Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Att digitalisera medborgaren

Att hitta smarta sätt att hjälpa medborgarna att använda kommunens digitala tjänster är en av utmaningarna för Sveriges kommuner. Det menar Per Svenningsson, it-chef i Värnamo kommun och Torbjörn Svedung, administrativ chef, Melleruds kommun.

– Vi jobbar med en del nya arbetsmetoder i socialtjänsten med trygghetslarm och vi har utbildningsprojekt som syftar till att utnyttja de licenser och verktyg som redan finns i kommunen på ett bredare sätt. Man ska inte behöva åka från ände till ände när man kan använda Skype istället, säger Per Svenningsson, it-chef i Värnamo kommun.

Är det något av områdena som ni satsar på extra mycket?

– Ja, kompetensbiten är jättespännande. Vi har anställt två personer som ska arbeta med oss under två års tid och hjälpa oss att identifiera kunskapsbehoven, och på sikt har vi nog fler lösningar på plats. Sen tycker jag även miljöfrågorna som diskuteras här på Bootcamp är oerhört intressanta för det finns ju otroligt mycket gammal it-utrustning i källaren. Men där är vi inte riktigt igång än.

Torbjörn Svedung, Melleruds kommun, vad är aktuellt för er just nu?

– Till att börja med arbetar vi mycket med RPA-teknik i regionen. Det syftar till att möjliggöra olika delar. Dels förenkla processerna internt, dels förflytta personalresurser dit vi behöver dem eftersom en stor utmaning är att få tag på tillräckligt med personal inom alla sektorer, och framförallt inom vårdsektorn. Då blir det också väldigt mycket en utmaning att avväga vilka processer som vi ska satsa på först för bästa möjlig kundnytta, säger Torbjörn Svedung, administrativ chef, Melleruds kommun.

– Sen tittar vi mycket på mobilitet, det vill säga lösningar som gör att personalen kan röra sig friare, framförallt i hemvård, men även för lärare som kanske vill flytta sig vissa sträckor samtidigt som de vill kunna vara produktiva.  

Gäller det för er också, Per?

– Absolut, det är på agendan mer eller mindre varje dag. Det handlar ju om att möjliggöra mobila arbetssätt överlag, och att kunna arbeta var du vill och så mycket det går, och sprida digitalisering ut i ytterkanterna. Just nu håller vi på med en kartläggning tillsammans med vår kommunala nätleverantör, för att se till att vi har nät överallt som är rustade att köra digitalisering de närmaste åren, säger Per Sveningsson.

Hur ser det ut med ert nät i Mellerud, Torbjörn?

– Ja, Mellerud ligger till att börja med väldigt bra till mellan Karlstad och Göteborg. 45:an går rakt igenom och där har alla de stora fiberleverantörerna sina tjocka linor, men vi har även lyckats sprida det ut på landsbygden. Nu blir den stora utmaningen att få invånarna att bli mer digitala i sin vardag, och nyttja de tjänster som finns. Det gäller också internt i organisationen, att det finns väldigt mycket teknik som Per var inne på, med licenser som inte används, exempelvis. Så ser det ju även ut hos kommuninvånarna och ska vi få bättre snurr på det gäller det att vi hjälper dem att utnyttja de satsningar vi gör på våra bibliotek eller i skolan, säger Torbjörn Svedung.

– Och som it-avdelning fungerar vi ju mycket som internkonsulter i många av dessa processer och det är viktigt att vi hjälper till med vår erfarenhet, säger Per Sveningsson.

Kan ni dela med er av varandras erfarenheter?

– Ja, vi gick och pratade en stund igår och hade en väldigt bra diskussion och man lär sig av alla man pratar med. Och ibland kan det ju vara så att en viss kunskap i Mellerud kanske inte passar i Värnamo just nu, men kanske om ett år. Då kommer man på att man har pratat om det innan med Torbjörn, och då slår man en signal. Ta alla chanser att utrota not invented here-syndromet. Finns det något som är bra: sno det, säger Per Sveningsson.

11 september 2018 Uppdaterad 7 januari 2021 Reporter Tim Leffler digit Foto Fredrik Kron, Adobestock

Rekommenderad läsning

Ritad Gul Stjärna

Säffle bäst på Facebook

13 jan 2021 digit

Säffle är bäst i Sverige på att engagera sina medborgare på Facebook. En återkommande tonalitet, saklighet och att inte jaga gilla-markeringar är några av nycklarna till framgång.

Vard Kommun

Sveriges bästa kommuner

1 jun 2020 digit

SKR har utsett tio modellkommuner som ska stärka äldreomsorgens digitalisering 2020-2022. Tillsammans med SKR ska de utvalda kommunerna sedan hjälpa andra med digitala tjänster och välfärdsteknik.

Pris Miljö Uppsala
video

Sverigebäst på miljö

15 maj 2020 digit

Världsnaturfonden WWF har utsett Uppsala till Sveriges bästa klimatstad 2020. I konkurrens med de andra finalisterna Växjö och Helsingborg vinner Uppsala bland annat för målen att bli fossilfria 2030 och klimatpositiva 2050.

sydnarke-skola-vård.jpg

Sydnärkes smarta samarbete

29 okt 2019 digit

Via Sydnärkes it-förvaltning arbetar fyra kommuner tillsammans med att utveckla it. Tillsammans har de nyligen digitaliserat hela anställningsprocessen och börjat arbeta i en gemensam plattform för bland annat drift, förvaltning och klient- och serverlager. Det innebär en halvering av antalet ärenden till servicedesk. 

drönare med träd i bakgrunden.jpg

Innovation Gislaved

15 okt 2019 digit

För att kicka igång digitaliseringen startade Gislaved Innovationslabbet och efter lyckade tester är nu drönare på väg ut i verksamheterna. Smart teknik i kombination med varsam och respektfull kommunikation är en stor del i det framgångsrika konceptet. 

tre äpplen, gult grönt rött.jpg

Vinnarna Guldäpplet

27 sep 2019 it i skolan

Tre personer har belönats med Guldäpplet för sitt arbete med att utveckla undervisningen med digitalisering och nytänkande. Förstaplatsen gick till modersmålsläraren Napat Khiyapat i Skellefteå.

tre missiler med himmel som bakgrund.jpg
video

Hotet gav kommunen O365

16 sep 2019 digit

Krypteringsattacker och mejlfiske fick Landskrona kommun att satsa på Office 365. Samtidigt som it-avdelningen fick ett bättre verktyg att hantera säkerhetsutmaningarna har verksamheterna en plattform för kommunikation.

lss-datainspektionen.jpg

Granskning av övervakning

25 jul 2019 säkerhet

Efter en anmälan från anhöriga granskar nu Datainspektionen hur ett LSS-boende, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, använder sig av kamerabevakning.

sverige-norge-flaggor.jpg

Färgelanda blir vårdhub

27 maj 2019 it i vården

Med stöd från EU och Interreg ska Högskolan Väst driva ett projekt som stödjer primärvårdens användning av digital teknik i gränsregionen Sverige-Norge. En viktig del i projektet är utvecklingen av en testbädd för att utvärdera nya tjänster och arbetssätt på Färgelanda innovationsvårdcentral.