Svensk app räddar klimatet

deedster-app-miljö-960640.jpg

Om alla länder levde som vi i Sverige skulle det behövas fyra jordklot. Deedster är appen som ska få Sverige, och framöver världen, att agera mer hållbart.

– Det händer mycket hos företag och kommuner runt om i landet men det är inte tillräckligt. Vi är relativt duktiga på hållbarhet i Sverige, med bland annat en klimatsmart energiproduktion men samtidigt så importerar vi väldigt mycket, vilket skapar stora utsläpp i andra länder. Därför vill vi nu inspirera och guida till hållbar konsumtion, säger Daniel Dellham, hållbarhetsspecialist och en av grundarna till startupföretaget Deedster.

Daniel Dellham har sedan tidigare cirka 15 års erfarenhet som konsult inom hållbarhetsfrågor. Ihop med de andra grundarna - som har en mer teknisk bakgrund - så ville de få konsumenter att bli mer engagerade och medvetna kring vad man vill och kan göra för hållbara val i vardagen. Då uppkom idén till Deedster.

För användaren är Deedster en mobilapp uppdelad i fem olika konsumtionskategorier: hushåll, lokala dagliga transporter, semester, mat och övrig konsumtion av tjänster och produkter.

– Det är viktigt att förstå sitt klimatavtryck, men sättet att skapa förändring är inte att skuldbelägga. Istället vill vi guida och inspirera till att göra hållbara val i vardagen. Dessutom kan användarna utmana varandra i lag där man samlar poäng i koldioxidbesparing. Vi tror på att inspirera, inte skuldbelägga.

Kostar inget för användarna

Deedster lanserades i maj i år och fokuserar i första skedet på företag och organisationer. Några av företagets partners är WWF, IVL samt Eskilstuna och Nacka kommun. Appen är också gratis för användarna.  

– Företagen eller kommunerna betalar en licens för att appen ska bli tillgänglig för medborgarna eller anställda. I kommunernas fall kan man skräddarsy innehåll som stämmer med lokala utmaningar och möjligheter, till exempel cykelbanor och återvinningsanläggningar, och skapa dialog med medborgarna.

– För de som inte har tillgång till en anpassad version går det redan nu att ladda ner och beräkna sitt eget klimatavtryck.

Varför behövs Deedster?

– Enligt en undersökning från World Economic Forum så sätter 80 procent av unga vuxna i världen klimatet som den största externa farhågan som finns. Det finns en oro och därmed också en vilja att göra något åt det.

– Vi ser också att många vill leva hållbart men att man inte riktigt har motivationen eller kunskapen till att göra det. Vi behöver stöttningen för att komma över tröskeln och gå till faktisk handling, och där kan vi hjälpa till.

Enligt klimatavtalet i Paris som skrevs på häromåret så måste alla länder 2030 nå ner till två ton koldioxidekvivalenter per person och år, i Sverige är den nuvarande siffran över åtta ton. Där ska Deedster försöka hjälpa till med att halvera sina användares klimatavtryck, så att de i alla fall kommer ner på fyra ton.

– Det räcker inte bara med vad konsumenter gör, utan det måste också till stora politiska beslut. Men vi kan göra en hel del själva, och det ska vi hjälpa till med.

Vad är nästa steg?

– Vi jobbar med att utveckla produkten vidare, bland annat med våra partners WWF och IVL. Planen redan från början har varit att expandera utanför Sverige, och även utanför Europa. Det här är inte en app för miljönördar utan för alla, och för att få till en skillnad måste vi påverka många. Når vi ut brett så kan vi få till gigantiska förändringar, vilket också är syftet med att vi jobbar med kommuner och företag, för att nå många snabbt.

28 augusti 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng