Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Att digitalisera medborgaren

Att hitta smarta sätt att hjälpa medborgarna att använda kommunens digitala tjänster är en av utmaningarna för Sveriges kommuner. Det menar Per Svenningsson, it-chef i Värnamo kommun och Torbjörn Svedung, administrativ chef, Melleruds kommun.

Text Tim Leffler Foto Fredrik Kron, Adobestock 11 september 2018 digit

– Vi jobbar med en del nya arbetsmetoder i socialtjänsten med trygghetslarm och vi har utbildningsprojekt som syftar till att utnyttja de licenser och verktyg som redan finns i kommunen på ett bredare sätt. Man ska inte behöva åka från ände till ände när man kan använda Skype istället, säger Per Svenningsson, it-chef i Värnamo kommun.

Är det något av områdena som ni satsar på extra mycket?

– Ja, kompetensbiten är jättespännande. Vi har anställt två personer som ska arbeta med oss under två års tid och hjälpa oss att identifiera kunskapsbehoven, och på sikt har vi nog fler lösningar på plats. Sen tycker jag även miljöfrågorna som diskuteras här på Bootcamp är oerhört intressanta för det finns ju otroligt mycket gammal it-utrustning i källaren. Men där är vi inte riktigt igång än.

Torbjörn Svedung, Melleruds kommun, vad är aktuellt för er just nu?

– Till att börja med arbetar vi mycket med RPA-teknik i regionen. Det syftar till att möjliggöra olika delar. Dels förenkla processerna internt, dels förflytta personalresurser dit vi behöver dem eftersom en stor utmaning är att få tag på tillräckligt med personal inom alla sektorer, och framförallt inom vårdsektorn. Då blir det också väldigt mycket en utmaning att avväga vilka processer som vi ska satsa på först för bästa möjlig kundnytta, säger Torbjörn Svedung, administrativ chef, Melleruds kommun.

– Sen tittar vi mycket på mobilitet, det vill säga lösningar som gör att personalen kan röra sig friare, framförallt i hemvård, men även för lärare som kanske vill flytta sig vissa sträckor samtidigt som de vill kunna vara produktiva.  

Gäller det för er också, Per?

– Absolut, det är på agendan mer eller mindre varje dag. Det handlar ju om att möjliggöra mobila arbetssätt överlag, och att kunna arbeta var du vill och så mycket det går, och sprida digitalisering ut i ytterkanterna. Just nu håller vi på med en kartläggning tillsammans med vår kommunala nätleverantör, för att se till att vi har nät överallt som är rustade att köra digitalisering de närmaste åren, säger Per Sveningsson.

Hur ser det ut med ert nät i Mellerud, Torbjörn?

– Ja, Mellerud ligger till att börja med väldigt bra till mellan Karlstad och Göteborg. 45:an går rakt igenom och där har alla de stora fiberleverantörerna sina tjocka linor, men vi har även lyckats sprida det ut på landsbygden. Nu blir den stora utmaningen att få invånarna att bli mer digitala i sin vardag, och nyttja de tjänster som finns. Det gäller också internt i organisationen, att det finns väldigt mycket teknik som Per var inne på, med licenser som inte används, exempelvis. Så ser det ju även ut hos kommuninvånarna och ska vi få bättre snurr på det gäller det att vi hjälper dem att utnyttja de satsningar vi gör på våra bibliotek eller i skolan, säger Torbjörn Svedung.

– Och som it-avdelning fungerar vi ju mycket som internkonsulter i många av dessa processer och det är viktigt att vi hjälper till med vår erfarenhet, säger Per Sveningsson.

Kan ni dela med er av varandras erfarenheter?

– Ja, vi gick och pratade en stund igår och hade en väldigt bra diskussion och man lär sig av alla man pratar med. Och ibland kan det ju vara så att en viss kunskap i Mellerud kanske inte passar i Värnamo just nu, men kanske om ett år. Då kommer man på att man har pratat om det innan med Torbjörn, och då slår man en signal. Ta alla chanser att utrota not invented here-syndromet. Finns det något som är bra: sno det, säger Per Sveningsson.

Rekommenderad läsning

kiruna.jpg video

En nyttig flytt

10 sep 2018 digit

Kiruna kommun flyttar drygt 30 procent av stadskärnan. Det är ett omfattande arbete som ger möjlighet att börja om med den senaste tekniken. Landskrona kommun följer arbetet med intresse för att dra lärdom till sin verksamhet.

man står och spikar på stommen av ett tak i solnedgången.jpg video

RPA gör jobbet i Norrtälje

28 aug 2018 digit

Det blev vinst för alla då Norrtälje automatiserade bygglovsprocessen. Förutom effektivare processer fick de som ansökt 2,5 miljoner i återbäring. Nyckeln till en framgångsrik digitalisering är att involvera. Det menar Carina Nilsson och Bawar Akrawi.

varnamo-960640.jpg

Värnamo växer varaktigt

4 dec 2018 digit

Värnamo hoppas på att fler flyttar till den småländska kommunen. Planen är att vara 40 000 invånare år 2035 och för att det ska ske krävs samhällsnära tjänster, ett ökat fokus på hållbarhet och att rekrytera nya talanger.

elefant utan fågel på huvudet.jpg video

5 kommuner bättre än en

14 sep 2018 digit

I Uppland har fem kommuner gått samman för att förenkla digitaliseringsutmaningarna med målet att tillsammans bli utsedda till årets it-kommun år 2023. Bland annat hoppas de kunna ha gemensamma löne- och ekonomisystem och att dela på licenser.

tjejer på surfbrädor i kanal i lomma.jpg video

Signera mera i Lomma

20 aug 2018 digit

I en kommun hanteras mängder av dokument som ska signeras. Lomma kommun tar nu fram en lösning som ska underlätta och påskynda arbetet, inte minst för att öka transparensen gentemot medborgaren.

 

köttbullar, mos, grönsaker, och lingonsylt. mmm.jpg video

IoT på menyn hos Dafgårds

12 jul 2018 digit

Med Billys pan pizza och Karins lasagne serverar snart hundraåriga Dafgårds några av Sveriges mest älskade färdigrätter. Nu testar företaget sensorer i lastbilarna för att säkra kylkedjan och fortsätta överträffa kundernas förväntningar.

stor röd båt i helsingborgs hamn.jpg

Vägen till smartare hamnar

13 aug 2018 digit

Runt 800 lastbilar lämnar dagligen gods i Helsingborgs hamn och för att öka effektiviteten är it-avdelningen numera integrerad med verksamheten. Efter införandet av automatiserad vägning och mobila lösningar är nu fokus på blockkedjor och IoT.

buggjobbare flyger drönare.jpg video

Plugga för framtiden

27 aug 2018 digit

Drönaroperatörer och programmerare av förarlösa fordon är två utbildningar som Myndigheten för yrkeshögskolan nyligen har startat. Med hjälp av trendspaningsapplikationer och en tät kontakt med branschorganisationer, utvecklar myndigheten nya utbildningar för framtidens jobb.

fyra röda fiskehyddor på rad på en brygga i vattnet.jpg video

Lantmäteriets nya robotar

31 aug 2018 digit

Blockkedjor, AI och RPA testas och används flitigt på Lantmäteriet. Men för en full utväxling av tekniken krävs en lagändring. Det menar Anders Enmark, digital strateg på Lantmäteriet.