Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Norrtälje bäst i klassen

Med en lärplattform som underlättar för närvarohantering, planering och uppföljning kan pedagoger i Norrtälje kommun fokusera på undervisningen. Dessutom ökar möjligheterna till samarbete.

– Vi har precis lanserat vår stora lärplattform och fokus har varit att få ordning på de administrativa processerna för att på så sätt frigöra tid för lärare, vårdnadshavare och elever, säger Jonas Edgren, enhetschef it på barn- och utbildningsförvaltningen i Norrtälje kommun.

– Det innebär att vi underlättat närvaro- och frånvarohantering från förskolan till gymnasiet. Det innebär att kärnprocessen, elevens väg genom skolan, blir väldigt tydlig när all lektionsplanering och all uppföljning görs i systemet. Nu framgår det hur eleverna ligger till, vad som fungerar bra och om det eventuellt behövs stödinsatser. Helheten blir också tillgängligt för huvudmän, rektorer, verksamhetschefer och ytterst förvaltningschefen.

I takt med att lösningen används blir det snabbt allt tydligare hur den underlättar arbetet.

jonas edgren , enhetschef it på barn- och utbildningsförvaltningen i Norrtälje kommun

Vilka reaktioner har ni fått från pedagoger och föräldrar?

– Som vid alla stora förändringar har det varit en hel del reaktioner, inte minst för att lärarnas arbete i vissa sammanhang blir mer styrt. Men till övervägande del har reaktionerna varit väldigt positiva. I takt med att lösningen används blir det snabbt allt tydligare hur den underlättar arbetet. Visst har vi sett lite handhavandeproblem, något annat är inte att vänta, men hittills har det mest negativa varit några mindre buggar som vi har fixat. Men när det gäller systemet i sig och tänket bakom är det toppen tycker jag.

Vilka utmaningar återstår?

– Tekniskt sett är systemet ganska enkelt så där finns inga konstigheter. Utmaningen nu är att ta vara på möjligheterna att mångfaldiga. Tidigare var en duktig lärare i klassrummet en enorm tillgång för en grupp elever vid det tillfället. Med lektionsplaneringen i systemet kan alla ta hjälp av den duktiga läraren med det fina upplägget. Nu kan man som lärare utgå från det upplägget, modifiera och lägga tillbaka och så har men ytterligare en bra lektionsplanering. Det innebär en helt annan utväxling än tidigare.

Får eleverna bättre resultat med verktyget?

– Det är för tidigt att säga och det är svårt att peka ut vad som är verktyget och vad som är andra förändringar som gjorts. Men rent subjektivt har vi fått mycket bättre kontroll även om skolorna ligger lite olika till. Vissa har ganska smärtfritt kommit långt, andra har haft lite mer problem.

Vad händer nu?

– Det återstår lite utvecklingsarbete men nu har vi bottenplattan, det administrativa stödet, på plats. Nu kliver vi vidare och arbetar för att få ut it som stöd för pedagogiken på ett bra sätt. Än så länge är det inte så att eleverna lär sig mer eller får bättre resultat för att de har en dator eller en platta.

– Nu ska it bidra till att lektionerna blir bättre och att eleverna tillgodogör sig mer. För att ta vara på möjligheterna behöver lärarna lite olika stöd. Vissa lärare är väldigt intresserade och gör jättebra saker, andra kanske inte har en dator själva hemma och då blir förutsättningarna självklart väldigt olika. Dessa skillnader kan i slutänden drabba eleverna och då blir skolan inte likvärdig.

Hur kommer ni vidare?

– Nu skapar vi en grupp som arbetar aktivt med det här centralt. Men lösningen ligger inte hos oss utan bygger på att mångfaldiga andra lärares goda exempel, och med hjälp av till exempel appar för olika ändamål och läromedel inspirera och visa vad man kan göra. Det handlar också om att skapa nätverk, där till exempel förstalärarna är ansvariga för att hjälpa kollegor både på sin egen och på andra skolor i Norrtälje kommun. Likvärdighet handlar också om att alla i Norrtälje ska få en bra undervisning, inte bara de som har tur och får en fantastisk lärare.

22 januari 2019 Uppdaterad 15 december 2020 Reporter Elisabeth Nore it i skolan Foto Fredrik Kron, adobestock

Rekommenderad läsning

Fyra Människor Håller Upp Varsin Färgglad Chattbubbla Framför Ansiktet

Slutchattat i Teams

17 feb 2021 digit

Nu kan du stänga av chattfunktionen under möten för att minimera distraktionen för deltagarna. Det är en lösning som har efterfrågats av många, inte minst av lärare. 

Minecraftfyrkanter Mot Vit Bakgrund

Västerås i Minecraft

11 nov 2020 digit

Under höstlovet jobbade närmare 200 ungdomar med att skapa ett nytt Västerås, men nu i Minecraft. Resultatet blev ett nytt utseende av staden och även nya bussturer som tar vägen förbi luckan på McDonalds. 

Tecknade Röda Äpplen Mot Vit Bakgrund

Chans till Guldäpple

25 sep 2020 it i skolan

Bäst i Sverige på att använda digitala medel i sin undervisning. Det är kriteriet bakom de tre nomineringarna till Guldäpplet 2020.

Videomöte Teams 960640

Kontroll i Teams

8 sep 2020 digit

Nu lanserar Microsoft ytterligare en nyhet i Teams. Den nya funktionen spotlight innebär att mötesarrangören kan kontrollera vyn för samtliga deltagare.

Skol Och Coronaprylar Mot Vit Bakgrund

Rise om skolhösten

2 sep 2020 it i skolan

Vårens undervisning online nådde blandade resultat, vilket kan ha lett till en utbildningsskuld som behöver åtgärdas. Det menar Lars Lingman på Rise.

Glada Barn Med Böcker Mot Gul Bakgrund

Skolan som klarar corona

13 aug 2020 it i skolan

När höstterminen drar igång kommer det vara med fortsatta restriktioner på grund av pandemin. Grundskolan Nya Elementar i Bromma är rustade med Apple Classroom och Teams, och har dessutom samlat goda erfarenheter från vårterminen.

Retorik Vr Scen

Retorikträna i VR

10 aug 2020 digit

Nu kan studerande på Påhlmans handelsinstitut träna retorik i VR. De kan testa att tala inför en större eller mindre publik och olika engagerad. Tanken är att det ska öka elevernas färdigheter och självförtroende att tala inför en grupp.

49 I Guldbokstäver

Så växer Teams

23 jun 2020 digit

Snart kan 49 personer synas samtidigt på skärmen. Det är en av nyheterna i Microsoft Teams, som kommer att lanseras i höst.

Disketter Mot Gul Bakgrund

Skolans edtech-kris

10 jun 2020 it i skolan

Kommuner kommer att ha olika svårt att satsa på digitala skolverktyg efter coronapandemin, vilket i sin tur leder till en alltmer ojämlik skola. Det menar Jannie Jeppesen, vd Swedish Edtech Industry.