AI mot tjuvskyttar

två zebror kelar på savannen.jpg

En smart kamera framtagen av Intel ska hjälpa parkväktare i Tanzania att få koll på de jägarna som vill ta livet av savannens däggdjur.

Frivilligorganisationen Resolve beräknar att fyra elefanter skjuts varje timme i Afrika. I Tanzanias Serengeti nationalpark, som har en yta större än Skåne och Blekinge tillsammans, är det förstås nästintill omöjligt att stoppa all form av tjuvjakt.

Men nu har Resolve tillsammans med Intel tagit fram en kamera som ska placeras ut vid välkända tjuvjägarstråt och som kan identifiera människor på savannen, för att därefter varna parkväktarna. Till skillnad från tidigare kameror är denna utrustad med AI för att bättre skilja människor från djur.

Den är dessutom betydligt mindre och har en batteritid på uppemot 18 månader.

– Genom att kombinera AI-teknik med mänsklig beslutsfattning, blir vi bättre utrustade att lösa den stora utmaningen med att förhindra olaglig tjuvjakt av utrotningshotade arter, säger Anna Bethke, chef för AI for Social Good på Intel, i ett pressmeddelande.

Intel-anti-poaching-2.jpg

Intels Anna Bethke med Trailguard AI anti-tjuvjaktskamera.

I den nästan 15 000 kvadratkilometer stora nationalparken arbetar idag ungefär 150 stycken skogsvaktare med att hålla tjuvskyttar borta från zebror, elefanter, lejon och alla andra stora däggdjur.

Källa: Intel

15 januari 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng