Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Obligatorisk närvaro

Lärare, rektorer och andra som möter barn och elever i jobbet behöver vara på sociala medier. Inte minst för barnens bästa, men också för att ha koll. Det menar Niklas Myhr, professor i socaial medier, som just nu är anlitad av prins Albert i Monaco.

– Jag arbetar just ni i Monacos digitaliseringskommission. Jag blev kontaktad av Monaco eftersom Prins Albert II vill att Monaco ska bli ledande i hållbarhet och digitalisering, säger Niklas Myhr, professor i sociala medier vid Chapman University och den person som Google rankar högst under titeln Social Media Professor.

– Målsättningen är inte bara att förbättra för Monaco, utan också vara ett exempel för mindre priviligierade länder och städer.

Inom vilka områden jobbar du?

– Offentlig sektor, skola, e-hälsa och miljö med mera. De kanske ibland till och med kan ha råd att ha manuella processer, men de vill se om de kan ta detta till sin spets.

Varför är sociala medier relevant för rektorer och pedagoger? 

– Om andra lärare, elever och allmänhet tillbringar en stor del av sin tid på sociala medier, oavsett om de gillar det eller ej, blir du irrelevant om du inte också är där. Du har mindre möjlighet att höra vad eleverna har för bekymmer, vad de vill lära sig, vad de är nyfikna på, var de hänger, vad de pratar om och din chans att påverka minskar.

Vad kan bli bättre inom det området?

– Att man närvarar mer regelbundet på dessa plattformar för att visa att man bryr sig. Att man ställer frågor, tar feedback och bjuder in till konversationer istället för att bara släppa ut pressmeddelanden i olika kanaler.

Hur integrerat är sociala medier i pedagogiken om tre år?

– Sociala medier är ett brett begrepp, där vissa verktyg kan vara mer eller mindre privata medan andra är helt öppna. Jag tror att det kommer att vara en blandning av sådana verktyg som kommer att finnas med i olika skolmoment.

– Det är diskussioner om man ska ha dessa verktyg i klassrummen eller inte, men om vi spanar framåt tror jag att det kommer att vara en integrerad del. Ska man förbereda elever för ett samhälle där sociala medier är en stor del i näringslivet och verkligheten behöver man ta upp frågor om hur de kan användas på ett vettigt sätt så att de blir ett verktyg som hjälper dig istället för att du blir vilseledd.

– Jag tror det finns en poäng att växeldra, så att man har en del moment som inte kräver sociala medier, just för att få dem att användas på rätt för att bygga relationer och nätverk och kommunicera med människor, utan att det för den sakens skull behöver ersätta det fysiska mötet eller ersätta pappersböcker.

25 januari 2019 Uppdaterad 1 februari 2019 Reporter Fredrik Adolfsson it i skolan Foto Fredrik Kron

Rekommenderad läsning

Fyra Människor Håller Upp Varsin Färgglad Chattbubbla Framför Ansiktet

Slutchattat i Teams

17 feb 2021 digit

Nu kan du stänga av chattfunktionen under möten för att minimera distraktionen för deltagarna. Det är en lösning som har efterfrågats av många, inte minst av lärare. 

Tecknade Röda Äpplen Mot Vit Bakgrund

Chans till Guldäpple

25 sep 2020 it i skolan

Bäst i Sverige på att använda digitala medel i sin undervisning. Det är kriteriet bakom de tre nomineringarna till Guldäpplet 2020.

Videomöte Teams 960640

Kontroll i Teams

8 sep 2020 digit

Nu lanserar Microsoft ytterligare en nyhet i Teams. Den nya funktionen spotlight innebär att mötesarrangören kan kontrollera vyn för samtliga deltagare.

Skol Och Coronaprylar Mot Vit Bakgrund

Rise om skolhösten

2 sep 2020 it i skolan

Vårens undervisning online nådde blandade resultat, vilket kan ha lett till en utbildningsskuld som behöver åtgärdas. Det menar Lars Lingman på Rise.

Glada Barn Med Böcker Mot Gul Bakgrund

Skolan som klarar corona

13 aug 2020 it i skolan

När höstterminen drar igång kommer det vara med fortsatta restriktioner på grund av pandemin. Grundskolan Nya Elementar i Bromma är rustade med Apple Classroom och Teams, och har dessutom samlat goda erfarenheter från vårterminen.

Retorik Vr Scen

Retorikträna i VR

10 aug 2020 digit

Nu kan studerande på Påhlmans handelsinstitut träna retorik i VR. De kan testa att tala inför en större eller mindre publik och olika engagerad. Tanken är att det ska öka elevernas färdigheter och självförtroende att tala inför en grupp.

49 I Guldbokstäver

Så växer Teams

23 jun 2020 digit

Snart kan 49 personer synas samtidigt på skärmen. Det är en av nyheterna i Microsoft Teams, som kommer att lanseras i höst.

Disketter Mot Gul Bakgrund

Skolans edtech-kris

10 jun 2020 it i skolan

Kommuner kommer att ha olika svårt att satsa på digitala skolverktyg efter coronapandemin, vilket i sin tur leder till en alltmer ojämlik skola. Det menar Jannie Jeppesen, vd Swedish Edtech Industry.

Två Roliga Hästar Tittar Ner I En Kamera

Eleverna sitter säkert

2 jun 2020 digit

En milt surrande sensor på ryttarens hjälm kan minska risken för skador på hästen. Nu sprider Realgymnasiets elever den smarta lösningen vidare i Hästsverige.