Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Cisco Live: Datacenter utan center

Cisco ska finnas där datan finns. Det är huvudbudskapet när chefen för nätverk och säkerhet, David Goeckeler, inleder Cisco Live i Barcelona. För att det ska bli möjligt presenterar bolaget en ny ACI och en ny Hyperflex.

Text Tim Leffler Foto Fredrik Kron 30 januari 2019 digit

david goeckeler.png

– Det är det här som vi ingenjörer längtar efter, det vill säga att få komma till stora evenemang och berätta om de allra senaste lösningarna vi har tagit fram, säger David Goeckeler, Executive Vice President för Networking and Security på Cisco, när han inleder årets Cisco Live i Barcelona.

Hela 25 000 ingenjörer har engagerats för att ta fram Ciscos nya lösningar och som presenteras under fem intensiva dagar i Barcelona.

The big picture

Världen förändras och blir mer och mer digital för varje dag som går och alla vill vara snabbfotade. Inte minst har molnlösningar gjort att företag och organisationer kan arbeta effektivare med att gå från idé till färdig produkt.

Cisco tänker fortsätta att driva nätverksbranschens utveckling.

David Goeckeler

Nu handlar utmaningarna inte längre om att flytta sina data till molnet, utan snarare om vilka moln man ska välja, och hur många man kan använda samtidigt utan att tappa tid och prestanda.

De senaste 18 månaderna har Cisco berättat för marknaden hur bolaget vill hjälpa till att driva utvecklingen framåt genom att återuppfinna nätverket.

– Vi är förbi den tid när data är knutet till en punkt i ett datacenter. Data flödar hela tiden mellan noder, från datacenter till moln- och serviceleverantörer till IoT, och dessutom ska allt detta flöde vara säkert. Att sätta ihop ett sådant nätverk av noder i en strukturerad arkitektur är det bara vi på Cisco som kan bygga eftersom vi har alla bitar som krävs och det har vi gjort, säger David Goeckeler.

Där datan finns

På Cisco Live lanseras en rad nyheter och det övergripande budskapet handlar om att bolaget flyttar sina produkter och tjänster till där datan finns.

Det hoppas man kunna uppnå med släppet av nya Application Centric Infrastructure, nämligen ACI Anywhere, samt den nya varianten av Hyperflex, Hyperflex Edge.

– Oberoende inom vilket område du verkar kan du dra nytta av den data du samlar in direkt där den finns. Man måste komma ihåg att data är en färskvara och för att kunna dra största möjliga nytta behöver så mycket som möjligt av analysen göras direkt och det är där vi nu kan installera våra nya lösningar. Kort sagt handlar det om att ta bort center från datacenter, säger Roland Acra, Senior Vice President för Datacenter på Cisco.

Säkrare IoT

Ett annat område där Cisco har tagit stora steg är inom IoT. Liz Centoni, Senior Vice President för IoT på Cisco, beskriver hur bolaget i dagsläget har 110 miljoner IoT-devices knutna till sina plattformar, varav en tredjedel är i bilar.

– Företag vill utnyttja IoT för att förbättra sin kundupplevlse, exempelvis genom att få in Infotainment och trådlösa nätverk i bilarna, utan att tumma på säkerheten. Det är utmaningen som vi på Cisco nu tar oss an.

Susie Wee, Senior Vice President för Devnet på Cisco, beskriver hur polisens bilar blir smarta genom att man installerar Ciscos nya routers direkt i bilarna.

– Bilarna blir som smarta kontor när våra gateways installeras i dem och applikationer kan på så sätt köras lokalt direkt på plats, säger Susie Wee.

– Nätverksbranschen har verkligen förändrats och Cisco tänker fortsätta att driva den utvecklingen, avslutar David Goeckeler.

Rekommenderad läsning

riddarholmen-fran-luften.jpg
video

Ciscos smarta lokala lösningar

31 jan 2019 digit

Cisco finns där datan är. Det behövs för att snabbare kunna analysera all data som samlas in av IoT, så att it-avdelningen lättare kan stödja verksamheten. Det menar Ylva Fonselius, systemingenjör på Cisco.

wendy mars på scen på cisco live.jpg

OT-satsning på Cisco Live

28 jan 2020 digit

Cisco Live i Barcelona kretsar i år mycket kring hur alla lösningar knyts ihop i smidiga gränssnitt för optimal verksamhetskontroll. Inte minst ska samarbetet mellan it och OT underlättas.

sjukvårdspersonal springer med patient i sjukhussäng.jpg
video

Kalmars säkra nät

29 jan 2020 digit

Säkerhet och stabilitet i nätet är prio ett för Region Kalmar län. Just nu testar regionen nätverkslösningarna SDA och SD-WAN, som på sikt kan göra stor nytta i verksamheten. Det berättar Magnus Fisch, som besöker Cisco Live för att få veta ännu mer om den senaste tekniken. 

mamma och flicka plockar grönsaker i en affär.jpg
video

Icas nya nät

11 mar 2020 digit

Ica gör sig redo för nästa generations nätverk med ACI, Application Centric Infrastructure. Förhoppningen är att det ska leda till en enklare förvaltning och underhåll, samtidigt som bolagets tjänster kan levereras snabbare och säkrare. Det berättar Walter Stern under Cisco Live i januari. 

två resväskor på en flygplats med ett flygplaan i bakgrunden.jpg
video
ett samarbete mellan cisco och voister

Flyg med wifi 6

3 mar 2020 digit

Företag och organisationer har börjat anamma wifi 6-tekniken och samtidigt anpassas allt fler klienter för nästa generations nätverk. Med kortare svarstider och bättre applikationsupplevelse kommer flygplatser och shoppingcenter tjäna på att växla upp sina nät. 

en bit blåbärstårta och en bit hallontårta.jpg
video

Cisco taggar Halmstad

18 feb 2020 digit

Genom att använda taggar i nätverket får Halmstad kommun större kontroll på vem som har tillgång till vad. Just nu pågår ett test, och faller allt väl ut kommer det att ske i större omfattning framöver.

stor stor maskin som gräver i stenbrott.jpg
video

Ciscos nya ögon

17 mar 2020 digit

För att tekniker, oavsett om de jobbar med it eller OT, ska kunna samarbeta krävs en gemensam plattform som ger full synlighet. Cisco har utvecklat en lösning med hög säkerhet och kontroll. Prashanth Shenoy förklarar nyttan med Cyber Vision.

närbild på spindelnät med små vattendroppar2.jpg
video

Håll koll på ditt nätverk

6 maj 2019 digit

Live Action är programvaran som ger dig överblick över samtliga routrar och switchar i ditt bolag, och som dessutom erbjuder dig möjlighet att reparera dem om något går fel. Som handen i handsken för alla som tittar på SD-WAN-teknologin. 

två personer går och tittar i sina mobiler och möts på vägen.jpg
video
ett samarbete mellan Cisco och Voister

Apparnas bästa nätverk

17 maj 2019 digit

En mjukvara som gör att alla delar av verksamheten kan arbeta lika snabbt och säkert, och inte behöver tänka på var och hur applikationerna lagras. SD-WAN är Ciscos senaste satsning inom nätverk.