Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Att digitalisera medborgaren

Att hitta smarta sätt att hjälpa medborgarna att använda kommunens digitala tjänster är en av utmaningarna för Sveriges kommuner. Det menar Per Svenningsson, it-chef i Värnamo kommun och Torbjörn Svedung, administrativ chef, Melleruds kommun.

Text Tim Leffler Foto Fredrik Kron, Adobestock 11 september 2018 digit

– Vi jobbar med en del nya arbetsmetoder i socialtjänsten med trygghetslarm och vi har utbildningsprojekt som syftar till att utnyttja de licenser och verktyg som redan finns i kommunen på ett bredare sätt. Man ska inte behöva åka från ände till ände när man kan använda Skype istället, säger Per Svenningsson, it-chef i Värnamo kommun.

Är det något av områdena som ni satsar på extra mycket?

– Ja, kompetensbiten är jättespännande. Vi har anställt två personer som ska arbeta med oss under två års tid och hjälpa oss att identifiera kunskapsbehoven, och på sikt har vi nog fler lösningar på plats. Sen tycker jag även miljöfrågorna som diskuteras här på Bootcamp är oerhört intressanta för det finns ju otroligt mycket gammal it-utrustning i källaren. Men där är vi inte riktigt igång än.

Torbjörn Svedung, Melleruds kommun, vad är aktuellt för er just nu?

– Till att börja med arbetar vi mycket med RPA-teknik i regionen. Det syftar till att möjliggöra olika delar. Dels förenkla processerna internt, dels förflytta personalresurser dit vi behöver dem eftersom en stor utmaning är att få tag på tillräckligt med personal inom alla sektorer, och framförallt inom vårdsektorn. Då blir det också väldigt mycket en utmaning att avväga vilka processer som vi ska satsa på först för bästa möjlig kundnytta, säger Torbjörn Svedung, administrativ chef, Melleruds kommun.

– Sen tittar vi mycket på mobilitet, det vill säga lösningar som gör att personalen kan röra sig friare, framförallt i hemvård, men även för lärare som kanske vill flytta sig vissa sträckor samtidigt som de vill kunna vara produktiva.  

Gäller det för er också, Per?

– Absolut, det är på agendan mer eller mindre varje dag. Det handlar ju om att möjliggöra mobila arbetssätt överlag, och att kunna arbeta var du vill och så mycket det går, och sprida digitalisering ut i ytterkanterna. Just nu håller vi på med en kartläggning tillsammans med vår kommunala nätleverantör, för att se till att vi har nät överallt som är rustade att köra digitalisering de närmaste åren, säger Per Sveningsson.

Hur ser det ut med ert nät i Mellerud, Torbjörn?

– Ja, Mellerud ligger till att börja med väldigt bra till mellan Karlstad och Göteborg. 45:an går rakt igenom och där har alla de stora fiberleverantörerna sina tjocka linor, men vi har även lyckats sprida det ut på landsbygden. Nu blir den stora utmaningen att få invånarna att bli mer digitala i sin vardag, och nyttja de tjänster som finns. Det gäller också internt i organisationen, att det finns väldigt mycket teknik som Per var inne på, med licenser som inte används, exempelvis. Så ser det ju även ut hos kommuninvånarna och ska vi få bättre snurr på det gäller det att vi hjälper dem att utnyttja de satsningar vi gör på våra bibliotek eller i skolan, säger Torbjörn Svedung.

– Och som it-avdelning fungerar vi ju mycket som internkonsulter i många av dessa processer och det är viktigt att vi hjälper till med vår erfarenhet, säger Per Sveningsson.

Kan ni dela med er av varandras erfarenheter?

– Ja, vi gick och pratade en stund igår och hade en väldigt bra diskussion och man lär sig av alla man pratar med. Och ibland kan det ju vara så att en viss kunskap i Mellerud kanske inte passar i Värnamo just nu, men kanske om ett år. Då kommer man på att man har pratat om det innan med Torbjörn, och då slår man en signal. Ta alla chanser att utrota not invented here-syndromet. Finns det något som är bra: sno det, säger Per Sveningsson.

Rekommenderad läsning

FrånIt-kaosTillStruktur_960x640.jpg

Från it-kaos till struktur

22 jun 2016 it i skolan

Med en kommunal it-avdelning plus it-ansvariga på både förvaltning och skolor hade Uppsala kommun svårt att få överblick. Så här gick de från it-kaos till struktur. 

kiruna.jpg
video

En nyttig flytt

10 sep 2018 digit

Kiruna kommun flyttar drygt 30 procent av stadskärnan. Det är ett omfattande arbete som ger möjlighet att börja om med den senaste tekniken. Landskrona kommun följer arbetet med intresse för att dra lärdom till sin verksamhet.

man står och spikar på stommen av ett tak i solnedgången.jpg
video

RPA gör jobbet i Norrtälje

28 aug 2018 digit

Det blev vinst för alla då Norrtälje automatiserade bygglovsprocessen. Förutom effektivare processer fick de som ansökt 2,5 miljoner i återbäring. Nyckeln till en framgångsrik digitalisering är att involvera. Det menar Carina Nilsson och Bawar Akrawi.

elefant utan fågel på huvudet.jpg
video

5 kommuner bättre än en

14 sep 2018 digit

I Uppland har fem kommuner gått samman för att förenkla digitaliseringsutmaningarna med målet att tillsammans bli utsedda till årets it-kommun år 2023. Bland annat hoppas de kunna ha gemensamma löne- och ekonomisystem och att dela på licenser.

varnamo-960640.jpg

Värnamo växer varaktigt

4 dec 2018 digit

Värnamo hoppas på att fler flyttar till den småländska kommunen. Planen är att vara 40 000 invånare år 2035 och för att det ska ske krävs samhällsnära tjänster, ett ökat fokus på hållbarhet och att rekrytera nya talanger.

tre missiler med himmel som bakgrund.jpg
video

Hotet gav kommunen O365

16 sep 2019 digit

Krypteringsattacker och mejlfiske fick Landskrona kommun att satsa på Office 365. Samtidigt som it-avdelningen fick ett bättre verktyg att hantera säkerhetsutmaningarna har verksamheterna en plattform för kommunikation.

superwoman.jpg
voister trend 2019

Mod, möten och Stålmannen

23 maj 2019 ledarskap

Med stora behov av innovation för användare som kan liknas vid allt från Greta Garbo till Justin Bieber är det inte konstigt att de flesta CIO:er önskar sig mer tid. När Voister Trend tar tempen på Sveriges it-avdelningar är många utmaningar gemensamma men inspirationen varierar från Tesla till OECD och Skatteverket.

bin på en bit av en bikupa.jpg
video

Helsingborgs nya bikupa

24 jun 2019 digit

HBG Works är den första kommunala acceleratorn i Sverige. Här får kommunala bolag och förvaltningar hjälp att komma fram till inom vilka områden och verksamheter de ska digitalisera. Samtidigt fortsätter kommunen att utveckla nya chattbottar som kan underlätta vardagen för medarbetare och medborgare.

grönt fält och blå himmel.jpg
video

Qstar helt digitalt

18 jun 2019 digit

Det svenska bolaget Qstar Försäljning har omkring 400 bensinstationer från Abisko till Skanör och finns framförallt på mindre orter. Björn Dilton tillträdde som CIO för drygt ett år sedan och fokus är både på en säker infrastruktur och framtidens smarta och kundanpassade lösningar.