ibland kan det ju vara så att en viss kunskap i Mellerud kanske inte passar i Värnamo just nu, men kanske om ett år. Då kommer man på att man har pratat om det innan med Torbjörn, och då slår man en signal. Ta alla chanser att utrota not invented here-syndromet. Finns det något som är bra: sno det, säger Per Sveningsson.

Rekommenderad läsning

varnamo-960640.jpg

Värnamo växer varaktigt

4 dec 2018 digit

Värnamo hoppas på att fler flyttar till den småländska kommunen. Planen är att vara 40 000 invånare år 2035 och för att det ska ske krävs samhällsnära tjänster, ett ökat fokus på hållbarhet och att rekrytera nya talanger.

elefant utan fågel på huvudet.jpg video

5 kommuner bättre än en

14 sep 2018 digit

I Uppland har fem kommuner gått samman för att förenkla digitaliseringsutmaningarna med målet att tillsammans bli utsedda till årets it-kommun år 2023. Bland annat hoppas de kunna ha gemensamma löne- och ekonomisystem och att dela på licenser.

kiruna.jpg video

En nyttig flytt

10 sep 2018 digit

Kiruna kommun flyttar drygt 30 procent av stadskärnan. Det är ett omfattande arbete som ger möjlighet att börja om med den senaste tekniken. Landskrona kommun följer arbetet med intresse för att dra lärdom till sin verksamhet.

man står och spikar på stommen av ett tak i solnedgången.jpg video

RPA gör jobbet i Norrtälje

28 aug 2018 digit

Det blev vinst för alla då Norrtälje automatiserade bygglovsprocessen. Förutom effektivare processer fick de som ansökt 2,5 miljoner i återbäring. Nyckeln till en framgångsrik digitalisering är att involvera. Det menar Carina Nilsson och Bawar Akrawi.

lesley på bootcamp.jpg video

När mångfald driver intäkter

19 jun 2018 ledarskap

För HP är mångfald mycket mer än fagra löften i marknadsföringssyften. För Lesley Slaton Brown och Daniel Antonsson går vägen till innovation och lönsamhet via modiga samtal, skrotade stereotyper och en företagskultur som speglar kundernas bakgrund och intressen.

gullig-gata-i-kalmar.jpg

Kalmar utvecklas med GDPR

24 jul 2018 digit

Med ny digitaliseringsledare och snart fibernät till kommunens alla hushåll är Kalmar redo för ytterligare milstolpar på sin digitaliseringsresa. Men ensam är inte starkt och goda grannar är en nyckel till framgång.

brevlådor på rad på en röd stuga2.jpg

Sätt gränser för licenser

10 okt 2018 digit

Postnord arbetar aktivt med Software Asset Management, inte minst eftersom det finns mycket pengar att spara om det sköts på rätt sätt. 

oresundskraft-hoganas-hamn-960640.jpg video

Så förändras Öresundskraft

15 aug 2018 digit

På Öresundskraft pågår resan från traditionell it-drift till att it-avdelningen blir ett med företaget. För att lyckas med förändringen krävs samverkan och mod att utmana och skrota lösningar som inte bidrar till utveckling.

tre kossor på en äng tittar in i kameran på nära håll.jpg video

Vinster med samlad it

26 jun 2018 digit

Göliska IT ansvarar för it i sex kommuner i Västergötland och på samma sätt hanterar skånska Unikom it för Höör, Hörby och Östra Göinge. Enligt Anders Thörn, vd Göliska, har samarbetet lyft it i regionen och nu hoppas Cecilia Alvesson, vd Unikom, på en liknande effekt.