Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Tiohundra och Norrtälje förändrar vården

Peter Graf, vd Tiohundra på Vitalis 2017

I Norrtälje finns ett unikt samarbete mellan landsting och kommun som sparar massor med pengar. Peter Graf, vd Tiohundra medverkar på mässan Vitalis. 

– Nu kan vi fokusera ännu mer på att utveckla verksamheterna, säger Peter Graf, vd för Tiohundra.

Tiohundra ansvarar för Norrtälje sjukhus, sex vårdcentraler, psykiatrin samt hemtjänst och äldreboenden.

Hur kommer det sig att det är unikt i Sverige?

– Det är en komplex politisk styrning som är svår att få till.

Politikerna både i Norrtälje kommun och i Stockholms läns landsting har varit modiga föregångare när det gäller det här sättet att arbeta. Det gör att vi kan jobba effektivare än på många andra håll i Sverige.

– När jag var vd på Danderyds sjukhus hade vi ofta tio-tolv patienter som väntade på att komma ut till äldreboenden. Det har vi inte i Norrtälje.

Vad har ni gjort i Norrtälje för att lösa det?

– Vi har ett mycket effektivt system där vi jobbar nära kommunens biståndshandläggare. En vårdplats på sjukhus kan kosta upp till 10 000 kronor per dygn medan det på ett äldreboende kanske kostar 1 500 kronor per dygn. Det sparar en massa pengar och vårdplatser.

Hade inte du kunnat genomföra det här när du var vd på Danderyds sjukhus?

– Det kan man tro men på Danderyds sjukhus hade vi åtta kommuner som vi samarbetade med och då blir det mycket mer komplicerat.

– Framtiden är en effektiv vård och nära samarbeten mellan kommunal och landstingsfinansierad vård.  

 

25 april 2017 Reporter Elisabeth Nore It i vården Foto Fredrik Kron

Rekommenderad läsning

orolig-mamma-tar-tempen-pa-sitt-barn.jpg
video

2025 är vården i mobilen

25 apr 2018 it i vården

Möjligheterna med digitala vårdlösningar sätter ljuset på problemen i den befintliga vården. Nu är utmaningen att utveckla vården på patienternas villkor till lägre kostnad för landstingen och undvika för snabba beslut om vård som inte har utvärderats. Det menar Emma Spak, SKL och Daniel Forslund, SLL i ett samtal på Vitalis.

översiktsbild över vitalis 2017.jpg
Ett samarbete mellan Vitalis och Voister

AI stort på Vitalis

27 feb 2018 it i vården

AI-sjuksköterskor, det senaste inom smarta hem och boenden och uppkopplade vårdmiljöer. Det är ett axplock av allt som kommer att finnas på e-hälsokonferensen Vitalis i Göteborg.

AdobeStock_1078613_2.jpg

Bättre vård med TioHundras platta

23 maj 2017 it i vården

Sedan knappt ett och ett halvt år har det mobila journalsystem som kallas Väddöplattan utvärderats i glesbygden Stockholms skärgård. Resultaten är positiva för TioHundras satsning på bättre vård och nu tas nästa steg i utvecklingsarbetet.

digital homecare.jpg
video

Nu får kommuner ta del av Ineras it-tjänster

3 maj 2017 it I vården

Tidigare landstingsägda Inera har köpts upp av SKL vilket innebär att kommunerna nu får ta del av allt från infrastrukturella tjänster till standardiseringsarbetet man genomför. 

AdobeStock_132842141_2.jpg

Visiba Care välkomnar Wikströms förslag

24 apr 2017 it i vården

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström har nyligen utlovat en översyn av ersättningssystemet för digitala besök på vårdcentraler som i dag beräknas enligt samma principer som besök IRL. Johan Gustafsson, vd på Visiba Care, tar beskedet med ro.

13279280-sjukskoterska-under-arbetspass_960x640.jpg

Säkrare vård med digital signering

18 nov 2016 it i vården

Digital läkemedelshantering ökar patientsäkerheten och minskar personalens oro och stress i äldreomsorgen, visar en studie av Tiohundra. Nu ska vårdbolaget rulla ut det elektroniska verktyget till alla sina vård- och omsorgsboenden i Norrtälje.

skola-norrtalje-ungdomar.jpg
video

Norrtälje bäst i klassen

22 jan 2019 it i skolan

Med en lärplattform som underlättar för närvarohantering, planering och uppföljning kan pedagoger i Norrtälje kommun fokusera på undervisningen. Dessutom ökar möjligheterna till samarbete.

felicia-doktor-hg_2.jpg

Almi investerar i hälsa

9 nov 2018 it i vården

Det enorma intresset för hälsa och kost återspeglas i mängder av tips på nätet. Med HealthGoing.com vill Felicia Provender samla kvalitetsmärkt vägledning grundad på forskning. Med stöd från Almi Invest är målet att bli den ledande sökmotorn för en sundare livsstil.

digital-strategi-i-sodertalje.jpg

Södertälje skrotar stuprör

4 sep 2018 ledarskap

En kultur av breda samarbeten och gott ledarskap lockade Tony McCarrick till Södertälje och uppdraget som digitaliseringsstrateg. Förutsättningarna är alltså goda när kommunen ritar om kartan för sin digitala utveckling fram till 2025.