Appen som optimerar i gruvan

LKAB-gruva-960640.jpg

BDX Mining ska årligen lasta och lossa 26 miljoner ton i LKAB:s gruva i Kiruna. Sedan början av året har de hjälp av appen BDX Flow.

 Lösningen är så enkel och skillnaden så stor. Det är egentligen för bra för att vara sant, säger Martin Fredriksson, projektchef på BDX Mining.  

Under de kommande tre åren ska BDX Mining, på uppdrag av LKAB, lasta och lossa 26 miljoner ton pellets, malm, sidoberg och tillsatsmedel per år vid gruvan i Kiruna. För att kunna göra det så måste bolaget ha koll på silonivåerna, det vill säga hur mycket material som är kvar i LKAB:s lager.

Tidigare har det gått till så att BDX Minings chaufförer eller transportledning fått ringa in till LKAB och fråga, men sedan januari har den nya appen börjat användas som hämtar in tillgängligt sensordata och på så vis håller koll på nivåerna i realtid. Det har förenklat ordentligt för BDX Mining som varje dag kan planera hur många fordon de behöver på plats.

 Förut körde vi i blindo och visste egentligen aldrig vilket antal lastbilar som behövdes. Ibland kom vi dit med för många och ibland för få - och hade vi inte tillräckligt med bilar där så fick vissa av LKAB:s malmförädlingsverk stoppa sitt arbete med risk för att bromsa produktionen i gruvan. 

Minskad stress

För BDX del har det lett till en bättre optimering av fordonsflottan där färre, om ens några, lastbilar behöver stå stilla längre. Om de inte behövs på ett uppdrag hos LKAB kan de skickas iväg till en annan kund. Men det har också gett ett minskat stresspåslag för chaufförerna, menar Martin Fredriksson.

 Arbetsmiljöfrågan är verkligen inte att förringa. Chaufförerna har fått en ökad kontroll och kan jobba i ett behagligare tempo eftersom de hela tiden ser hur mycket som matas in i silosarna. Det är ett stort plus för dem.

I mitten av januari började alltså BDX Flow användas och sedan dess har BDX Mining haft en leveranskvalitet på 100 procent. Med det menas att gruvan aldrig har behövt stoppa sitt flöde på grund av att de har haft för liten transportkapacitet på plats.

– Det här har verkligen blivit en lösning som alla tjänar på, och med tjänar syftar jag både på minskad stress och ökad inkomst både för oss och för kunden. Nu hoppas jag att vi kan använda liknande lösningar i andra av våra verksamhetsområden.

17 april 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto LKAB

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng